Știrile zilei de Miercuri, 29 mai 2024

Știri pe scurt

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a declarat despre continuarea alianţei cu PSD, că în opinia sa cu cât acest scor este mai mare, cu atât potenţialul de a apela la o soluţie comună pentru prezidenţiale, respectiv parlamentare, creşte. ”Dacă ai un rezultat bun, în mod evident nu schimbi echipa”, a precizat el, adăugând că ”nu vede niciun fel de dificultăţi în a continua această relaţie, chiar dacă una dificilă”.
*
Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, a declarat că Autoritatea are programele antivirus cele mai eficiente şi are toată încrederea că sistemul informatic utilizat va funcţiona fără să fie afectat de eventuale atacuri cibernetice, în ziua votului. El a precizat că 40 de observatori străini au fost acreditaţi la alegeri şi câteva zeci de ONG-uri.
Greblă a menţionat că ”reprezentanţii mass-media pot să filmeze şi să fie prezenţi inclusiv în secţiile de votare, în ziua de duminică, 9 iunie, cu condiţia să asigure secretul votului”.
*
Numărul cazurilor de rujeolă din întreaga Europă continuă să crească vertiginos, numărul celor înregistrate în acest an urmând să-l depăşească în curând pe cel total al cazurilor raportate pe tot parcursul anului 2023, avertizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi UNICEF. În România, în ultima săptămână au fost raportate 824 de cazuri noi de rujeolă.
*
Guvernul Thailandei a inclus România pe lista ţărilor ai căror cetăţeni nu vor mai avea nevoie de viză, măsura având ca scop creşterea industriei turismului, de care ţara depinde. Această măsura va fi aplicată de la 1 iunie 2024, scrie publicaţia Bangkok Post. Până acum, ca românii să poată călători în Thailanda, îşi puteau lua viza online sau direct de pe aeroport, caz în care era valabilă 15 zile. Vizitatorii care doresc să lucreze şi să viziteze, de asemenea, destinaţii turistice vor putea obţine vize de cinci ani valabile pentru sejururi de până la 180 de zile, care pot fi prelungite cu încă 180 de zile. Anterior, aceştia aveau dreptul la doar două sejururi de 30 de zile fiecare, a spus purtătorul de cuvânt al guvernului.
Vizitatorii cu vârsta de peste 50 de ani care doresc vize de lungă şedere trebuie să aibă în prezent o asigurare de sănătate.
*
O curte de apel din SUA a stabilit o procedură rapidă pentru a lua în considerare contestaţiile legale faţă de o nouă lege care cere grupului ByteDance, cu sediul în China, să cedeze activele TikTok din SUA până pe 19 ianuarie sau ca platforma de socializare să fie interzisă. Conform programului curţii de apel, creatorii, TikTok şi ByteDance trebuie să depună documente juridice până pe 20 iunie, iar Departamentul de Justiţie până pe 26 iulie, iar răspunsurile să vină până pe 15 august. Legea, semnată de preşedintele Joe Biden pe 24 aprilie, acordă ByteDance un termen până pe 19 ianuarie pentru a vinde TikTok sau a se confrunta cu o interdicţie.
*
Liderul PMP Eugen Tomac prezintă un răspuns dintr-o scrisoare pe care a primit-o de la comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johansson în care precizează clar că România are un sistem de gestionare a frontierelor de înaltă calitate. „Prin urmare, votul Austriei din 8 decembrie 2022 a fost un abuz evident pentru care Nehammer trebuie să plătească!”, a adăugat el.
„Cu alte cuvinte, România protejează frontierele externe ale UE în timp ce noi înşine suntem ţinuţi în afara spaţiului Schengen iar procesul iniţiat împotriva Consiliului UE la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene reprezintă singura şansă pentru a face dreptate românilor şi pentru a ne asigura că Austria va plăti scump pentru abuzul comis”, a continuat Tomac.
*
Dacian Cioloş, candidat la alegerile europarlamentare, a declarat că Marcel Ciolacu şi formaţiunile pe care le conduce, PSD şi PNL, nu sunt în stare să absoară fondurile europene. „Din PNRR, Guvernul a atras 9,4 miliarde din cele 29 disponibile, dar situaţia a îngheţat pentru că Executivul Ciolacu nu este în stare să ducă mai departe reformele la care s-a angajat şi de care România are nevoie, reforme precum depolitizarea administraţiei publice şi a companiilor de stat”, a mai spus el.
Cu puține zile rămase până la alegerile din 9 iunie, nu a fost organizată nicio dezbatere cu capii de listă pentru europarlamentare, mai precizează Cioloş, potrivit comunicatului de presă. Mai rău, alianţa PSD – PNL nu a publicat nici măcar un program electoral pentru europene şi aşa îşi demonstrează cele două partide respectul pentru cetăţeni, adaugă Dacian Cioloş.
*
Delegaţia României, condusă de ministrul Alexandru Rafila, participă la cea de-a 77-a Adunare Mondială a Sănătăţii, de la Geneva, în care se discută despre rezistenţa antimicrobiană, bolile netransmisibile şi accesul la servicii de sănătate. Alexandru Rafila a vorbit despre nevoia unei abordări coordonatea reformelor. În cadrul lucrărilor reuniunii celor 194 de state membre, se discută teme importante precum rezistenţa antimicrobiană, bolile netransmisibile, accesul la servicii de sănătate.
*
Rusia preconizează o creştere a impozitelor bogaţilor şi întreprinderilor, anunţă Ministerul Finanţelor, în contextul în care Moscova caută venituri suplimentare pentru a-şi finanţa Războiul din Ucraina. Cheltuielile publice au fost mai mari decât veniturile cu zeci de miliarde de dolari de la intrarea trupelor ruse în Ucraina în februarie 2022, aruncând ţara într-un deficit bugetar important. Ministerul rus al Finanţelor a propus să crească impozitul impus societăţilor de la 20 la 25% şi să adopte noi praguri de impozitare a celor mai bogaţi ruşi.
Rusia a înregistrat un deficit total de 73 de miliarde de dolari în 2022 şi 2023.
*
La un an după LeBron James, superstarul baschetului american, o legendă a fotbalului va da startul cursei de 24 de ore de la Le Mans, în 15 iunie. Este vorba de Zinédine Zidane, după cum a anunţat într-un comunicat de presă, Automobile Club de l’Ouest (ACO). Startul cursei din 2016 a fost dat de Brad Pitt, iar în 2018 de Rafael Nadal.
*
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a discutat la Palatul Victoria, cu reprezentanţii fondului de investiţii Carlyle Group, principalul acţionar al companiei Black Sea Oil & Gas (BSOG). Discuţiile au fost axate asupra proiectelor Grupului Carlyle de dezvoltare a investiţiilor sale în sectorul energetic din Romania, inclusiv în direcţia producţiei de biogaz, având în vedere ponderea sectorului agricol în economia românească şi faptul că deşeurile agricole sunt principala sursă pentru producţia de biogaz.
Premierul Marcel Ciolacu le-a prezentat investitorilor americani viziunea Guvernului român privind promovarea investiţiilor în sectorul energetic, orientată către susţinerea creşterii independenţei energetice a României şi asigurarea surselor de aprovizionare a populaţiei şi a mediului industrial cu gaze şi energie electrică din producţia internă, mai arată comunicatul de presă al Executivului.
*
Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, a declarat că, la alegerile locale, cetăţenii pot să voteze doar la secţia de vot unde sunt arondaţi conform domiliciliului sau unde au reşedinţa stabilită cu 60 de zile înainte de alegeri. În schimb, la europarlamentare, se poate vota la orice secţie.
Cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în ţară sau străinătate, pot să voteze la oricare din secţiile de votare din ţară sau străinătate numai la alegerile europarlamentare, pentru că acolo este o singură circumscripţie electorală.
*
Curtea Constituţională,a amânat pentru data de 18 iunie, decizia asupra sesizării USR şi partidul Forţa Dreptei cu privire la legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 27/2011 privind transporturile rutiere. Cele două partide au acuzat, la momentul anunţării acestei sesizări, că actul normativ amână din nou liberalizarea reală a transportului rutier de persoane şi sunt apărate interesele „mafiei protejate politic”. De asemenea, cele două formaţiuni mai spun că, de peste 10 ani, „PSD şi PNL au tot prelungit programul de transport şi licenţele „băieţilor deştepţi” care oferă românilor autobuze vechi, poluante, adevărate sicrie pe roţi”.
*
Treisprezece persoane au fost reţinute de poliţiştii şi procurorii din Bucureşti într-un dosar care vizează o reţea care se ocupa cu traficul de Ozempic, un medicament pentru persoanele cu diabet vândut ”la negru” pentru slăbit. În acest caz, o asistentă medicală de la o clinică privată din Sectorul 1 este suspectată că falsifica reţete, cu ajutorul a patru medici, pentru a obţine medicamentele. Potrivit unor surse judiciare, este vorba despre o reţea care făcea trafic cu Ozempic, medicament prescris pentru persoanele cu diabet, dar care a început să fie vândut pe piaţa neagră, pentru slăbit, în pofida avertismentelor medicilor care afirmă că efectele utilizării de către persoane care nu au diabet pot fi devastatoare pentru sănătate.
*
Nivelul tenisului arătat de Rafael Nadal, în timpul înfrângerii suferite la Roland Garros în faţa lui Alexander Zverev, i-ar fi adus victoria împotriva marii majorităţi a jucătorilor de pe tablou, potrivit fostului campion de la Roland Garros, Mats Wilander. Nadal a arătat momente ale strălucirii sale de odinioară şi nu a ascuns faptul că vizează o revenire la Roland Garros pentru Jocurile Olimpice de la Paris din acest an.
*
Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, a declarat că cetăţenii nu pot vota cu paşaportul simplu în ţară, ci cu cartea de identitate sau alt document echivalent. În străinătate, cetăţenii români trebuie să facă dovada că au cetăţenia şi reşedinţa în acea ţară, la alegerile parlamentare şi prezidenţiale, a mai spus preşedintele AEP, arătând că MAE are o listă de documente pe care fiecare ţară le eliberează cetăţenilor de altă cetăţenie care se află temporar sau definitiv acolo.
*
Curtea Constituţională a amânat, pentru 18 iunie, sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) pe legea care aduce modificări la Codul penal şi care adaugă un plus de pedeapsă condamnaţilor care nu se prezintă în 7 zile pentru a ispăşi condamnarea. Magistraţii ÎCCJ consideră că actul normativ adoptat de Camera Deputaţilor este neconstituţional în ansamblul său. E a cincea amânare a discutării acestei sesizări de către judecătorii CCR.
Camera Deputaţilor a adoptat, în 29 noiembrie 2023, proiectul de lege care aduce modificări la Codul penal, în sensul în care persoanele condamnate definitiv, care în 7 zile nu se prezintă pentru a fi pusă în executare pedeapsa, vor avea pedeapsa suplimentară între 6 luni şi 3 ani pentru o infracţiune asimilată celei de evadare.
*
Preşedintele Ordinului Asistenţilor Medicali din România, Mircea Timofte, afirmă că proiectul Legii malpraxisului, aşa cum este el formulat la propunerea Colegiului Medicilor din România, implică riscul ca profesioniştii din sistem să plătească poliţe de asigurare nejustificat de mari. Mircea Timofte consideră că, în ceea ce priveşte proiectul Legii malpraxisului, „există riscul” ca, în condiţiile în care nu există un plafon în ceea ce priveşte nivelul primelor de asigurare, profesioniştii din sistem să se vadă nevoiţi să plătească poliţe de asigurare nejustificat de mari, unele greu de suportat din punct de vedere financiar.
*
Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de for decizional, proiectul de lege care completează art. 91 alin. (3) din Legea 286/2009 privind Codul penal. Astfel, propunerea legialativă exclude posibilitatea dispunerii suspendării executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracţiunilor prevăzute la art. 209 – sclavia, art. 210 – traficul de persoane şi art. 211 traficul de minori, din Codul penal. Iniţiativa de lege a deputaţilor PSD, Alfred Simonis şi Petre Florin Manole, prevede şi că pentru sclavie limitele cresc de la 3 – 10 ani la 5 – 12 ani, iar pentru traficul de persoane limitele cresc de la 3- 10 la 5 – 12 şi pentru forma agravată, de la 5 – 12 la 7 – 15. Deputatul PNL Cristian Băcanu a afirmat despre acest proiect pe care l-a iniţiat şi a fost votat decizional de către Cametra deputaţilor că „protejăm generaţiile viitoare” prin înăsprirea pedepselor pentru infracţiunile de trafic de persoane, trafic de minori şi pornografie infantilă. Legea merge la promulgare.
*
Preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis, a anunţat că a fost adoptată de către deputaţi modificarea Codului penal privind instituirea ordinului de restricţie faţă de cei care îşi agresează fizic sau verbal vecinii, având în vedere scandalurile pe care mai multe familii de romi le-au avut de-a lungul timpului cu cetăţeni, pentru a-i determina pe aceştia să plece din imobile sau să le vândă lor apartamentele. Votul Camerei a fost decizional şi astfel legea merge la promulgare. De asemenea, preşedintele Camerei Deputaţilor a transmis că în perioada următoare va identifica şi alte acte normative care pot fi modificate pentru a-i proteja pe cei abuzaţi.
*
Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de for decizional, modificarea Codului penal prin care „desfăşurarea fără licenţă sau autorizaţie a oricăreia dintre activităţile din domeniul jocurilor de noroc ori desfăşurarea acestora într-un spaţiu amplasat într-o localitate cu o populaţie mai mică de 15.000 de locuitori constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă”, conform unui amendament admis la proiectul de lege. O altă modificare la Codul penal prevede că „fapta prin care se tulbură folosinţa locuinţei locatarilor dintr-un imobil se pedepseşte cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă”. Legea merge la promulgare.
*
Arhiepiscopia Tomisului anunţă că ”dezavuează şi descurajează” toate tendinţele de a o atrage în lupta electorală prin folosirea numelui ei şi al Înalt Prea Sfinţitului Teodosie, ”în sensul favorizării sau defavorizării vreunui candidat politic”. Astfel, Arhiepiscopia Tomisului afirmă că îşi menţine neutralitatea şi imparţialitatea faţă de forţele politice.

One thought on “Știrile zilei de Miercuri, 29 mai 2024

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *