Bucată de stofă pătată cu sângele regelui Ludovic al XVI-lea, vândută pentru 19.000 de euro

O bucată de stofă de in pătată cu sângele regelui Ludovic al XVI-lea, ultimul rege al Franţei, conservată într-un sicriu miniatural din lemn de acaju şi abanos, a fost vândută cu 18.738 de euro la o licitaţie organizată la Hôtel Drouot din Paris.

 
Bucata de stofă, estimată iniţial la un preţ cuprins în intervalul 4.000 – 6.000 de euro, a fost achiziţionată de un colecţionar francez pasionat de personalitatea regelui Ludovic al XVI-lea, a anunţat casa de licitaţii Coutau Bégarie, organizatoarea acestei vânzări de suveniruri istorice.

 
Relicva este însoţită de o inscripţie manuscrisă în cerneală pe o foaie de hârtie – “Sângele preţios al lui Ludovic al XVI-lea, 21 ianuarie 1793. Donată de colonelul Joubert în 1829”.
Încarcerat în închisoarea Tour du Temple în 1792, regele Ludovic al XVI-lea a fost judecat, condamnat la moarte, apoi ghilotinat, pe 21 ianuarie 1793, în Piaţa Revoluţiei.

 
După execuţie, oamenii prezenţi în acea piaţă s-au aruncat pur şi simplu asupra lucrurilor rămase de pe urma regelui executat. Părul său, tăiat de călău, a fost adunat de pe jos şi apoi vândut pe bani buni, a declarat Cyrille Boulay, expertul casei Coutau Bégarie.
Potrivit unor înscrisuri din acea vreme, “cetăţenii şi-au înmuiat armele şi batistele în sângele” regelui decapitat.

 
Stofa are dimensiunile de 20 centimetri x 16 centimetri. Mini-sicriul are o înălţime de 9 centimetri şi o lungime de 13 centimetri şi conţine o punguţă umplută cu nisip, “adunat cel mai probabil de la piciorul ghilotinei în ziua în care regele a fost decapitat”, afirmă acelaşi expert.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *