Centrul Cultural Județean Călărași: Raportul privind activitatea desfășurată în anul 2014

Festivalul Dunarii CalaraseneProcesele complexe ale organizării societăţii în diferite comunităţi umane nu pot fi înţelese fara a fi dezvăluite şi din perspectiva aspectelor întegrării culturale. În acest context problema ce ţine de cultură, în general, şi de sociologia culturii, în special, au fost abordate pe parcursul multor decenii de mulţi oameni de ştiinţă: filosofi, sociologi.

Sociologia a fost definită diferit: ca ştiinţă a culturilor societăţii; ca ştiinţa nivelului de viaţă culturală. Cuvîntul cultura – în conştiinţa comună, deseori sugerează o formă de artă superioară: opera, balet, muzee, etc.
Deci , Cultura –  constituie totalitatea valorilor create de omenire,  complexul care include cunoaşterea, credinţa, arta, moravurile, legea, obiceiurile şi alte capacităţi dobandite de om ca membru al societăţii, care trebuie să fie transmise din generaţie în generaţie.
Cultura unei societăţi este memoria ei, este mijlocul prin care se poate întrupa în toţi şi în fiecare ceea ce numim identitate naţională, etnică, religioasă, profesională etc. Prin cultură se asigură continuitatea conştiinţei colective; individul uman devine o personalitate prin culturalizare, în măsura în care participă prin propria conştiinţă la conştiinţa grupului din care face parte.

Nu intamplator am facut aceasta introducere. Pentru formarea unei imagini corecte si obiective referitoare la activitatea desfasurata de personalul angajat dar si de cel institutional,  evaluarea rezultatelor obtinute, trebuie facuta pe baza unei analize si interpretari, privite in stransa corelatie cu resursele umane, financiare si de spatii de care dispunem.
In acest sens, anul 2014 a reprezentat, pentru Centrul Cultural Judetean Calarasi, continuarea activitatilor de redescoperire si promovare a valorilor calarasene, ca parte integranta a culturii nationale, precum si integrarea acestor valori in circuitul european.

I) EVOLUTIA INSTITUTIEI IN RAPORT CU MEDIUL IN CARE ISI DESFASOARA ACTIVITATEA SI IN RAPORT CU SISTEMUL INSTITUTIONAL EXISTENT:

a) In cadrul evenimentelor culturale, formatii artistice:

1) Portofoliul Centrului Cultural Județean Călărași, a fost completat:

au fost cooptați noi membri, din școli și licee, în cadrul Ansamblului ”Bărăganul Junior” pentru a duce mai departe renumele Ansamblului ”Bărăganul”,cel mai bine cotat ansamblu din județ. Ansamblul ”Bărăganul junior”  numară 80 de membrii, copii cu vârste între 5 și 14 ani ;

– ansamblul Baraganul – 34 membri.

Taraful CCJ format din 10 instrumentiști – angajați și colaboratori.

Soliști de muzică populară – colaboratori

 

În spiritul perpetuării tradițiilor și culturii călărășene, începând cu anul 2014, am început să colaborăm și să încurajăm toate ansamblurile existente în Județul Călărași(21 – la sfârșitul anului 2014), promovându-le în spectacolele și festivalurile proprii și din alte regiuni ale țării.

 

Aprilie 2014 – Ansamblul folcloric ”Bărăganul” a fost selectat din numeroși reprezentanți ai culturii românești pentru a participa la ”Proiectul de promovare a  României în Barcelona„ programat pentru luna Decembrie 2014. Motivele pentru care invitația nu fost onorată, a fost legată strict de costurile mult prea ridicate ale acestei deplasări.

 

Trupa de teatru ”Trepte”, a C.C.J., a fost însuflețită cu membrii noi (34 de elevi ai liceelor călărășene) care, în urma participării în cadrul festivalurilor naționale de teatru pentru liceeni, s-au întors și cu premii. Cu spectacolul ”ActorEști”, regia semnată Ștefan Nițu, trupa ”Trepte” a câștigat locul I la Festivalul de teatru pentru elevi, studenți și tineri actori  ”Constantin Stanciovici – Brănișteanu”, ed. a XII-a, organizat la Târgu Jiu – 2014.

 

În cadrul aceluiași festival, Ilinca Neacșu, membră a trupei, a câștigat locul I la secțiunea de interpretare rol feminin dar si marele premiu, la secțiunea monolog, din cadrul Festivalului Național de teatru ”MangaliaArt„ – 2014

 

03 Aprilie 2014 – premiera piesei de teatru ,,ActorEști,,. Regia: Ștefan Nițu. distribuție:Trupa de teatru ,,Trepte,, a C.C.J. Călărași.

 

Grupul de copii Flores Campi – format din 35 de elevi ai școlilor și liceelor călărășene, sub îndrumarea Alexandrinei Borandă – referent la CCJ Călărași, participanți ai festivalelor naționale și internaționale (Eurovision – Rusia)  de muzică ușoară, concursuri televizate,(Vocea Romaniei, Next Star),  emisiuni muzicale radio și tv, evenimente culturale organizate de CCJ, ONG-uri, în scopuri de divertisment dar și caritabile.

 

16 Martie – Preselecție ,,Mamaia Copiilor,,  – la care au participat 12 copii, 9 dintre ei  au ajuns in semifinalele festivalului, 5 dintre copii au fost finalisti. 

 

După aproximativ şase decenii de la începuturile mişcării corale în Călăraşi, la iniţiativa unui grup de cadre didactice, în anul 1978, a luat fiinţă pe langă Casa de Cultura a oraşului Călăraşi sub bagheta dirijorală a profesorului George Marcu, o formaţie corală denumită “Melodia”. În anul 1981 Corul “Melodia” a fost preluat de către un alt dirijor, conf. univ. Marcel Costea, acesta în anul 1984, schimbându-i titulatura formaţiei în “Camerata Danubii”.

 

Începând cu anul 1986 a venit la cârma “Cameratei Danubii” maestrul Gheorghe Oprea, domnia sa fiind şi cel care a avut un rol important în evoluţia artistică a “Cameratei”. După o perioadă de 15 ani, în anul 2000, maestrul Gheorghe Oprea a decis să predea bagheta dirijorală, fiului său Tiberiu Dragoş Oprea, cel ce timp de 4 ani a contribuit la efortul depus de tatăl său în cei 15 ani, de a face această formaţie corală de amatori să atingă nivelul profesionist. Începând din anul 2004, bagheta dirijorală i-a fost predată Dianei Vieru-Burlescu.

 

Formaţia corală mixtă “Camerata Danubii”, în cei 35 de ani de activitate neîntreruptă, a participat atât la festivaluri naţionale cât şi internaţionale, fiind invitată să reprezinte România în Italia, Franţa, Bulgaria. Repertoriul cuprinde atât piese laice, religioase precum şi piese de inspiraţie folclorică.

 

b)Diversificarea ofertei culturale prin elaborarea de proiecte si programme in colaborare cu institutiile culturale, organizatii guvernamentale, ONG-uri, asociatii si fundatii cu obiect de activitate in domeniul cultural.

Tot în ideea promovării și susținerii tinerilor din Județul Călărași, Centrul Cultural a încheiat un  parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Călărași, contribuind astfel, dincolo de activitățile culturale proprii, la educarea tinerilor călărășeni.

 

Un proiect de succes a fost organizarea saptamanii « Scoala Altfel » structurat pentru toate categoriile de varsta , care a raspuns tuturor cerintelor profesorilor, elevilor, educatorilor si invatatorilor :

 

07 – 11 Aprilie 2014 – Proiectul ,,Săptămâna  SCOALA ALTFEL,,

Programul proiectului a fost următorul, PENTRU SALA Barbu Stirbei

07 Aprilie 2014 – piesa de teatru ,,ActorEști,, Distribuție: Trupa de teatru ,,Trepte,,a C.C.J. Călărași.

08 Aprilie 2014 – piesa de teatru ,,Desculț în parc,, Distribuție: Trupa teatrului de Stat din Constanța.

08 Aprilie 2014 – Expoziție de artă plastică ”Ochi de copil”, găzduită în foaierul Centrului Cultural Județean Călărași. Participanți în cadrul vernisajului, elevi ai liceelor și școlilor gimnaziale din Municipiul Călărași

09 Aprilie 2014 – piesa de teatru pentru copii ,,Punguța cu doi bani,, (două reprezentații). Distribuție: Trupa Teatrului ,,Țăndărică,, București

10 Aprilie 2014 – piesa de teatru ,,Eu când vreau să fluier, fluier,, Distribuție: Trupa de teatru ,,Trepte,,a C.C.J. Călărași.

11 Aprilie 2014 – Ateliere teatrale pentru liceeni

07 – 11 Aprilie 2014 – Proiectul ,,Săptămâna SCOALA ALTFEL,,

Cinematograful 3 D – filme pentru copii, 3 reprezentatii/zi

 

Parteneriatul cu Inspectoratul Scolar Judetean Calarasi a fost si este un succes deoarece raspunde multor cerinte ale tuturor categoriilor de varsta, profesionale si sociale:  expozitii de carte, seminarii si dezbateri, vizionari de filme, in scopuri educative, serbari scolare, etc.:

 

07 Martie 2014– ,,Sărbătoarea Primăverii”, spectacol de muzică și dans susținut de tinerele talente din Municipiul Călărasi. Acțiune realizată de Primăria Călărasi în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Călărasi și Centrul Cultural Județean Călărași.

21 Martie 2014, orele 11:00 – proiectul ,,Adoptă un liceu,, vizionarea unui film urmată de dezbaterea acestuia. Proiect desfășurat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Călărași.

 

21 Martie 2014, orele 17:00 – ,,Campionii dansului”, invitați speciali: Sandra Perdersen & Eugen Miu, membrii ai ,,Danmarks Sportdanserforbund”. Vor mai participa: Şcoala de dans ,„DANCE FEELINGS”, Şcoala de dans „DANCE ADDICTION”, Soliști ai grupului ”FLORES CAMPI”și Ansamblul folcloric ”BĂRĂGANUL”.

 

24 Aprilie 2014 – Cultura digitală in secolul XXI. Expoziții și standuri de carte organizate în foaierul Sălii de spectacole ”Barbu Știrbei” Călărași. Acțiune organizată de Inspectoratul Școlar Județean Călărași în parteneriat cu Centrul Cultural Județean Călărași.

 

09 Mai 2014 – Eveniment cultural artistic ocazionat de Ziua Europei.Spectacole artistice, paradă port popular și expoziție de artă culinară, specifice fiecărei țări membră a Uniunii Europene,.

Organizatori: Primăria Municipiului Călărași în parteneriat cu Liceul Teoretic ,,Mihai Eminescu”, Inspectoratul Școlar Județean Călărași, Centrul Cultural Județean Călărași, Casa Corpului Didactic Călărași și Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Călărași.

 

10 Mai 2014 – Concursul Național de Dans Modern ,,RITM ȘI GRAȚIE”, ed. a VI-a. Organizatori: Inspectoratul Scolar al Județului Călărași în parteneriat cu Palatul Copiilor Călărași și Centrul Cultural Județean Călărași.

 

17 Mai 2014 – Concursul interjudețean ,,Le francophile” organizat de Inspectoratul Școlar Județean Călărași în parteneriat cu Centrul Cultural Județean Călărași. Participanți din județele Călărași și Ialomița.

 

27 Mai – 03 Iunie 2014, ”Ultimul Clopoțel”, Colegiile și Liceele din Municipiul Călărași –toate liceele au sustinut spectacole si premierea elevilor din clasele a XII a.

 

12 – 15 Iunie 2014 – Expoziție fotografie în cadrul Festivalului româno-bulgar al tinerilor din cadrul proiectului ”19th  Century Fashion Show”.Parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Călărași și Primăria Glavinitsa.Acțiune încadrată în proiectul cultural ,,Tradiție și modernism pe malurile Dunării”.

 

20 Iunie 2014 – Târgul Județean al Firmelor de Exercițiu, ediția a IV-a.

Proiect organizat de Colegiul Economic Călărași sub egida Inspectoratului Școlar Județean Călărași în parteneriat cu Primăria Municipiului Călărași, Consiliul Județean Călărași, Centrul Cultural Județean Călărași, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Călărași și ADR Sud Muntenia.

 

25 Septembrie 2014 – ”EU back to school”. Conferință, în cadrul proiectului ”Ziua Carierei”, destinată informării, elevilor și profesorilor din învățământul liceal și gimnazial, despre istoria și politicile Uniunii Europene precum și despre posibilitățile de carieră în cadrul instituțiilor europene.

 

Organizatori: Liceul Teoretic ”Mihai Eminescu” Călărași în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Călărași, Consiliul Județean Călărași și Centrul Cultural Județean Călărași.

 

26 Octombrie 2014 – Desfășurarea activităților din cadrul celei de-a XIX-a ediție a Concursului ”Ion Barbu – Dan Barbilian”. Inspectoratul Școlar al Județului Călărași în parteneriat cu Centrul Cultural Județean Călărași.

 

28 Noiembrie 2014 – proiectul județean ”1 Decembrie – Ziua Națională a României Mari”. Proiect organizat de Școala Gimnazială ”Tudor Vladimirescu” Călărași în parteneriat cu Centrul Cultural Județean Călărași.

 

05 Decembrie 2014 – Simpozion aniversar al Colegiului Național ”Barbu Știrbei” Călărași – 130 de ani de excelență. Parteneriat cu Centrul Cultural Județean Călărași.

 

De asemenea, încurăjam voluntariatul prin implicarea tinerilor în toate proiectele culturale, prin responsabilizarea acestora și încurajarea în avea inițiative proprii.

 

Deoarece obiectul de activitate al Centrului Cultural Judetean Calarasi, decurge din dezideratele actuale ale societatii noastre de integrare in Comunitatea Europeana si in universalitate , prin stagiunile de spectacole “Primavara culturala” si “Toamna Culturala” se raspunde cerintelor care guverneaza sfera culturii, ajutand la dezvoltarea infrastructurii cultural a locuitorilor din municipiul si judetul Calarasi.

 

b) Centrul Cultural Judetean Calarasi elaboreaza si finanteaza proiectele si programele culturale  in colaborare cu institutiile cultural, cu alti operatori culturali, asociatii, fundatii care au in domeniul de activitate, activitati culturale.

 

Astfel, in calendarul de activitati avem urmatoarele proiecte:

Proiect cultural- Stagiune de teatru I si II

1 Martie – 1 Iunie 2014 – Stagiune de spectacole ”Primavara Culturală”. Programul stagiunii a fost următorul:

 

1 Martie 2014, orele 18:00 – deschiderea stagiunii de spectacole ,,Primăvara Culturală,, cu spectacolul de teatru ,,Obiceiuri necurate”, susținut de Teatrul Bulandra București. Regia: Mihai Constantin, distribuție: Gelu Nițu, Victoria Dicu, Corina Moise, Andreea Mateiu, Andrei Runcanu, Alina Vior, Steliana Bălăceanu.

 

15 Martie 2014 – spectacolul de teatru ,,Dumnezeul de a doua zi,, susținut de Teatrul Act București, în cadrul stagiunii de spectacole ,,Primăvara Culturală,,. Regia:ClaudiuGoga.Distribuție: Mirela Oprișan, Mimi Brănescu, Vlad Zamfirescu.

 

29 Martie 2014, orele 18:00 – spectacolul de teatru ,,Tartuffe”, susținut de Teatrul Metropolis București, în cadrul stagiunii de spectacole ,,Primavăra Culturală,,. Regia: Victor Ioan Frunză. Distribuție: George Costin, Adrian Nicolae, Nicoleta Hancu, Adela Mărculescu, Elena Ghimpețeanu, Lucian Ghimpețeanu.

 

09 Aprilie 2014, orele 18:00 – spectacolul de teatru ,,Cafeneaua”, în cadrul stagiunii ,,Primăvara Culturală,,. Regia: Horațiu Malaele, distribuție: Horațiu Mălăele, Dana Dogaru, Emilia Popescu.

 

25 Aprilie 2014, concert extraordinar de operă și operetă susținut de sopranele Daniela Vlădescu și Bianca Ionescu, Teatrul Național de Operetă București.

 

09 Mai 2014 – spectacolul de teatru ,,O scrisoare pierdută”, în cadrul Stagiunii de spectacole ,,Primăvara Culturală”. Regia: Doru Ana,       Teatrul ,,Bulandra,, București. Distribuție: Șerban Pavlu, Marius Florea Vizante, Doru Ana, Nicolae Urs, Adrian Ciobanu, Vlad Zamfirescu.

 

10 Mai 2014 – spectacolul de teatru ,,Iluzii”, în cadrul Stagiunii de spectcacole ,,Primăvara Culturală”. Regia: Cristi Juncu, Teatrul ,,Act,, București. Distribuție: Diana Cavallioti / Ada Simionica, Irina Velcescu / Raluca Aprodu, Vlad Zamfirescu / Tudor Istodor, Andi Vasluianu / Theo Marton.

 

16 Mai, orele 11:00 – spectacolul de teatru pentru copii ,,Lumea lui Paparin”, Teatrul „Ion Creanga” București

 

1 Iunie 2014 – spectacolul de teatru „Caramitru, Mălăele, Câte-n luna și în stele”, în cadrul Stagiunii de spectacole „Primăvara Culturală”. Teatrul Nottara, București, Regia: Horațiu Mălăele. Distribuție: Horațiu Mălăele, Ion Caramitru, Adrian Naidin – violoncel

 

06 iunie 2014, orele 11:00 – spectacolul de teatru pentru copii „Un lup, o capră și trei iezi”, regia Cornel Todea.

 

19 Septembrie – 07 Decembrie 2014 – Stagiune de spectacole ”Toamna Culturală”. Programul stagiunii a fost următorul:

 

19 Septembrie – spectacolul de teatru „Mobila și durere”, Centrul pentru UNESCO București. Regia : Victor Ioan Frunză. Distribuție : George Costin, Adrian Nicolae, Nicoleta Hâncu, Sorin Miron, Andrei Huțuleac și Mihaela Velicu/ Alexandra Fasolă/ Irina Bucescu

 

1 Octombrie – spectacolul de teatru „Acum ori niciodată”, Teatrul Național București. Regia: Mihai Constantin, distribuție: Gheorghe Ifrim, Șerban Pavlu, Mirela Oprișor și Nicoleta Lefter.

 

15 Octombrie, spectacolul de teatru „American buffalo”, Teatrul Act, București. Regia: Cristi Juncu, distribuție: Gheorghe Ifrim, Marius Florea Vizante și Vlad Zamfirescu.

 

26 Octombrie, spectacolul de teatru „Triunghiul femeilor”, regia: Rodica Popescu Bitănescu, distribuție: Rodica Popescu Bitănescu, Tania Popa, Viviana Alivizache.

 

05 Noiembrie, spectacolul de teatru „Niște fete”, Teatrul Act București. Regia: Cristi Juncu, distribuție: Cristina Florea, Catrinel Dumitrescu, Vlad Zamfirescu, Andreea Vasile, Diana Cavallioti și Irina Velcescu.

 

14 Noiembrie 2014 – spectacolul de teatru pentru copii „Războiul bucatelor„, Teatrul „Ion Creangă” din București. Regia: Mihai Manolescu.

 

18 Noiembrie, spectacolul de teatru „Meșteșugul vieții”, Teatrul Bulandra București. Regia: Felix Alexa, distribuție: Răzvan Vasilescu, Dana Dogaru și Dan Astilean.

 

02 Decembrie, spectacolul de teatru „Căsătoria”, Teatrul Bulandra București. Regia: Yuri Kordonsky, distribuție: Mariana Mihuț, Victor Rebenciuc, Andreea Bibiri, Dana Dogaru, Cornel Scripcaru, Doru Ana, Răzvan Vasilescu, Ionel Mihăilescu, Șerban Pavlu, Ioana Macaria și Marius Chivu.

 

05 Decembrie 2014 – spectacolul de teatru „Plecare fărăîntoarcere” al Companiei de teatru  „Civic Art CvM” București. Regia: Marian Ciripan. Distribuție: Marian Ciripan, Cristina Moldoveanu, Corneliu Jipa și Cristi Dionisie.

 

10 Decembrie, spectacolul de teatru „Mă mut la mama”, Compania D`aya București. Regia: Gelu Colceag, distribuție: Adriana Trandafir, Andreas Petrescu și Gabriel Fătu.

 

16 Decembrie 2014 – spectacolul de teatru „AVARUL” de Moliere, Asociația PERFORM  A.R.T. București. Regia: Daniel Nițoi, distribuție: Tudorel Filimon, Cristina Deleanu, Eugen Cristea, Vasile Filipescu, Oana – Gabriela Draghici, Loredana Benga, Jean Lemne, Tomi Cristin, Florin Kevorkian, Anne – Marie Zaharia și Daniel Nițoi.

 

Proiectul cultural « Teatru pentru toti copiii, la tine acasa » – are in vedere atragerea copiilor cu varste mici, din gradinitele si din clasele I – VIII, pentru a participa activ la activitatile incluse in programul cultural.

 

Prin acest proiect se promoveaza cultura ca mijloc de educare si instruire a copiilor, fiind un element component al diversitatii culturale nationale, aspectul comunicarii directe reprezentand un factor de importanta majora.

17 – 28 Februarie 2014 – Proiectul cultural ”Teatrul pentru toți copiii, la tine acasă”. Spectacole de animație pentru copii, în 48 de localități din Județul Călărași.

 

Proiectul cultural – « Duelul slagarelor de dragoste – Ziua Internationala a Femeii » – acest proiect are ca scop atragerea femeilor de toate varstele, din comunele si orasele judetului Calarasi, dar si dezvoltarea infrastructurii culturale a tuturor femeilor, indiferent de categoria socio-profesionala din care face parte.

 

01 – 08 Martie 2014 – ”Duelul șlagărelor de dragoste”eveniment cultural artistic ocazionat de ”Ziua Internațională a Femeii”. Spectacolele muzicale s-au desfășurat atât în Municipiul Călărași cât și în alte treizecișidouă de localități din Județul Călărași.

 

Proiectul cultural – « Sarbatori Pascale » – Spectacol organizat in ziua de Paste

20 Aprilie 2014– ,,Sărbătoarea Pascală,, Invitați: Marcel Pavel, What`s Up, Roxana Nemeș, Elena Merișoreanu și Marina Florea.

 

Proiectul cultural « Flori de Mai »

22 – 25 Mai 2014 – Festivalul Național Concurs – de Muzică Ușoară ”Flori de Mai”, ediția a XXVI-a. Festivalul, structurat pe două secțiuni: secțiunea ”Flori de Mai” și secțiunea ”Floricele pe câmpii”, a strâns în concurs foarte multe voci excepționale (71 de concurenti din toate colturile tarii), lucru care a făcut extrem de dificilă decizia juriului.

 

Acesta a fost format din două părți. Juriul de la loja centrală, din care au făcut parte artistul internațional Francesco Napoli, Pepe, Bodo de la Trupa Proconsul, Pavel Stratan și fiica acestuia Cleopatra Stratan, Mihai Traistariu și prof. dr. Sorin Danciu. Juriul de la scena, format din:Keo, Matteo, Nicole Cherry și Skizzo Skillz.

 

Printre interpreții invitați în recital, ce nu au făcut parte din juriu, s-au numărat și Marcel Pavel, Tavi Colen, Proconsul, Directia 5, What”s Up, Andreea Bălan și Andreea Antonescu. Evenimentul a fost prezentat de Mihai Morar și Daniel Buzdugan.

 

Proiectul cultural – 1 Iunie – Ziua Internationala a Copilului – spectacol artistic destinat copiilor, sustinut de artisti consacrati dar si de formatii proprii

Proiectul cultural – Hora Mare  

06 – 10 August 2014 – ”Hora Mare”, ediția a XXII-a, Festivalul Internațional de Folclor. Ansambluri participante: Cehia cu Ansamblul «Kopanicar», Grecia cu Ansamblul «Nostos», Turcia cu Ansamblul «Kalkedon Dance », Bulgaria cu Ansamblul «Pirin», Bulgaria cu Ansamblul ”Dobrogea” – Silistra.

 

Ansamblurile din Județul Călărași: «Bărăganul» al Centrului Cultural Județean Călărași, «Balada Dunării» al Asociației Balada Dunării Călărași, «Ghiocelul» al Palatului Copiilor Călărași, «Grailu Armânesc” al Comunității Aromâne din Călărași, «Brâulețul Dunării» – Comuna Grădiștea, «Borcea» – Comuna Borcea, «Unirea» – Comuna Unirea, «Cununa» – Comuna Spanțov, «Mugurelul» – Comuna Stancea, «Grâușorul» – Comuna Jegălia, «Dor de Dor» – Comuna Dor Mărunt, «Spicul Dorobanțu» – Comuna Dorobanțu.

 

Proiectul cultural – Chitara Dunarii

24 – 26 Octombrie 2014– ,,Chitara Dunării”, ediția a VII-a, Festivalul – Concurs Național de muzică Folk – a reunit, la Calarasi, artisti renumiti ai muzicii de gen, concurenti din toata tara si un juriu de exceptie (scriitori si compozitori).

 

Proiectul cultural – « Sarbatori de iarna ca-n povesti » – este un proiect de mare dimensiune care implica un numar mare de artisti consacrati, un peisaj de povestesi un public extrem de numeros.

 

18 Decembrie 2014 – Concertul de Craciun. Invitați: Amelia Antoniu, Bianca Ionescu, Toni Zidaru și Grupul «Distinto».  Un spectacol cu arii și duete, colinde dar și șlagare românești și internaționale.

 

23 Decembrie 2014 – Colinde de Craciun – Sala Barbu Stirbei si Platoul din fata salii de spectacole la care au participat peste 1000 de colindatori

 

19 – 31 Decembrie 2014 – Proiectul cultural „Sărbători de iarna ca-n povești – Moș Crăciun la tine acasă !”, Spectacole de obiceiuri tradiționale, colinde, cadouri de Moș Crăciun, preocupări și tradiții specifice din diferite zone ale județului. Spectacole artistice susținute de artiști consacrați și de formațiile proprii.

 

31 Decembrie 2014 – Revelion

c) Centrul Cultural Judetean Calarasi militeaza pentru diversificarea ofertei culturale prin elaborarea si finantarea proiectelor si programelor atractive si utile de educatie permanenta pentru pastrarea si cunoasterea specificului zonal, national si international.

 

Un rol extrem de important in viata sociala, culturala si educativa, il are societatea civila dar si investitori ai municipiului Calarasi.

Cel mai implicat in viata calaraseana este Tenaris SilcoTub – un partener extrem de serios care, prin toate evenimentele pe care le creeaza, antreneaza toate categoriile de cetateni : elevi, studenti, tineri, varstnici.

 

Centrul Cultural Judetean pune la dispozitie acestora toata logistica dar si personalul de care dispune pentru  o cat mai buna desfasurare a acestora.

 

Enumeram cateva din evenimentele sustinute financiar de acestia :

22 – 24 Mai 2014 – Ziua Sportului TenarisSilcoTub. Evenimentul este dedicat sportului, sănătății prin mișcare și naturii. Au fost organizate un flash mob, în deschidere, și două concursuri de cross. Proiect organizat de Tenaris Silcotub în parteneriat cuCentrul Cultural Județean Călărași.

 

18 – 20 Iulie 2014 – Festivalulul de Film ”CineLatino”, ediția a III-a. Proiect desfășurat de Tenaris SilcoTub Călărași în parteneriat cu Centrul Cultural Județean Călărași.

18 Iulie – proiecția cinematografică”Sunt o babă comunistă”, țara de origine România

19 Iulie – proiecția cinematografică ”Tanta agua / Ploaie de vacanță”, țara de origine Uruguay

19 Iulie – proiecția cinematografică ”Rocker”, țara de origine România

19 Iulie – proiecția cinematografică ”La Jaula de oro / Colivia de aur”, țara de origine Mexic și Spania

20 Iulie – proiecția cinematografică ”Pelo malo / Freză nasoală”, țara de origine Venezuela, Peru

20 Iulie – proiecția cinematografică ”Love building”, țara de origineRomânia

21 Noiembrie 2014 – Festivitatea de premiere aniversară a Burselor de Merit oferite de TenarisSilcotub elevilor de nota 10 din Călărași. Eveniment organizat în parteneriat cu Centrul Cultural Județean Călărași.

 

Spectacole caritabile – organizate de Centrul Cultural Judetean Calarasi

27 Martie 2014, orele 18:00 – spectacolul de teatru ,,Variațiuni enigmatice”, eveniment caritabil organizat pentru ajutorarea Căminului de Bătrâni ,,Antim Ivireanul,, din Călărași.

 

15 Decembrie 2014 – spectacol caritabil, piesa de teatru ”ActorEști”,susținut de trupa de teatru ”Trepte” a C.C.J. Călărași. Călărășenii au reacționat pozitiv la această inițiativă contribuind la strângerea fondurilor pentru Mihăiță Dragomir, un băiețel de 8 ani, cu probleme medicale grave, ce necesita urgent tratament adecvat și o proteză pentru mână.

 

Organizatorii acestei acțiuni lăudabile au fost Școala Generală ”Constantin Brâncoveanu”în parteneriat cu Centrul Cultural Județean Călărași și Direcția Generală de Asistență Socială Călărași.

 

d) Deoarece am incurajat scoli, licee, grupuri de elevi si studenti, pentru a sustine diverse cauze sociale, educative, de afirmare, suntem parteneri seriosi in acelasi timp in echilibru cu toate institutiile si ONG-urile care ne solicita sau ii solicitam, enumeram, mai jos, o serie de alte activitati pe care le-am sustinut, in ordine cronologica :

 

27 Martie 2014 – Evenimentul ”Lumină pentru Basarabia”, în cadrul mișcării civice ”Să aducem Basarabia acasă !” Un spectacol artistic cu tradiții și cântece românești susținut de Ansamblul folcloric ”Bărăganul” și soliștii de muzică populară: Lavinia Vasile, Oana Florea și Neagu Zamfir, ai C.C.J. Călărași.

 

Eveniment organizat de Platforma Civică ACȚIUNEA 2012 în parteneriat cu Consiliul Județean Călărași,Centrul Cultural Județean Călărași și Primăria Municipiului Călărași.

 

28 Martie 2014 – spectacol organizat de Asociația de Sprijin a Copiilor cu Handicap Fizic – Filiala Călărași, în parteneriat cu C.C.J. 

 

29 Martie 2014 – Eveniment cultural artistic ocazionat de inițiativa mondială de marcare a Orei Pământului. Organizat de Primăria Municipiului Călărași în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Călărași, Casa Corpului Didactic a Județului Călărași și Centrul Cultural Județean Călărași.

 

02 Aprilie 2014 – Asociația ,,Noi Orizonturi,, organizează, în parteneriat cu C.C.J. Călărași, un eveniment dedicat Zilei Internaționale de Conștientizare a Autismului.

 

26 Iunie 2014 – Eveniment cultural artistic ocazionat de Ziua Drapelului Național. În cadrul evenimentului a participat și Fanfara ”5 Călărași” a C.C.J.Călărași.

Acțiune organizată de Primăria Municipiului Călărași în parteneriat cu Centrul Cultural Județean Călărași

 

27 Iulie 2014 – ”Urban Party” Călărași.Concerte, activități recreative, concursuri pentru tineret (skate, bascket, Streetdance, Breakdance), concerte.

 

29 Iulie 2014 – Eveniment cultural artistic ocazionat de Ziua Imnului Național. Participă Fanfara ”5 Călărași” a C.C.J. Călărași. Acțiune organizată de Primăria Municipiului Călărași în parteneriat cu Centrul Cultural Județean Călărași.

 

15 August 2014 – ”Ziua Marinei”. Eveniment cultural artistic în cadrul căruia au participat Fanfara ”5 Călărași” și Taraful ”Bărăganul”, ale C.C.J. Călărași.

Proiect organizat de Primăria Municipiului Călărași în parteneriat cu Centrul Cultural Județean Călărași.

 

Septembrie 2014 – « Tradiție și modernism pe malurile Dunării ». Schimburi culturale transfrontaliere, parteneriate, cultura minorităților, aniversări, simpozioane, comemorări, evocări, etc. –proiectul se va desfășura în Județul Călărași .

 

Septembrie 2014 – ,,Zilele Europene ale Patrimoniului”. Spectacol artistic susținut de formațiile proprii

 

27 – 28 Septembrie 2014 – Desfășurarea proiectului ”Cursa Dunării Călărășene”. Proiectul are specificul unui concurs ciclist de masa, dedicat amatorilor, fiind integrat în proiectul ”Promovarea Patrimoniului Natural în Zona Dunării Călărășene prin Ecoturism”. Organizatori: Smart Atletic București în parteneriat cu Consiliul Județean Călărași, Centrul Cultural Județean Călărași, Clubul de Ciclism Călărași și Federația Română de Ciclism.

 

11 – 12 Octombrie 2014 – proiectul ”Valorificarea și conservarea tradițiilor pescărești pe malul Dunării călărășene” din cadrul Programului Operațional pentru Pescuit. Proiect organizat de Happy Turist Transport în parteneriat cu Centrul Cultural Județean Călărași.

 

25 Octombrie 2014 – ”Ziua Armatei României”, ceremonial desfășurat la Momentului Eroilor Călărășeni din al Doilea Război Mondial, în parteneriat cu Centrul Cultural Județean Călărași. A participat Fanfara ”5 Călărași” a C.C.J.Călărași.

 

12 Decembrie 2014 – ”Gala Culturală a Anului 2014”, ediția a VIII. În cadrul spectacolului de gală au evoluat laureații precum și formații și artiști de performanță ai anului 2014, fiindu-le decernate Premiile Culturale ale Anului 2014.

Proiect organizat de către Direcția Județeană pentru Cultură Călărași în parteneriat cu Centrul Cultural Județean Călărași.

 

d) Cinematograful 3 D – Proiectul  ”Cinema 2D/3D”

Proiecții săptămânale de filme în format 2D și 3D, Ianuarie – Decembrie 2014  – pentru copii si adulti. Pe parcursul anului 2014 – au rulat 65 de filme, 2D, 3D, pentru adulti si copii, in 718 proiectii. S-au vandut 34.608 bilete in valoare de 383.679 lei.

 

II) ORGANIZAREA /SISTEMUL ORGANIZATIONAL AL INSTITUTIEI

In perioada ianuarie – decembrie 2014, institutia a functionat avand la baza urmatoarele documente :

–          Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.189/2008 privind managementul institutiilor de cultura ;

–          Hotararea Guvernului nr.1301/2009 orivind aprobarea regulamentului –cadru de organizare si desfasurare  a concursului de proiecte de management, regulamentului – cadru de organizare si desfasurare a evaluarii managementului, modelului – cadru al caietului de sarcini, modelului –cadru al raportului de activitate, precum si modelului –cadru recomandat pentru contractele de management pentru institutii de cultura ;

–          Hotararea Consiliului Judetean calarasi nr. 87/2013 privind aprobarea Organigramei, a Statului de functii si a Regulamentului de organizare si functionare ale aparatului de specialitate al Centrului Cultural Judetean Calarasi, cu modificarile si completarile ulterioare.

Personalul Centrului Cultural Judetean Călăraşi  se structurează în personal de conducere, de specialitate şi auxiliar si au calitatea de personal contractual.

Ocuparea posturilor, eliberarea din funcţie, precum şi încetarea raporturilor de muncă ale  personalului Centrului se realizează în condiţiile Codului Muncii al României, republicat, cu modificările şi  completările ulterioare.

Atribuţiile personalului încadrat sunt cele prevăzute în fişele posturilor.

Structura organizatorica de profil se afla in subordinea directa a Managerului CCJ dupa cum urmeaza:

  • Compartimentul Resurse Umane – Secretariat – SSM, PSI , cu un numar de 2 posturi
  • Compartimentul Juridic, cu un numar de 1 post
  • Serviciul Conservare  Patrimoniu cultural, evenimente culturale, formatii artistice, arta cinematografica – sef serviciu – 1 post (temporar vacant), cu trei compartimente, cu un numar de 15 posturi;

–          Compartimentul Arta Cinematografica – 5 posturi;

–          Compartimentul Patrimoniu Cultural, Promovarea Culturii Traditionale – 2 posturi. (1post vacant);

–          Compartimentul Evenimente culturale, formatii artistice – 8 posturi, (2 posturi vacante);

Structura organizatorica de profil aflata in subordinea directa a directorului economic al CCJ dupa cum urmeaza:

  • Compartimentul Financiar-contabil, buget – 4 posturi, (1 post vacant);
  • Serviciul Patrimoniu, administrativ si tehnic – 1 sef de serviciu, si 11 posturi aflate in 2 compartimente:

–          Compartimentul achizitii, patrimoniu, administrativ si tehnic – 9 posturi

–          Compartimentul Centrul de afaceri – 2 posturi.

In conformitate cu prevederile legale au fost efectuate evaluarile profesionale individuale ale angajatilor, rezultatele calificativelor primite fiind in majoritate de „Foarte bine” si „Bine”.

Au fost actualizate fisele posturilor tuturor angajatilor.

La finele anului 2014 au fost efectuate masuratori pentru acordarea „sporului de conditii vatamatoare”, conform  Hotararii Guvernului nr.1136/2006, privind cerintele minime de securitate si sanatate lucrarilor la riscuri generate de campuri electromagnetice.

Au fost inaintate, spre aprobare, Consiliului Judetean Calarasi, dar neavand normele de aplicare aferente Hotararii de Guvern, salariatii CCJ nu pot beneficia de acesta.

 

III) SITUATIA ECONOMICO-FINANCIARA A INSTITUTIEI

INDICATORI  ECONOMICO – FINANCIARI

SITUATIA COMPARATIVA  A CHELTUIELILOR

CENTRULUI CULTURAL JUDETEAN CALARASI  IN ANUL 2014

In anul 2014  executia bugetara in raport cu  bugetul aprobat  a fost urmatoarea:

Elemente de chletuieli Buget aprobat

– mii lei-

Cheltuieli efective

– mii lei-

Grad de realizare

%

1 2 3 4( 3/2%)
Total, din care:

5.871

5.734

97,66

Cheltuieli de personal

680

670

98,53

Cheltuieli  cu bunuri si servicii

5.176

5.056

97.68

Dotari

15

8

53,33

 

STRUCTURA CHELTUIELILOR  PE TITLURI   BUGETARE  IN ANUL 2014

Elemente de cheltuieli

Valoare

– mii lei –

Procent

Total, din care:

5.734

100%

Cheltuieli de personal

670

11,68%

Cheltuieli cu bunuri si servicii

5.056

88,18%

Dotari

8

0,14%

STRUCTURA  CHELTUIELILOR  SEMNIFICATIVE  ALE  ANULUI 2014

                                            Mii lei

Elemente de cheltuieli

Total, din care:

Trim I

Trim II

Trim III

Trim IV

Total valoare

%

26,86

28,22

16,50

28,42

Total, din care:

5.734

 

1.540

1.618

946

1.630

Cheltuieli de personal

670

11,68

168

169

169

164

Cheltuieli cu utilitatile

359

6,26

170

47

90

52

Materiale si prestari de servicii cu character functional ( paza si curatenie)

795

13,86

201

184

224

186

Alte cheltuieli cu materiale si prestari servicii  cu character functional

311

5,42

23

38

33

217

Reparatii curente

6

0,10

0

2

3

1

Cheltuieli cu obiecte de inventar

83

1,45

0

4

64

15

Cheltuieli cu publicitatea

89

1,55

15

20

20

34

Cheltuieli cu chiriile (locatii)

464

8,09

41

115

107

201

Alte cheltuieli cu bunuri si servicii

2.792

48,69

899

1.002

191

700

Dotari

8

0,14

0

3

0

5

VENITURI PROPRII   REALIZATE PE ANUL 2014

VENITURI PROPRII PE  CATEGORII

TOTAL

 – mii lei-

%

Total venituri nefiscale, din care:

570

100

Venituri din inchirieri spatii si bunuri

70

12,28

Venituri din serbari, manifestari culturale, artistice, din prestari servicii si alte activitati

495

86,84

Venituri din donatii si sponsorizari

5

0,88

 

 

RAPORT ASUPRA ACTIVITATII CENTRULUI CULTURAL JUDETEAN CALARASI ORGANIZATA SI DESFASURATA IN ANUL 2014

d. Situaţia economico-financiară a instituţiei

d.1. Execuţia bugetară a perioadei raportate.

Bugetul de venituri – 5.733.717lei, din care:

– subvenţie -5.163.92

– venituri proprii –   569.794 lei

Bugetul de cheltuieli – 5.733.717  lei, din care:

– cheltuieli de personal – 670.304 lei

– bunuri şi servicii – 5.055.050 le

– cheltuieli de capital – 8.363 lei

d.3. Gradul de acoperire din surse atrase/venituri proprii a cheltuielilor instituţiei (%)

Pentru anul 2014 a fost propus un plan de venituri în sumă de 689.000 lei din care am realizat 570.000 lei. Gradul de acoperire din venituri proprii a cheltuielilor instituţiei  fiind de 82,73%.

 

Veniturile proprii au fost realizare din prestări servicii culturale, din vânzari bilete în cadrul diferitelor proiecte pe scena «Barbu Stirbei»,  din bilete de cinema, închirieri de sală de spectacol si unor spatii in sediile  primite in administrare de la Consiliul judetean Calarasi.

Tarifele sunt aprobate de  către Consiliul Judeţean Călăraşi

 

d.4. Gradul de creştere a surselor atrase/veniturilor proprii în totalul veniturilor (%)

În anul 2013 au fost atrase venituri proprii în valoare de 582.000 lei

În anul 2014 au fost atrase venituri proprii în valoare de 570.000 lei

 

d.5. Ponderea cheltuielilor de personal din totalul cheltuielilor

Ponderea cheltuielilor de personal din totalul cheltuielilor a fost de 11,68%

 

d.6. Ponderea cheltuielilor de capital din bugetul total

Ponderea cheltuielilor de capital din bugetul total a fost de 0,14%

 

d.7. Gradul de acoperire a salariilor din subvenţie (%)

Gradul de acoperire a salariilor din subvenţie a fost de 100%.

 

d.8. Cheltuieli pe beneficiar

Total cheltuieli – 104,25  lei, din care:

– subvenţie – 93,89 lei

– venituri proprii – 10,36  lei

f.4. Proiecţia obiectivelor pentru următoarea perioadă de raportare a managementului, în raport cu lista obiectivelor prevăzute în contractul de management.

 

f.4.1. Tabelul managementului resurselor umane

Se regăseşte la Anexa nr. 1

 

f.4.2. Tabelul managementului economico-financiar

Propuneri buget  2015

 

Total venituri 6.814 mii lei, din care:

Subvenţie: 6.141 mii lei

Venituri proprii: 673 mii lei

 

Total cheltuieli 6.814 mii lei, din care:

Cheltuieli de personal: 671 mii lei

Bunuri şi servicii: 6.118 mii lei

Cheltuieli de capital: 25 mii lei

 

 

 

 

 

 

IV) IMBUNATATIREA ACTIVITATII CENTRULUI CULTURAL JUDETEAN CALARASI

 

In vederea imbunatatirii actIvitatii s-a urmarit indeaproape realizarea tuturor obiectivelor la standardele impuse de prestanta institutiei si la un nivel calitativ corespunzator.

 

De altfel, Centrul Cultural Județean Călărași este un așezământ cultural de drept public, care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judetean Calarași,finanțată din venituri proprii și din alocaţii de la bugetul propriu al județului, prin urmare din banii contribuabililor din municipiul și Județul Călărași.

 

Instituția Centrul Cultural trebuie să răspundă cerinţelor tuturor categoriilor de consumatori de cultură, de arte, publicului de teatru și film din Călărași, să răspundă anumitor deziderate culturale pe care le impune o relaţie corectă între actul cultural  artistic şi consumatorul de cultură și artă, în toată diversitatea şi complexitatea lui. Publicul este format din copii, adolescenți, oameni maturi sau persoane de vârsta a treia si/sau de diferite etnii.

 

Trebuie precizat că în cutumele legate de manageriatul instituțiilor culturale persistă încă o viziune învechită care induce  ideea eronată că a fi manager înseamnă a cheltui un buget primit anual de la ordonatorul principal de  credite. Managerul modern din cultură, în comparatie cu ”directorul de instituție culturală”, trebuie să aibă abilitatea de a imagina și creea programe și proiecte și de a găsi pârghiile necesare de finanțare și mai apoi de distribuție, a bunului cultural propriu în așa măsură încât acesta să fie prezent pe o arie cât mai largă, europeană și, de ce nu, mondială.

 

Managerul trebuie să lucreze atât pentru punerea în valoare a patrimoniului cultural material al „locului” cât și pentru colectivul pe care îl are în subordine, asigurând finanțări corespunzătoare cu ambițiile locale de vizibilitate la nivel național și internațional, dar și venituri la un nivel de viață decent, european.

 

Componenta managerială care ține de protejarea, promovarea și punerea în valoare a culturii tradiționale precum și a creației artistice contemporane trebuie și ea văzută prin prisma unei concepții moderne de abordare, în sensul implicării tuturor procedeelor moderne ce țin de popularizare prin media: internet, televiziune, publicații ocazionale (in functie de eveniment) și periodice. Publicitatea trebuie făcută în mod constant și agresiv, pe cât se poate folosind din plin forțele și talentale locale, care nu sunt deloc puține.

Principalele deziderate propuse pentru obținerea unor rezultate concrete, măsurabile prin mijloace sociologice, pe acele segmente primordiale ce țin de misiunea Centrului Cultural Județean precum:

–          informare, formarea și educarea publicului participant la actul cultural,

–          accesibilitatea la actul de cultură a unor categorii de cetățeni excluse, cu grad ridicat de sărăcie sau cu dizabilități,

–          monitorizarea impactului metodologiilor elaborate de Centrul Cultural în sprijinul diverselor așezăminte culturale din teritoriu,

–          studierea gradului de satisfacere a nevoii culturale a publicului din Călărași pe segmentul dezvoltării artei spectacolului de sală și promovării artei cinematografice prin proiecții 2D și 3D;

–          Înscrierea Călărașiului, ca pol cultural național, pe o traiectorie națională, europeană și mondială, fără a prejudicia consumatorul local de cultură și artă;

–          Crearea unui sistem de informare media prin construirea de site-uri web, pagini de socializare și blogg-uri atractive în română și cel puțin în încă 2 limbi de circulație mondială care să prezinte patrimoniul regional,(acest punct răspunde punctului 11 din scopul și obiectivele Centrului Cultural: „dezvoltarea schimburilor culturale pe plan judeţean, naţional si internaţional”).

–          Atragerea în sălile de teatru și cinema, la producțiile și evenimentele concepute pentru toate vârstele, o categorie de public vitregită, săracă și exclusă, prin programe finanțate de Europa și prin inițiative locale legate de asociații și ONG-uri ce activează în domeniu. (deziderat pe care il gasim si la Consiliului Europei la capitolul cultură)

–          Crearea unei rețele de schimburi culturale cu instituții similare locale precum și din  țară și străinătate cu scopul eficientizării accesului la cultură și cu scopul de a ușura producția și difuzarea de bunuri culturale. Un exemplu foarte bun, in acest sens este cooperarea transfrontaliera Romania-Bulgaria si nu numai.

 

Au fost indeplinite prin diversitatea evenimentelor culturale, educative ce au avut loc pe parcursul intregului an, prin feed-back – ul acestora: partciparea, in mod evident, masiv, activ dar si interactiv in desfasurarea acestora.

 

Centrul Cultural Călărași are un potențial uriaș prin existența spațiilor noi și moderne, utilate perfect pentru scopul pentru care au fost construite, precum sălile de spectacol, săli de expoziții, de repetiții, cabine și locuri de odihnă, ce fac din această instituție una dintre cele mai moderne din regiune.

 

CULTURA ÎNSEAMNĂ EMOȚIE ȘI VALOARE

Valoarea unui popor se regăseste în istorie, în tradiții, în cultura și civilizație, pe care suntem datori să le lasăm moștenire generațiilor următoare,  și, pe care, în epoca gadget-urilor, manelelor, nu-i lăsăm să uite drumul către teatru, către muzică de valoare, către educație.

Avem un oras plin de istorie, de valoare, care ne obligă să-l respectăm și acest lucru, NE ONOREAZĂ!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *