Miercuri 23 mai, sunteţi aşteptaţi la deschiderea expoziţiei „MĂRTURII CREŞTINE LA NORDUL DUNĂRII”

Miercuri, 23 mai a.c., ora 12:30 sunteţi aşteptaţi la deschiderea expoziţiei „MĂRTURII CREŞTINE LA NORDUL DUNĂRII” la Muzeul Dunării de Jos, în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Brăilei, Muzeul Judeţean Ialomiţa şi Protoieria Călăraşi.

 

Expoziţia se concentrează asupra unui important fenomen religios şi social – începuturile creştinismului la Dunărea de Jos.
Perioada de început a vieţii creştine în nordul Dunării este confirmată de un număr apreciabil de piese arheologice paleocreştine, descoperite în peste o sută de aşezări daco-romane.
Astfel, pot fi admirate în vitrinele muzeului piese de importanţă capitală pentru spaţiul nord dunărean – Donariul de la Biertan (sec. IV p. Ch.), opaiţul de bronz de la Luciu, opaiţul de la Capidava cu silueta lui Iisus Hristos în relief, sau Tetraevanghelul de la Umor (prima carte bisericească tipărită în limba română la ordinul lui Ştefan cel Mare).

 

Toate acestea demonstrează vechimea creştinismului la nordul Dunării şi faptul că acest spaţiu este unul din primele încreştinate.
Merită astfel a fi amintit faptul că cea mai mare parte dintre piese au fost comandate de personaje importante în perioada respectivă.
Piesele expuse au, deopotrivă, valoare religioasă, artistică, dar, mai ales, una istorică, acestea constituind un element de permanenţă în trecerea prin istoria poporului român şi a bisericii sale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *