Ce să NU faci de Înălțare este foarte important de știut. Căci Sfânta Sărbătoare aduce cu cu ea un noian de superstiții și de obiceiuri străvechi. Deși puternic încărcată spiritual, sărbătoarea religioasă a Înălțării Domnului are, în folclor, semnificații diverse.
Înălțarea este unul dintre cele 12 mari Prazince Împărătești ale Bisericii. Celebrat cu fastul cuvenit, la 40 de zile după Înviere. Dar, lăsând la o parte semnificațiile și tradițiile bisericești, în popor se respectă cu sfințenie obiceiuri strămoșești. Și e bine de știut ce să nu faci de Înălțare. Pe de altă parte, prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, ziua Înălțării Domnului a devenit Sărbătoare Națională Bisericească. Și a fost consacrată drept Ziua Eroilor. În toate lăcașurile de cult ortodoxe se face pomenirea eroilor români cazuți în luptă pentru credință, libertate, dreptate, apărarea țării și întregirea neamului.
După scrierile religioase, ruta vieții noastre ca ființe umane pe pământ începe prin Jertfă și se termină cu Înălțarea. Prin Înălţarea Sa, cu 10 zile înaintea Pogorârii Sfântului Duh, Iisus Hristos face ca spiritul credinţei creştine să se înalţe odată cu El. În vremuri apuse, în Orient, Înălțarea Domnului era prăznuită în a cincea zi după Înviere, în paralel cu Rusaliile. Pe de altă parte, la Ierusalim, sărbătoarea se ţinea în Biserica Naşterii din Bethleem, în aceeaşi zi cu Pogorârea Sfântului Duh. Abia spre sfârșitul secolului al IV-lea a avut loc marcarea acestei sărbători în sine. Iar momentul Înălţării și-a căpătat însemnătatea și recunoașterea cuvenite abia odată cu ridicarea bisericii de pe Muntele Măslinilor (Eleon), de către Sfânta Elena. Acolo, sărbătoarea era prăznuită în mod deosebit, cu mare fast.
Ce să NU faci de Înălțare
Superstiţioşii nu dau nimic și în special sare și foc din casă în această zi, căci cred că vor avea parte de pagubă, ceartă şi de inimă rea. Nu se seamănă culturile, căci nu vor da rod. Lumea se încinge la brâu cu frunze de nuc, ca și Iisus, ca să nu aibă dureri de șale, și bat vitele cu leuştean, ca să se îngraşe. În unele zone ale țării, încă se mai păstrează tradiţia Moşilor de Ispas. Acum se dă de pomană pentru morţi, se împodobesc mormintele şi casele cu ramuri de paltin, iar ferestrele cu leuştean. Este ultima zi din an în care se mai vopsescc şi se împart ouă roşii și se mai coc păști. Salutul credincioșilor este „Hristos S-a înălţat!”, iar răspunsul „Adevărat S-a înălţat!”. O altă credinţă populară spune că cel ce moare de Înălţare ajunge direct în Rai. Lumea se încinge la brâu cu frunze de nuc, ca și Iisus, ca să nu aibă dureri de șale, și bat vitele cu leuştean, ca să se îngraşe.
Lasă un răspuns