Știrile zilei de Luni, 20 mai 2024

Știri pe scurt

Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR, afirmă că în spatele mult trâmbiţatei scăderi a numărului de angajaţi la stat avem, de fapt, o creştere a numărului de pensionari speciali, pe care PSD şi PNL îi protejează constant, chiar dacă asta înseamnă taxe noi sau majorate pe umerii românilor, pentru acoperirea găurii de la buget. Numărul angajaţilor la stat a scăzut în martie, comparativ cu februarie, cu 1458.

*

Reprezentanţii Expert Forum au analizat datele legate de finanţarea campaniei electorale, publicate de către AEP, pe 16 mai. Astfel, pentru alegerile europarlamentare au fost înregistrate cheltuieli de 11 milioane de lei, iar PSD a angajat cele mai mari cheltuieli, adică 9.333.162,38, pentru vestimentaţie, USR a dedicat 411.343,96 lei pentru producţia şi difuzarea materialelor de propagandă electorală online şi 135.000 pentru diverse cheltuieli, iar AUR a dat 1.190.000 lei pentru propagandă online. Ceilalţi competitori electorali încă nu au declarat cheltuielile. Pentru alegerile locale, până la data raportării, partidele au cheltuit 3,5 milioane de lei, la care se adaugă 345.000 de lei pentru candidaţii independenţi, suma totală fiind de 3.845.000 lei.

*

În cadrul conferinţei cu investitorii prilejuite de anunţarea celor mai recente rezultate financiare, dezvoltatorul de jocuri Take Two a vorbit, pe scurt, şi despre planurile de viitor.

Printre acestea se numără lansarea unui nou joc din seria GTA. Undeva în toamna anului viitor, va fi lansat oficial Grand Theft Auto VI. Versiunea anterioară, GTA V, s-a vândut în peste 200 de milioane de copii şi a devenit al doilea cel mai bine vândut joc din toate timpurile, după Minecraft.

Take Two nu a oferit detalii despre viitorul joc, acestea urmând să apară, pe surse, în perioada mai lungă de un an rămasă până la momentul lansării.

*

Asociaţia Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei (MDM) a depus, luni, o petiţie la Consiliul Naţional Pentru Combaterea Discriminării (CNCD) în care cere sancţionarea premierului Marcel Ciolacu pentru declaraţia acestuia referitoare la Moldova.

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, vineri, la Iaşi, referindu-se la declaraţia sa că ”Buzăul nu este în Moldova”, că diferenţa între ceea ce face guvernul actual şi o glumă nepotrivită este una foarte mare, dar că în continuare regretă acea declaraţie.

*****

Premierul Marcel Ciolacu a fost primit pe Aeroportul Internaţional Esenboga, de reprezentanţi ai autorităţilor din Ankara. El face o vizită oficială în Turcia, la invitaţia preşedintelui Recep Tayyip Erdoğan, însoţit de o delegaţie de miniştri. În cadrul vizitei, miniştrii care îl vor însoţi pe prim-ministrul vor avea întrevederi cu omologii lor turci în vederea dezvoltării proiectelor comune dintre cele două state.

*

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, anunţă că magistraţii Curţii de Apel Braşov vor trimite o adresă oficială către Parchetul din Malta pentru a solicita să exercite la timp calea de atac în cazul lui Paul al României, ”să nu existe erori de procedură, ca în cazul parchetului din Franţa”. Totodată, Curtea de Apel Braşov a solicitat Curtea de Justiţie a Uniunii Europene să se pronunţe cu privire la participarea directă a statului emitent al unui mandat european de arestare în procedura internă desfăşurată în alt stat. ”Din punctul nostru de vedere, legislaţia UE în materia MEA nu este aplicată corespunzător şi o să exprimăm această opinie şi în faţa judecătorilor CJUE, alături de toate argumentele posibile”, arată Gorghiu.

Instanţa din Malta a respins predarea lui Paul-Philippe în România. Hotărârea poate fi atacată în termen de 3 zile.

*

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că o concluzie pe care a avut-o, după discuţia cu foste mari glorii ale clubului şi cu suporterii Dinamo şi cu Rareş Hopincă cel care candidează din partea PSD pentru Primăria Sectorului 2, este că noul stadion de 25.000 de locuri va avea un impact major asupra clubului Dinamo şi este „o şansă uriaşă de a atrage mii de alţi copii către sport”. Liderul PSD a mai spus că „este o investiţie de peste 170 de milioane de euro, care va deveni un standard de modernitate al sectorului 2.

*

USR acuză, luni, că prin intervenţia pe care vrea să o aibă asupra adaosului comercial al produselor din import şi produselor româneşti, Guvernul PSD-PNL nu va face decât să-i falimenteze pe producătorii români şi îi va forţa pe cumpărători să scoată şi mai mulţi bani din buzunar. USR cere Guvernului Ciolacu să-i lase pe antreprenori şi instituţiile statului să-şi facă treaba şi să nu mai umble la preţuri. Potrivit USR, ministrul Florin Barbu spune că ar exista „o practică comercială neloială” în condiţiile în care produsele româneşti se vând cu adaos comercial mare, iar produsele din import cu adaos comercial „foarte mic”.

******

Asociaţia Pro Democraţia avertizează că mai multe clipuri realizate în cadrul unui proiect, care îi înfăişează pe Ştefan cel Mare sau Mihai Viteazu, au fost transformate în materiale electorale de către Alianţa pentru Unitatea Românilor (AUR), fără drept. Adociaţia cere CNA, Autorităţii Electorale Permanente şi Ministerului Cercetării să intervină pentru interzicerea difuzării. Aceştia solicită, de asemenea, organizaţiilor media ”să se abţină de la preluarea şi difuzarea acestor clipuri electorale obţinute prin metode abuzive la regimul special al drepturilor de proprietate intelectuală”.

*

Reprezentanţii Asociaţiei Prosumatorilor şi a Comunităţilor de Energie (APCE) solicită statului român să îşi definească poziţia legată de prosumatori. Ei mai spun că este momentul ca statul Român să ne spună clar dacă îşi mai doreşte să aibă energie verde injectată în reţea de către prosumatori sau nu, daca îşi doreşte să atingă ţintele de decarbonizare impuse de UE sau nu, îşi doreşte să respecte sau nu obligaţiile asumate pentru a accesa fonduri europene enorme de zeci de miliarde de euro pentru energie regenerabilă. A.P.C.E. consideră că stocarea este şi va fi o urgenţă a sistemului energetic naţional. Solicitam Guvernului ca în programul Casa Verde 2024 să se includă in mod obligatoriu şi un sprijin pentru componenta de stocare.

*

Sectorul comunicaţiilor electronice are rol strategic pentru România şi este între factorii cheie ai dezvoltării politicii industriale, a afirmat premierul Marcel Ciolacu la întrevederea, de luni, cu preşedintele Autorităţii de Reglementare în Comunicaţii (CRA) a Statului Qatar, Ahmad Abdulla AlMuslemani.

Memorandumul de Înţelegere pentru cooperare în domeniul comunicaţiilor electronice între România şi Qatar, a fost parafat de preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, Valeriu Ştefan Zgonea, şi preşedintele Autorităţii de Reglementare în Comunicaţii (CRA) a Statului Qatar, Ahmad Abdulla AlMuslemani, arată comunicatul de presă al Guvernului.

*

Ministerul Energiei anunţă că iniţiază un Grup de Lucru pentru dezvoltarea Comunităţilor de Energie în România şi lansează invitaţia de aderare la Grup entităţilor interesate. Potrivit instituţiei, scopul iniţiativei este de a accelera crearea cadrului legislativ pentru ca toţi consumatorii de energie electrică din România să poată beneficia de energia regenerabilă produsă la propriul loc de consum sau produsă în cadrul unei comunităţi de energie din care aceştia fac parte. Potrivit ministerului, Piaţa fotovoltaică din România a intrat într-o nouă perioadă de creştere accelerată, impulsionată de contextul actual de securitate, necesitatea tranziţiei ecologice şi un cadru de reglementare favorabil.

*****

Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) anunţă lansarea programului social “Litoralul pentru toţi”, care se va desfăşura între 31 mai şi 20 iunie. Turiştii se pot caza în hotelurile de 2, 3 şi 4 stele din staţiunile de pe litoralul românesc, la tarife începând de la 35 de lei pe noapte de persoană. Potrivit FPTR, preţurile sunt cu până la 70% mai mici decât cele din vârf de sezon. Până acum, peste 65 de unităţi de cazare din toate staţiunile de pe litoralul românesc au aderat la program, oferind aproximativ 8.000 de locuri de cazare pe noapte. FPTR se aşteaptă ca până la începutul programului, peste 100 de hoteluri să se înscrie, ajungând la aproximativ 10.000 de locuri de cazare pe noapte.

*

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie anunţă într-un comunicat de presă, că a fost sesizată de Curtea de Apel Galaţi cu recurs în interesul legii referitor o chestiune de drept pentru care s-a constatat că în jurisprundenţă nu există un punct de vedere unitar.Articolul invocat prevede că  ”Informaţii de natura secretului bancar pot fi furnizate, în măsura în care acestea sunt justificate de scopul pentru care sunt cerute ori furnizate”  la solicitarea titularului de cont sau a moştenitorilor acestuia, inclusiv a reprezentanţilor legali şi/sau statutari, ori cu acordul expres al acestora.

*

Organismele internaţionale de profil estimează că între 800 de miliarde şi 2 trilioane de dolari sunt spălaţi anual la nivel global, iar impactul criminalităţii financiare este resimţit în toate segmentele societăţii, deşi în ultimii ani s-au făcut paşi importanţi în reformarea standardelor şi practicilor de prevenire şi combatere a spălării banilor.Noul Regulament UE privind combaterea spălării banilor, care urmează să fie adoptat în perioada următoare, stabileşte un cadru de reglementare unificat pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi a finanţării terorismului 

*

Mărcile de lux au devenit un jucător important pe piaţa investiţiilor imobiliare, câteva branduri de lux făcând achiziţii de proprietăţi de peste 6 miliarde de euro în 2023, o tendinţă care va continua pe parcursul anului 2024, arată raportul Global Luxury Retail al Savills. Această tendinţă este cauzată parţial şi de creşterea chiriilor pentru spaţiile comerciale de lux, care variază în Europa de la 125 euro/mp/lună în Lisabona la 1.250 euro/mp/lună în Milano, dar depăşesc 1.500 euro/mp/lună pe pieţele asiatice, precum Hong Kong. În Bucureşti, un oraş cu un stoc redus de spaţii de retail de tip high-street, localizate pe Calea Victoriei, chiria medie este de 55 euro/mp/lună.

*

Federaţia Română de Fotbal (FRF) şi Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) au semnat un protocol de colaborare cu obiectivul comun de a facilita accesul la educaţie financiară pentru cât mai mulţi jucători de fotbal, dar şi pentru toţi cei care sunt implicaţi în acest fenomen. În cadrul parteneriatului dintre FRF şi ASF, loturile naţionale de juniori şi seniori vor avea acces în lunile următoare la sesiuni de educaţie financiară şi management al investiţiilor. Totodată, cele două instituţii îşi propun să găsească soluţii la problemele cu care se confruntă jucătorii în activitate aflaţi la final de carieră.

One thought on “Știrile zilei de Luni, 20 mai 2024

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *