Erdogan declară stare de urgenţă în Turcia şi ameninţă SUA

Erdogan declară stare de urgenţă în Turcia şi ameninţă SUAPreşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a dispus miercuri seară instituirea stării de urgenţă în Turcia, la nivel naţional, timp de cel puţin trei luni, în cadrul măsurilor luate după tentativa de lovitură de stat, relatează ziarul Hurriyet.
“Obiectivul instaurării stării de urgenţă este de a lua în mod rapid şi eficient măsurile necesare pentru a elimina ameninţările la aresa democraţiei în ţara noastră, la adresa statului de drept, a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor turci”, a declarat Recep Erdogan. Preşedintele Turciei a făcut acest anunţ după reuniunile cu membrii Guvernului şi cu cei ai Consiliului pentru Siguranţa Naţională, primele organizate după tentativa de lovitură de stat soldată cu peste 250 de morţi. Starea de urgenţă este prevăzută în Articolul 120 al Constituţiei Turciei. Germania cere autorităţilor de la Ankara să pună capăt cît mai rapid stării de urgenţă
În acelaşi timp, preşedintele Recep Tayyip Erdogan a declarat că Washingtonul ar face “o mare greşeală” în cazul în care refuză îl extrădeze pe clericul Fethullah Gulen, acuzat de autorităţile de la Ankara că s-ar afla în spatele lovituri de stat eşuate din Turcia, relatează agenţia de ştiri TASS.
“Vom aştepta decizia autorităţilor americane. Trebuie să continuăm cooperarea cu ei. Avem o mulţime de puncte în comune, şi cred că în curînd vor începe să ia măsurile necesare în cadrul acestui proces”, a adăugat liderul turc.
Anterior, prim-ministrul Binali Yildirim a menţionat că Turcia ar putea să îşi reconsidere relaţiile de prietenie cu Statele Unite, în cazul în care Washingtonul nu îl extrădeză pe Fethullah Gulen.

În acest timp, preşedintele rus, Vladimir Putin continuă discuţiile cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, şi confirmă că se vor întîlni în Rusia la începutul lunii august, au anunţat autorităţile de la Kremlin, citate de site-ul cotidianului Le Figaro.
“Putin şi Erdogan au convenit să se întîlnească în primele zece zile ale lunii august. Întîlnirea va avea loc în Rusia”, a declarat purtătorul de cuvînt al Kremlinului, Dmitri Peskov. “Locul şi data urmează să fie anunţate”, a adăugat el.
Duminică, Vladimir Putin a discutat la telefon cu Recep Tayyip Erdogan, urîndu-i acestuia din urmă o revenire rapidă la stabilitate după tentativa de lovitură de stat din Turcia şi cerîndu-i să garanteze siguranţa cetăţenilor ruşi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *