Firmele, obligate să schimbe casele de marcat

image
Firmele, obligate să schimbe casele de marcat

Începând din 2016, casele de marcat dotate cu role jurnal pe suport hârtie vor fi înlocuite, treptat, cu aparate de marcat echipate cu jurnal electronic, stabileşte un act normativ aprobat de parlamentari şi publicat în Monitorul Oficial. Firmele care nu se vor conforma noilor dispoziţii vor risca amenzi de mii de lei şi suspendarea activităţii.
Guvernul a introdus, prin Ordonanţa de urgenţă nr. 91/2014, obligativitatea utilizării de aparate de marcat cu jurnal electronic de către operatorii economici şi eliminarea aparatelor de marcat cu rolă jurnal.
Toate ordonanţele emise de Executiv trebuie să treacă de Parlament pentru a putea să producă efecte în continuare. Prin urmare, Legislativul a adoptat de curând actul normativ de aprobare, Legea nr. 267/2015 privind aprobarea OUG nr. 91/2014 pentru modificarea şi completarea OUG nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, care a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 839 din 10 noiembrie şi va intra în vigoare vineri.
Operatorii economici care încasează integral sau parţial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar contravaloarea bunurilor livrate cu amănuntul, precum şi a prestărilor de servicii efectuate direct de către populaţie sunt obligaţi să utilizeze case de marcat electronice fiscale.

„Măsura legislativă urmăreşte ca într-o perioadă de tranziţie (…) să alinieze sistemul de aparate de marcat fiscale utilizate în România cu cele folosite de celelalte ţări europene, România fiind singura ţara europeană în care se mai utilizează aparate de generaţie veche, cu role martor de hârtie. De subliniat, de asemenea, avantajul pe care noul sistem de aparate de marcat dotate cu jurnal electronic îl aduce comercianţilor, prin eliminarea costurilor cu achiziţia rolelor de hârtie şi spaţiile de depozitare a acestora”, au explicat reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice (MFP) la începutul anului.

Măsura privind introducerea caselor de marcat cu jurnal electronic a fost anunţată încă din ianuarie 2014, de către Daniel Chiţoiu, ministrul finanţelor de la acea dată. Potrivit declaraţiilor de atunci ale oficialului, noile aparate urmau să fie introduse până la finalul primului semestru din 2014.

Mai mult, pentru dotarea cu noile echipamente, Fiscul urma să acorde o deducere din impozitul pe profit pentru costurile cu noile case de marcat şi pentru programul electronic, aceste costuri fiind estimate la 40-60 de euro/echipament.

Trecerea la noile case de marcat se va realiza treptat

Pentru a nu crea disfuncţionalităţi în activitatea comercianţilor, Guvernul a hotărât să existe perioade tranzitorii pentru dotarea operatorilor economici cu case de marcat cu jurnal electronic.

Mai exact, marii contribuabili vor utiliza noile aparate începând cu data de 1 octombrie 2016, în timp ce de la 1 ianuarie 2017 aceeaşi obligaţie va reveni şi contribuabililor mijlocii. În ceea ce-i priveşte pe contribuabilii mici, aceştia vor fi obligaţi să folosească aparate de marcat cu jurnal electronic începând cu data de 1 mai 2017.

Atenţie! Din 1 iulie 2016 va fi interzisă comercializarea aparatelor de marcat electronice fiscale cu rolă jurnal.

De asemenea, conform reglementărilor Guvernului, noile case de marcat vor trebui conectate la un sistem de supraveghere şi monitorizare, pentru transmiterea datelor către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *