Atenţie şoferi! Sistemele de monitorizare a presiunii în pneuri devin obligatorii

Obligativitatea se aplică doar modelelor noi, care vor fi lansate pe piaţa europeană după 1 noiembrie 2012.
Noua reglementare europeană a fost anunţată încă din noiembrie 2010, ca un amendament la regulamentul numărul 64, privind roţile de rezervă, pneurile run-flat şi sistemele de monitorizare a presiunii din pneuri. Este vorba despre aceleaşi obligaţii ca şi în cazul impunerii ABS-ului standard sau a airbagurilor frontale ori, cel mai recent exemplu, a sistemului electronic de control al stabilităţii, în general cunoscut drept ESP.

 
Din ce în ce mai mulţi producători auto au început să ofere chiar şi standard acest sistem de câţiva ani încoace, iar preţurile în cazul dotării opţionale nu sunt foarte mari, mergând de la câteva zeci de euro până la maximum 100-200 euro (unii producători oferă în pachete de dotări acest sistem).
Există încă destule modele care nu beneficiază nici măcar opţional de acest sistem, în general fiind vorba despre maşini urbane sau de clasă compactă (Dacia, de exemplu, nu are pe lista de opţiuni un astfel de sistem pentru nici un model din gamă).

 
Însă acest lucru se va schimba de la 1 noiembrie 2014, când orice model nou vândut pe piaţa auto din UE va fi obligat să beneficieze standard de un astfel de sistem de monitorizare a presiunii în pneuri.
Măsura UE este justificată prin diverse studii, care arată că sistemele de monitorizare a presiunii din pneuri cresc gradul de siguranţă în trafic, dar contribuie şi la reducerea consumului de combustibil, avantaje pe care şoferii nu le iau în seamă în general.
Pentru moment, Uniunea Europeană nu a luat nici o decizie privind maşinile aflate deja în circulaţie.

 

Potrivit statisticilor, aproximativ 70% din accidentele in trafic sunt cauzare de explozia anvelopelor in timp ce cifra reala ar fi mai mare de 80%. Statisticile SAE arata ca sunt peste 260.000 de accidente cauzare de cedarea cauciucurilor si aproximativ 75% dintre acestea sunt cauzare de presiune scazuta sau scapari de aer.

 

Marius NICOLAE

marius.nicolae [@] informatiadecalarasi.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *