Comisia Europeană suspendă culturile modificate genetic până în 2014

Comisia Europeană a decis să suspende cultivarea, până în 2014, a organismelor modificate generic, în încercarea de a ajunge la o înțelegere cu statele membre UE.

“Dacă doreşte, Comisia poate relansa procedura de autorizare pentru cultura unui soi de soia modificat genetic şi a şase soiuri de porumb modificat genetic, printre care şi MON810, dar nu va face acest lucru”, a declarat Frederic Vincent, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru sănătate şi protecţia consumatorilor, Tonio Borg.

”Prioritatea comisarului Tonio Borg este relansarea negocierilor cu statele membre pe baza propunerii predecesorului său”, a precizat purtătorul de cuvânt.

Franţa, Germania, Luxemburg, Austria, Ungaria, Grecia, Bulgaria şi Polonia au adoptat o serie de prevederi care le permit să blocheze cultivarea de OMG-uri pe teritoriul lor.

În ultimii 14 ani, doar două tipuri de OMG-uri au fost autorizate pentru cultură în UE: soiul de cartof Amflora, dezvoltat de grupul german BASF, şi soiul de porumb MON810, dezvoltat de compania Monsanto.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *