Expoziție la Muzeul municipal Călărași – ”Goblenul – pictură cu acul

Expoziție la Muzeul municipal Călărași – ”Goblenul – pictură cu acul
Expoziție la Muzeul municipal Călărași – ”Goblenul – pictură cu acul

Sâmbătă, 25 februarie 2017, la ora 11.00 se va deschide la Muzeul Municipal o expoziție de goblenuri. Goblenul este o broderie executată înt-un punct având aspectul tapiseriilor.

 

Istoria acestui tip de broderie își are originea în Franța, mai exact în cartierul Saint Marcel din Paris, pe malul râului Bievre afluent al Senei. În acest cartier trăia de la mijlocul secolului al cincisprezecelea familia de boiangii (vopsitori de textile) Gobelins.  În anul 1602 Henric al IV-lea a închiriat fabrica pentru ca doi tapiseri flamanzi ai curții regale să-și poată realiza comenzile. În 1662, Jean Baptiste Colbert preia fabrica și realizează aici tapiserii și tapițerii sub îndrumarea și supravegherea pictorului regal Charles Le Brun. De-a lungul timpului fabrica a înflorit sau a decăzut în deplină legătură cu evenimentele sociale și istorice. În zilele noastre fabrica funcționează ca instituție a statului francez realizând tapiserii pentru instituții publice.

 

Sâmbătă, sunteți invitați să participați la vernisaj și apoi să vizitați expoziția care va fi deschisă până pe 17 martie. Veți putea admira goblenuri realizate de doamnele Daniela Constantin, Mimi Ovidia Gogu, Liliana Tănase, Crina Coarnă, Petruța Torlac, Ecaterina Meleacă, Iulia Rădulescu și Valentina Mereuță, cea care a coagulat în jurul ei restul expozantelor.

Expoziția poate fi vizitată de luni până vineri la Muzeul Municipal (Primăria veche) între ora 09.00 și ora 16.00 accesul ultimului vizitator.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *