Superstiții de Anul Nou

Întotdeauna şi oriunde în lume ne-am afla, aşteptăm Noul An cu speranţa de mai bine. Tot din dorinţa de mai bine, de-a lungul vremii, tradiţia religioasă s-a împletit cu superstiţiile, reguli respectate în egală măsură, mai ales la sate. Toată lumea ştie, sau vrea să creadă, că de felul în care păşeşti în Anul Nou depinde cum îţi merge pe parcursul acestuia. Pentru a ocoli necazurile, bătrânii s-au înconjurat de tot felul de superstiţii pe care le-au transmis cu grijă urmaşilor. De aceea, an de an, mai mult sau mai puţin conştienţi, repetăm ritualurile moştenite din generaţie în generaţie, chiar dacă unele s-au mai modificat, altele s-au adaptat timpurilor moderne iar semnificaţiile ne mai scapă. Forţa tradiţiei este atât de mare încât chiar şi cei care de regulă râd de regulile băbeşti nu prea se încumetă să nu ţină cont de ele.

Ţine un ban în mână la miezul nopţii
Se spune că acel obiect pe care îl ţii în mână de Anul Nou, la 12 noaptea, sau cel pe care pui mâna imediat după miezul nopţii va fi cel mai important plan al vieţii tale în anul care vine. Dacă ţii bani în mână, vei merge bine cu banii tot anul, dacă îţi ţii iubita de mână, îţi va merge bine cu dragostea tot anul, dacă ţii paharul în mână, va fi un an vesel. De asemenea, o dorinţă pusă la miezul nopţii de Revelion se spune că are toate şansele să se împlinească.

Cum alungi ghinionul?
Cercetătorii care au studiat fenomenul superstiţiilor au ajuns la concluzia că foarte puţine din cele care circulă astăzi nu vin din vechime. Una din aceste superstiţii noi este credinţa că dacă facem mult zgomot la miezul nopţii reuşim să alungăm spiritele rele. În ultimii ani, clopoţeilor le-au sărit în ajutor mai zgomotoasele petarde şi focurile de artificii. Dar, mai sunt gesturi de care trebuie să ne ferim. Aduce ghinion, de pildă, dacă agăţi calendarul înainte ca noul an să înceapă sau să întorci fila de calendar înainte ca luna să se încheie. Aduce ghinion să intri în noul an fără nici un ban în buzunar. Primul om care vă trece pragul în prima zi din noul an va influenţa tot anul. E bine de ştiut că persoanele blonde sau roşcate aduc ghinion, iar persoanele brunete aduc noroc. Prima persoană care vă sună sau vă bate la uşă în prima zi din noul an trebuie primită. Dacă prima persoană care vă intră în casă e femeie, va fi un an prost. Nu trebuie să aruncaţi nimic din casă în prima zi de an nou, nici măcar gunoiul! E bine ca ceva sau cineva să vă intre în casă în prima zi din anul nou, nu să iasă. Nu spălaţi nimic pe 1 ianuarie şi mai ales nu plângeţi în prima zi a noului an. E semn rău dacă strănuţi în noaptea de Anul Nou. Nu înjuraţi şi nu folosiţi cuvinte urâte în ajun de An Nou. Şi mai e bine de ştiut că acela care va dormi de Anul Nou va dormi tot anul.

Mâncaţi struguri, linte sau fasole
Se spune că, la sfârşitul anului, este bine ca tot omul să aibă datoriile plătite, pentru ca în anul care vine să nu fie nevoit să scoată mulţi bani din buzunare. Se mai spune, de asemenea, că în prag de an nou casa trebuie sa fie curată, oricând gata să primească oaspeţi. Nici rufele murdare nu este bine să fie lăsate pentru după Anul Nou. Spălându-le înainte de intrarea în noul an, te fereşti de sărăcie şi de mizerie. Pregătirea bucatelor pentru seara dintre ani este învăluită şi ea în umbra superstiţiilor. Astfel, pentru noaptea dintre ani nu se găteşte mâncare din carne de pasăre, deoarece aşa cum găina scormoneşte în pământ şi-l împrăştie, tot aşa se risipesc norocul şi bunăstarea casei. De pe masa de Revelion nu trebuie să lipsească peştele care, mâncat în această noapte ne va ajuta să ne descurcăm împotriva „curenţilor“. Boabele de fasole, de struguri şi de linte sunt un potenţial factor de abundenţă. Prima zi din noul an trebuie să vă găsească în curăţenie deplină, deci e bine ca înaintea anului nou să faceţi curăţenie şi în cele mai ascunse unghere. Şi încă ceva: lăsaţi uşa, geamul, sau dulapurile deschise în noaptea de Anul Nou. Iar dacă puteţi, îmbrăcaţi ceva nou pe 1 Ianuarie. Anul Nou va fi luminos şi bun dacă se lasă o lampă sau o lumânare aprinsă în casă până la ziuă.

Superstiţii la masa de Revelion
• Cine stă la masă cu mâna la falcă gânditor trage a rău.
• Când la masă se varsă piper e semn de ceartă.
• Dacă se varsă ceai e semn bun.
• Când un băţ de chibrit pârâie mai lung în mâna cuiva e semn că acela va lua bani
• Dacă la masă sunt puse din întâmplare mai multe tacâmuri decât numărul persoanelor e semn că vor veni musafiri pe neaşteptate.
• Când la masă se varsă vinul din pahar e semn de veselie.
• Cel care mănâncă cu lăcomie sau ceva greţos, trebuie să bată din palme, ca să nu i se aplece.
• Se îmbată repede cel ce bea vin sau rachiu cu mâna stângă.
• Cel care mănâncă mult trage a sărăcie.
• Cel care va mânca sau va bea ceva dat peste fereastră poate să turbeze.
• Când se varsă cafea e semn că respectiva persoană va primi bani.
• Când la masă se varsă rachiu e semn de ceartă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *