Din 18 mai „Rabla Clasic“ şi „Rabla Plus“

Din 18 mai „Rabla Clasic“ şi „Rabla Plus“

Prima de casare în programul „Rabla Clasic“ este de 6.500 de lei iar participarea la programul „Rabla Plus“ nu este condiţionată de casarea şi radierea unei maşini uzate.
Programele „Rabla Clasic“ şi „Rabla Plus“ vor fi disponibile din 18 mai, atît pentru persoanele fizice, cît şi pentru cele jurdice. Anunţul a fost făcut de ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, care a precizat că cele două programe de stimulare a înnoirii parcului auto naţional pot fi cumulate, astfel încît o persoană poate beneficia atît de voucherul acordat pentru achiziţia unui autovehicul 100% electric sau hibrid, cît şi de prima de casare acordată prin „Rabla Clasic“, dacă se casează şi radiază un autoturism mai vechi de opt ani.

45.000 lei pentru maşinile electrice

Pentru maşinile 100% electrice incluse în programul „Rabla Plus“, Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) oferă celor care doresc să-şi achiziţioneze astfel de maşini o subvenţie de 45.000 de lei. „Noutatea este că nu trebuie să fii posesorul unei maşini care să aibă o vechime mai mare de opt ani ca să poţi să o predai şi să obţii această subvenţie, ci poţi să accesezi acest program mergînd direct la dealer să intri în posesia unei maşini sută la sută electrică”, a precizat ministrul. Şi pentru autoturismele hybrid plug-in se acordă o subvenţie de 4.500 de lei. La aceste sume, atît pentru maşinile electrice, cît şi pentru cele hybrid plug-in se poate adăuga şi suma de 6.500 de lei, reprezentînd prima de casare pentru cazul în care beneficiarul îşi casează maşina veche de cel puţin opt ani. Bugetul programului „Rabla Clasic“ este de 180 de milioane de lei, iar pentru „Rabla Plus“ este asigurată o finanţare de 45 de milioane de lei, bugete cu aproximativ 30% mai mari faţă de anul trecut.

6.500 lei pentru maşinile mai vechi de 8 ani

Prima de casare prevăzută în programul „Rabla Clasic“ pentru autoturisme mai vechi de opt ani este de 6.500 de lei şi se acordă pentru achiziţionarea unui autovehicul nou, care generează maximum 130 g CO2 pe kilometru. La aceasta se pot adăuga un ecobonus de 1.700 de lei, dacă autovehiculul nou este hibrid, şi un ecobonus de 1.000 de lei dacă autovehiculul nou generează maximum 98 de g CO2 pe kilometru. Participarea la programul „Rabla Plus“ nu este condiţionată de casarea şi radierea unei maşini uzate. Astfel, cei care vor să-şi achiziţioneze un autoturism electric pur pot beneficia de un ecotichet în valoare de 45.000 de lei, iar cei care optează pentru unul electric hibrid, de un ecotichet cu valoare de 20.000 de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *