Despăgubiri pentru deponenţii care şi-au mutat banii de la CEC la BRD pentru Dacia

Despăgubiri pentru deponenţii care ăi-au mutat banii de la CEC la BRD pentru DaciaStatul va despagubi persoanele fizice care si-au transferat dupa 22 decembrie 1989 banii de la CEC la BRD pentru achizitionarea unui autoturism Dacia in limita unui plafon de 100 milioane de lei, prin emisiuni de titluri de stat, prima fiind lansata pe 4 august, cu scadenta la o luna, fara dobanda.

 
Sumele vor fi compuse din valorile totale ale despagubirilor calculate cu raportare la perioada cuprinsa intre 1 ianuarie 1990 si 31 decembrie 2013 pentru deponentii care au depus bani la CEC inainte de 1 ianuarie 1990, totalul valorii despagubirilor raportate la perioada cuprinsa intre data efectuarii depunerii pana la data de finele anului trecut pentru cei care au efectuat depuneri intre 1 ianuarie 1990 si 15 februarie 1992, precum si totalul despagubirilor stabilite prin hotarari judecatoresti executorii, care n-au putut fi aplicate din cauza neconcordantei legislative.

 
In primele doua cazuri, sumele sunt calculate de BRD prin indexarea sumelor transferate de la CEC astfel: din suma transferata se va deduce dobanda legala bonificata de CEC pe durata in care a fost acordata, valoarea rezultata se indexeaza cu indicii preturilor de consum comunicati de Institutul National de Statistica, ulterior deducandu-se dobanda legala bonificata de BRD pe intervalul in care a fost acordata.
Din calculul valorii totale a despagubirii pentru deponentii care si-au transferat depozitele de la CEC la BRD vor fi eliminati deponentii care au incasat despagubirea ca urmare a executarilor silite asupra conturilor statului sau prin plata voluntara si sunt excluse depunerile de sume efectuate la BRD dupa data transferului depozitelor de la CEC.

 
Valoarea nominala individuala a fiecarui titlul de stat este egala cu valoarea individuala a despagubirii determinata pe numele fiecaruia dintre deponenti. Titlurile de stat sunt nenegociabile, nepurtatoare de dobanda si au scadenta la 03 septembrie 2014.
Pentru emisiunile de titluri de stat care se vor efectua ulterior, in limita plafonului stabilit, datele de emisiune si scadenta se vor mentiona in prospectele de emisiune a titlurilor de stat.
Totodata, proiectul de hotarare prevede majorarea cu 222.231 de lei a valorii totale a despagubirii pentru persoanele fizice care au depus bani la CEC pana la 15 februarie 1992 pentru achizitia de masini Dacia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *