Pedepse pentru profesorii care fac meditații cu elevii de la clasă

Ministerul Educației a luat o nouă decizie în ceea ce privește sistemul de învățământ din România. Astfel, profesorii au de respectat noi reguli în sala de clasă. Potrivit proiectului, cadrele didactice care oferă meditații elevilor proprii sau care sunt concediați disciplinar vor suferi o suspendare din sistemul educațional pe o perioadă de șapte ani.

Ministerul Educației a extins la șapte ani perioada în care profesorii nu mai sunt eligibili să ocupe poziții didactice, o creștere cu șase ani față de termenul anterior de 12 luni. Noul regulament al Ministerului Educației prevede că cei sancționați disciplinar și concediați nu vor putea reveni în sistemul de învățământ pentru o perioadă de șapte ani.

Cadrele didactice pot fi sancționate din următoarele motive:

  • acordarea de meditații elevilor din propria clasă
  • implicarea în acte de violență împotriva elevilor sau a colegilor
  • punerea în pericol a sănătății elevilor.

Profesorii nu sunt eliminați automat din învățământ, ci sunt supuși unor sancțiuni treptate. În mod inițial, ei pot primi un avertisment în scris, li se poate diminua salariul de bază sau pot fi restricționați în participarea la concursurile pentru mărirea gradației pentru o perioadă de trei ani.

Cu câteva zile în urmă, ordonanța de urgență referitoare la stabilirea grilelor salariale pentru cadrele didactice și personalul din învățământ a fost oficial publicată în Monitorul Oficial. Aceste grile au fost implementate și sunt în vigoare începând cu prima zi a anului 2024.

Astfel, venitul net reprezintă doar 58% din totalul venitului brut. Aproximativ 42% din salariile de bază brute, precizate în grila de salarizare din domeniul Educației, sunt reținute sub formă de impozite și contribuții către stat.

Reprezentanții sindicatelor au distribuit în instituțiile de învățământ grilele de salarizare pentru personalul nedidactic și administrativ. Au oferit, astfel, detalii specifice pentru fiecare treaptă profesională, grad și vechime pe anul 2024.

„Începând cu data de 1 ianuarie 2024, salariile de bază ale personalului din învățământ se stabilesc conform anexei la prezenta ordonanță de urgență”, prevede actul normativ.

Conform ordonanței, începând cu salariile din ianuarie 2024, salariile de bază pentru:

  • personalul didactic auxiliar din bibliotecile centrale universitare
  • personalul Bibliotecii Naționale a României și Biblioteca Academiei Române
  • pentru celelalte categorii de funcții prevăzute în anexele la Legea-cadru nr. 153/2017 și care au calitatea de personal didactic auxiliar, se majorează cu 8% în comparație cu nivelul salariilor de bază aflate în plată în luna decembrie 2023.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *