Știrile zilei de Miercuri, 22 mai 2024

Preşedintele Klaus Iohannis spune că este important ca românii să meargă să voteze, el arătând că democraţia funcţionează cu alegeri şi fiecare dintre noi, ca şi cetăţean, avem ceva de spus şi acel ceva îl facem prin vot.

Şeful statului a subliniat că acesta este rolul cetăţeanului într-o democraţie, să voteze şi să îşi aleagă pe cei care conduc comunitatea sau care merg în forurile alese.

*

Expert Forum a analizat datele legate de candidaţii la locale şi a publicat un raport care include statistici generale, date despre participarea femeilor în alegeri, statistici despre competiţia electorală, precum şi o analiză a modului deficitar în care sunt publicate datele. Astfel, pentru alegerile din 9 iunie s-au înscris 207.390 de candidaţi, din partea unui număr de 131 de competitori – partide şi alianţe, respectiv 107 de partide, respectiv candidaţi independenţi. Numărul total de candidaturi este mai mic de aproape 20% faţă de 2020, când au fost 256.038 candidaturi şi de 2016, când au rămas definitive 267.242 candidaturi. Totodată, procentul de candidate rămâne relativ scăzut, la 24% dintre candidaţi chiar dacă în creştere cu aproape două procente faţă de anul 2020, dar şi faţă de 2016, când 21% dintre candidaţi au fost femei. Aproape 17% dintre candidaţii independenţi sunt femei.

*

Sindicaliştii funcţionarilor publici din Camera Deputaţilor şi Senat şi a personalului contractual din cele două Camere ale Parlamentului îşi exprimă dezacordul faţă de propunerea Guvernului de a majora salariile doar cu 10% în două tranşe. Ei solicită Executivului reevaluarea propunerii de majorare a salariilor angajatilor din Parlamentul României, cu un procent de 20%, în două tranşe, respectiv 15% începând cu luna iunie 2024 şi 5% în luna septembrie 2024, raportat la nivelul acordat pentru luna ianuarie 2024.

*

MApN: Campanie de recrutare a rezerviștilor voluntari. Peste 5.000 de locuri disponibile

Ministerul Apărării Naționale a anunțat o nouă campanie de recrutare și selecție pentru cetățenii care doresc să devină rezerviști voluntari în Armata României. Campania se va desfășura între 20 mai și 27 iuni.

Cetățenii interesați se pot informa la centrele militare despre etapele procesului de recrutare şi selecţie, structurile desemnate să execute selecția, unitatea sanitară militară unde urmează să susţină examinarea medicală, precum și unitatea militară sau centrul de instruire în care urmează să execute programul de instruire iniţială, în situația în care fac obiectul acestei instruiri, potrivit legii, precum şi despre avantajele îndeplinirii serviciului militar în calitate de rezervist voluntar.

*

Saloanele specializate nu au permisiunea de a realiza proceduri de tatuare cosmetică și artistică persoanelor sub 18 ani. De asemenea, este interzis să efectueze proceduri de piercing corporal și implant dermal minorilor, cu excepția cazurilor în care aceste proceduri sunt realizate în zona urechii și cu acordul părinților. Aceste prevederi sunt incluse într-un Ordin al ministrului Sănătății care aprobă Normele de igienă pentru saloanele de înfrumusețare, saloanele de tatuaj, piercing și implantare dermală, și care a intrat recent în vigoare.

Acelaşi document prevede că în saloanele de înfrumuseţare sunt interzise proceduri medicale estetice invazive şi proceduri estetice pentru care se folosesc produse clasificate ca medicamente sau dispozitive medicale.

Ordinul nr. 1648/2024 privind aprobarea Normelor de igienă pentru saloanele de înfrumuseţare şi saloanele de tatuaj, piercing şi implantare dermală, semnat de ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, şi intrat în vigoare recent stabileşte mai multe reguli în baza cărora funcţionează saloanele de înfrumuseţare şi cele de tatuaj.

*****

Judecătoarea Ioana Ancuţa Popoviciu a fost recuzată în dosarul accidentului de la 2 Mai, iar procesul se va relua de la început cu un alt judecător. Joi era următorul termen în dosar, iar între timp CSM a aprobat transferul magistratului de la Judecătoria Mangalia la Judecătoria Constanţa. În aceste condiţii, procesul se va relua de la început cu un alt judecător, ceea ce şi-au dorit reprezentanţii victimelor. Judecătoarea formulase o cerere de abţinere, care fusese respinsă.

*

Procurorul general Alex Florenţa şi reprezentanţii Sindicatului Liber Uniunea Naţională a Specialiştilor din Ministerul Public au semnat, primul acord colectiv de muncă încheiat de Ministerul Public pentru funcţionarii publici. Documentul, valabil 12 luni, urmăreşte reglementarea drepturilor conferite diferitelor categorii de funcţionari publici care activează în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (inclusiv în direcţiile specializate – Direcţia Naţională Anticorupţie şi Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism), precum şi în cadrul unităţilor subordonate.

*

Procurorii şi poliţiştii din Capitală investighează un dosar de evaziune fiscală în care o persoană, reprezentat al unei companii care activează în comerţul online cu telefoane mobile, este suspectată de evaziune fiscală cu un prejudiciu care depăşeşte 1.700.000 de lei. Anchetatorii bănuiesc că, timp de peste cinci ani, aceasta a evidenţiat cheltuieli fictive în documentele contabile şi nu a declarat taxa pe valoare adăugatp aferentă unora dintre tranzacţiile cu telefoane mobile.

*

Fondul american de investiţii Oaktree Capital Management a anunţat că a preluat dreptul de proprietate asupra campioanei Italiei, Inter Milano, după o plată ratată de 395 de milioane de euro (428 de milioane de dolari) din partea acţionarului majoritar chinez al clubului, relatează Reuters. O sursă a declarat, potrivit Reuters, că Oaktree, care a avut până acum o implicare limitată în francize sportive, nu intenţionează să vândă imediat Inter şi este pregătită să fie un “investitor răbdător”.

Fondată în 1908, Inter este una dintre puterile tradiţionale ale fotbalului italian şi este casa unor jucători de top, printre care Lautaro Martinez şi Nicolo Barella.

******

Staţiunea Mamaia a primit premiul special pentru cea mai bună staţiune de pe litoral, la Gala Destinaţia Anului 2024, eveniment care a avut loc Ateneul Român. Preşedintele OMD Mamaia – Constanţa, George Măndilă, a declarat că îşi doreşte ca eforturile care sunt făcute să pună această destinaţie pe harta turismului internaţional.

Gala Destinaţia anului 2024 şi Conferinţa Internaţională Destinaţii Vizionare au fost organizate de IOV-Institutul pentru oraşe vizionare & Destinaţia Anului.

*

Pixar Animation Studios va concedia aproximativ 175 de angajaţi, sau aproximativ 14% din forţa de muncă a studioului, a declarat un purtător de cuvânt al companiei-mamă Walt Disney. Reducerile au loc în timp ce CEO-ul Bob Iger lucrează la îndeplinirea mandatului său general de a se concentra pe calitatea conţinutului său, nu pe cantitate.

Disponibilizările au afectat alte companii Disney anul trecut, dar reducerile Pixar au fost amânate din cauza programelor de producţie. Iniţial, s-a raportat că 20% dintre angajaţii studioului de animaţie ar fi disponibilizaţi.

*

Romsilva distribuie imagini superbe cu covorul alb de narcise din Poiana Narciselor din Parcul Naţional Munţii Rodnei, care este întrerupt doar din loc în loc de alte flori ale perioadei. Potrivit specialiştilor, atunci când înfloresc, în lunile mai – iunie, narcisele din poiana de pe Valea Vinului, situată pe versantul de est al muntelui Saca oferă o imagine de senzaţie. Intervalul optim de vizitare a rezervaţiei, care se întinde pe 8 hectare, este în a doua jumătate a lunii acesteia, însă narcise înflorite pot fi găsite şi în iunie.

*

Zece exemplare de râs din România, care vor fi capturate din Suceava, Neamţ, Bacău şi Vrancea, vor fi transferate în Germania, până la finalul anului 2027, pentru refacerea speciei. Primul mascul, numit Viorel, a fost eliberat recent în Pădurea Thuringiană, alături de o femelă născută în captivitate în Germania.

*

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică a transmis, miercuri, o alertă cu privire la o campanie de phishing în care se foloseşte identitatea DIGI Romania.

Utilizatorii vizaţi de atac primesc un email care pare a proveni din partea companiei Digi România, sub pretextul anulării plăţii unei facturi efectuate de către utilizator. În acelaşi email, se prezintă oportunitatea utilizatorului de a primi un ramburs al plăţii efectuate, dacă acesta dă click pe un link din email. Email-ul, însă, provine de la o adresă falsă de email. Accesarea link-ului va duce utilizatorul pe un site-clonă, similar cu cel oficial, unde un portal online le cere să furnizeze datele cardului pentru a primi rambursul. Dacă utilizatorul face acest lucru, datele cardurilor lor vor fi transmise atacatorilor.

*****

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat miercuri că a solicitat Comisiei Europene modificarea regulamentului, astfel încât fermierii să îşi poată achiziţiona un efectiv de animale cu 70% subvenţie de la Uniunea Europeană şi 30% contribuţia beneficiarului.

El a precizat că lucrul acesta nu s-a întâmplat de când România a aderat la Uniunea Europeană.

Ministrul a mai spus că în următorii ani Ministerul Agriculturii are un program amplu pe de o parte achiziţionarea a 100.000 de junici în sectorul zootehnic, pentru vaca de lapte şi de carne, 165.000 de scroafe în reproducţie şi creşterea efectivului de ovine cu un milion, pe an.

*

La sediul Centrului de Cultură din municipiul Oltenița, primarul Costinel Milescu a prezentat proiectele primăriei Oltenița cât și stadiile acestora sub sloganul ”Oltenița are viitor!”. Intr-o atmosferă prietenoasă și cu o sală plină de simpatizanți și membri PNL, primarul Milescu aflat la final de mandat și-a exprimat dorința de continuare la conducerea primăriei Oltenița pentru finalizarea proiectelor în derulare.

Invitați la eveniment au fost Rares Bogdan, Irinel Scrioșteanu, Ciprian Pandea ș.a..Secretarul de stat in transporturi și infrastructură, Irinel Scrioșteanu, a declarat că centura ocolitoare a municipiului Oltenița are finanțare. Astfel se deschid oportunități de dezvoltare care cuprind atât porturile turistic și de containere-mărfuri, accesul la noul cartier de locuințe, supermarcheturi și diverse afaceri care sunt necesare dezvoltării comunității oltenițene.

Primarul Milescu a mulțumit tuturor participanților, cu speranța că noile proiecte care vor fi depuse spre finanțare vor spori nivelul de trai al oltenițenilor mai ales că în prezent municipiul Oltenița s-a detașat de municipiul reședință de județ Călărași prin prisma cuantumului de bani europeni atrași cât și a investiților în zonă.

*

Tricourile purtate de jucători la meciul de adio al Generaţiei de Aur, sâmbătă, pe Arena Naţională din Bucureşti, vor fi vândute la licitaţie.

Se vor vinde toate tricourile jucătorilor celor două echipe, dar şi cel al antrenorului World Stars. Pe obiectele de vestimentaţie se vor afla autografele titularilor.

Profitul rezultat în urma acestei licitaţii va fi donat către „Şcolile Generaţiei de Aur”, iniţiativa prin care Generaţia de Aur va sprijini financiar toate şcolile în care s-au format membrii echipei. Această cauză a fost anunţată la finalul lunii februarie, când, odată cu lansarea magazinului oficial, legendele Generaţiei de Aur au anunţat că profitul strâns în urma vânzării tricourilor de colecţie va fi împărţit în mod egal între unităţile de învăţământ în care au învăţat cei 25 de jucători din lotul care va fi prezent pe Arena Naţională în data de 25 mai.

*

Un nou val de praf saharian va ajunge în România

Din nordul Africii vor ajunge în România mase de aer ce aduc și praf saharian, anunță ANM. Ca urmare a ploilor prognozate în România, în următoarele 48 de ore, depunerile de praf vor putea fi observate în mai multe zone din țară.

Un episod intens de praf din Sahara a putut fi observat în România în 24 aprilie.

Datele colectate de serviciul Copernicus privind schimbările climatice al UE arată că în ultimele luni au fost multe episoade în care masele de aer din nordul Africii au adus cantități de praf din Sahara.

În general în anotimpul rece erau mai rare aceste transporturi din nordul Africii, însă iarna 2023-2024 a fost ieșită din comun din multe puncte de vedere. Seceta din zona Mediteranei și din Maghreb – dar și schimbările intervenite în caracteristicile circulației maselor de aer – par să fi contribuit la o tot mai intensa prezență a nisipului saharian în Europa.

One thought on “Știrile zilei de Miercuri, 22 mai 2024

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *