Preşedintele României, Traian Băsescu, a participat, miercuri, la „Ziua Cercetării Procera” (Fundulea, judeţul Călăraşi).Şeful statului a vorbit despre situaţia agricultorilor care sunt nevoiţi să vândă mult mai ieftin producţia de grâu din acest an iar instituţia prezidenţială încearcă să fie implicată în găsirea de strategii pentru agricultura noastră.
„Am văzut achiziţie de grâu cu 675 de lei pe tonă, ceea ce înseamnă cam 147 de euro pe tonă, vândută în Egipt mult mai scump.
Îmi este cunoscută marea problemă a agricultorilor. Adică deşi avem o producţie foarte mare, agricultorii nu pot beneficia de certificate de depozit. Sunt obligaţi să vândă depozitele de grâu, în condiţiile în care nu multe firme străine care achiziţionează.
Ori este proastă guvernare, ori ministrul agriculturii care trebuia să-l informeze pe primul ministru a vrut să-i favorizeze pe cei din afară. Era previzibil că preţul de achiziţie ar fi pus sub presiune datorită producţiei la hectar obţinută.
Dacă Guvernul nu ar fi desfiinţat certificatele de depozit nu ar fi forţat agricultorii să vândă producţia acum şi să menţină preţuri mai mari în toamnă.”
Preşedintele a afirmat că sunt 4-5 mari firme străine care domină piaţa achiziţiilor de cereale şi a afirmat că acest lucru ar trebui cercetat de Consiliul Concurenţei, pentru că diferenţele între preţurile de achiziţie sunt foarte mici, de un euro la tona de grâu.
”Am venit să vă spun câteva lucruri care, cred eu, că sunt obiective majore. Putem să obţinem şi 6000 de kilograme la hectar, agricultorul român va rămâne sărac în continuare” a spus Traian Băsescu. Preşedintele a subliniat că trebuie realizată în anii următori o inversare a structurii agriculturii româneşti, lucru avut în vedere şi de strategia privind agricultura până în 2030, pe care Preşedinţia o va finaliza în curând.
Băsescu a pledat şi pentru schimbarea structurii învăţământului agricol.
„După ce am văzut maşinile agricole de la Fundulea, din această primăvară, sunt de părere că, dacă nu schimbăm structura de învâţământ agricol, vom ajunge să importăm şi mecanici pentru utilajele acelea sofisticate. Nu este posibil să nu adaptezi sistemul de educaţie la nivelul maşinilor care le avem aicid. Maşinăriile astea super computerizate trebuie înţelese.”
„Anul trecut am avut un an agricol destul de prost. Anul acesta am avut o producţie foarte bună, însă agricultorii vor încasa cel mult cât au încasat anul trecut. Mi se pare strigător la cer.”
Lasă un răspuns