Blocurile vechi, prin ai căror pereți se pierde multă căldură, vor avea prioritate la reabilitarea termică. Principiul primul venit, primul servit nu mai este valabil.
Primăriile nu vor mai ține cont de cei care s-au înscris primii pe lista imobilelor ce au nevoie de reabilitare. Blocurile cu cele mai mari probleme vor fi primele „anvelopate”.
Guvernul a schimbat criteriile de selecție a clădirilor, pentru a căror reabilitare se vor putea folosi atât bani europeni cât și cei ai locatarilor.
Dacă până acum ordinea depunerii dosarelor la primărie pentru reabilitarea blocurilor era principalul criteriu de selecţie a imobilelor, de acum înaine, primarii vor decide priorităţile. Autorităţile locale vor ţine cont şi de numărul apartamentelor din blocuri, dar şi de expertiza unor specialişti.
Reprezentantii Ministerului Dezvoltarii Regionale şi Turismului susţin că România a obținut acordul Comisiei Europene pentru a finanța proiectele de reabilitare termică a blocurilor din fonduri europene. Mai exact 60% din costurile lucrărilor vor fi acoperite de Uniunea Europeană şi de statul român, iar 40% va reprezenta contribuţia primăriilor şi a locatarilor.
Singurele persoane care vor mai beneficia de gratuitate sunt cele cu o situaţie materială precară. Printre aceştia se numără pensionarii, veteranii de război, persoanele cu dizabilităţi, dar şi cei cu venituri lunare sub salariul mediu net pe economie.
Şi casele vor fi incluse în noul program de reabilitare termică propus prin Ordonanţă de urgenţă de ministerul Dezvoltării şi aprobat de Guvern.
Marius NICOLAE
marius.nicolae [@] informatiadecalarasi.ro
Lasă un răspuns