Ziua mondială a libertății presei

Marcată în fiecare an la 3 mai, Ziua mondială a libertății presei este celebrată de către UNESCO. Peste 100 de evenimente dedicate zilei se așteaptă să fie organizate pe întreg mapamondul. Astfel se evidențiază legătura dintre libertatea de informare și dezvoltarea durabilă. Tema generală este axată pe accesul la informație, cu accent pe libertatea de informare și protejarea libertății presei față de cenzură, dar și garantarea siguranței jurnaliștilor online și offline.

Legătura dintre libertatea presei și dezvoltarea durabilă este pusă în discuție ca urmare a adoptării, la sfîrșitul anului 2015, a Obiectivelor Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Durabilă (SDG) pentru 2030, care recunosc necesitatea “de a asigura accesul publicului la informații și de a proteja libertățile fundamentale, în conformitate cu legislațiile naționale și cu acordurile internaționale”, potrivit paginii dedicate de către UNESCO acestei zile, unesco.org.

Premiul, în valoare de 25.000 de dolari, este decernat în fiecare an, din 1997, unei persoane, organizații sau instituții ce se remarcă prin contribuția esențială la apărarea sau promovarea libertății presei, oriunde în lume. Premiul poartă numele jurnalistului columbian Guillermo Cano, asasinat în 1987, pentru că a denunțat activitățile traficanților de droguri din țara sa. Juriul internațional este alcătuit din 14 jurnaliști profesioniști și directori de publicații din toată lumea.

Ziua mondiala a libertății presei a fost proclamată de Adunarea Generală a ONU, în 1993, în urma unei recomandări adoptate în cadrul celei de-a XXVI-a sesiunii a Conferinței Generale a UNESCO în 1991. ONU a declarat ziua de 3 mai Ziua mondială a libertății presei pentru a aduce în atenția publică importanța și necesitatea respectării libertății de exprimare, conform articolului 19 din Declarația Universală a Drepturilor Omului: “Orice om are dreptul la libertatea exprimării opiniilor; acest drept include libertatea de a avea opinii fără imixtiune din afară, precum și libertatea de a căuta, de a primi și de a răspândi informații și idei prin orice mijloace și independent de frontierele de stat.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *