Știri – 21.04.2020 / Ora 11:00

În județul Călărași se află în carantină instituționalizată 161 de persoane, iar în autoizolare sunt 128 persoane monitorizate la domiciliu. Au fost confirmate 44 de persoane cu COVID-19, iar 29 persoane au fost vindecate și externate.
La nivelul județului Giurgiu, sunt 101 cazuri confirmate cu COVID-19, 16 cazuri vindecate și externate, 187 de persoane în carantină instituționalizată și 305 persoane în autoizolare la domiciliu.
În județul Ialomița sunt 119 cazuri de COVID-19.
La nivel național, încă patru persoane au murit după ce au fost infectate cu coronavirus, astfel că bilanțul deceselor ajunge la 482 în România.

*

Ministrul Marcel Vela ia măsuri drastice după incidentele din prima zi de Paşte. Astfel, ca urmare a ordinului conducerii MAI la nivel național, vor acționa suplimentar față de dispozitivul curent 154 de grupe (constituite din 4-10 membri). Resursa alocată suplimentar va fi direcționată în zonele cu risc criminogen ridicat, comunități de persoane revenite în țară în ultima perioadă, cunoscute cu preocupări infracționale. Totodată, în zona municipiului București și județelor Ilfov, Ialomița, Prahova, Argeș, Teleorman, Giurgiu și Călărași, vor acționa două aeronave din cadrul IGAV, care vor survola zonele de interes și care vor sprijini dispozitivele cu imagini de ansamblu.

*

Spitalele pot deconta cheltuielile eligibile începând cu 1 februarie, valoarea maximă a fiecărui proiect fiind de 45 milioane de euro. O altă premieră o reprezintă rapiditatea cu care au fost puse la dispoziția beneficiarilor instrumente noi de informare de către Ministerul Fondurilor Europene.
Pentru facilitarea accesării cât mai rapide a celor 350 de milioane de euro puse la dispoziția spitalelor din rețeaua COVID-19, angajații Ministerului Fondurilor Europene vor oferi sprijin informatic la fața locului și în sistem videoconferință, astfel încât managerii spitalelor să depună rapid proiectele în aplicația informatică MySMIS prin care sunt gestionate cererile de finanțare. Inițiativa, o premieră în administrația publică, vine ca urmare a propunerii funcționarilor ministerului care vor astfel să salveze timp prețios pentru medici.

*

Carantina impusă de autorități la Țăndărei afectează culturile agricole din cauza faptului că fermierii nu au voie să părăsească orașul pentru a-și întreține terenurile. Unul dintre agricultorii din Țăndărei, a solicitat, printr-o acțiune în instanță, dreptul de a părăsi locuința astfel încât să-și lucreze suprafețele pe care le deține. Procesul, desfășurat în premieră în România, s-a judecat la Tribunalul Ialomița, instanță care a respins solicitarea fermierului. Decizia a fost atacată la Curtea de Apel București, iar judecarea cauzei urmează să fie reluată. Fermierul speră ca magistrații din Capitală să-i dea câștig de cauză. Chiar dacă România se află în stare de urgență, activitățile din industria agro-alimentară ar fi trebuit susținute de autorități, nu blocate. Cel puțin acestea sunt recomandările experților din cadrul Academiei de Științe Agricole «Gheorghe Ionescu Sitești» din București.

*

Partidul Social Democrat a reacţionat după ce Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a prognozat că deficitul guvernamental al României se va agrava până la 8% din PIB în 2020, ca urmare a unei aşteptate scăderi a veniturilor în contextul pandemiei de COVID-19, susţinând prin intermediul unui mesaj postat pe pagina de Facebook că responsabil pentru situaţia create este Guvernul liberal condus de Ludovic Orban.
Pe termen mediu, Fitch se aşteaptă ca economia României să se contracte cu 5,9% în 2020, după un avans de 4,1% în 2019. Chiar dacă România este mai puţin dependentă, comparativ cu alte ţări din regiune, pe sectorul serviciilor afectate de COVID-19 (de exemplu: turism sau transport), Fitch se aşteaptă la o contracţie semnificativă a consumului, investiţiilor şi exporturilor pe fondul prăbuşirii cererii globale, iar activitatea economică domestică suferă de pe urma măsurilor de carantină.
De asemenea, potrivit Fitch, rata şomajului ar urma să urce la 8% în 2020, de la un minim istoric de 3,9% în 2019, aceasta fiind cea mai mare creştere înregistrată vreodată într-un singur an.

SPORT

Luni, a avut loc extragerea echipelor participante în turneul SuperCupa FIFA20 #jucămdeacasă, competiție caritabilă între cluburile de fotbal din România. Cu ajutorul celor patru invitați: Ilie Dumitrescu, Catalin Morosanu, Daniel Carciug și Andi Stoica au fost repartizate echipele participante pe grupe. AFC Dunărea Călărași a fost repartizată în Grupa D alături de Universitatea Craiova, FC Universitatea Craiova 1948 și Olimpia Satu Mare.

Grupa A
Academica Clinceni
FC Petrolul Ploiesti
ACS Mostiştea Ulmu
Vulturi Tg. Mureș

Grupa B
FC Hermannstadt
Rapid București
Înainte Modelu
ACS Corbeanca

Grupa C
Politehnica Iași
Farul Constanța
ACS Poli Timișoara
Corvinul Hunedoara

Grupa D
Universitatea Craiova
AFC Dunărea Călărași
FC Universitatea Craiova 1948
Olimpia Satu Mare

Grupa E
Sepsi Sf.Gheorghe
FC Argeș
Unirea Slobozia
Bucharest United

Grupa F
Dynamite Football
CSM Reșița
Oțelul Galați
CS Popești Leordeni

Grupa G
Gaz Metan Mediaș
CS Ocna Mureș
SR Brașov
Viitorul Ghercești

Grupa H
FC DINAMO BUCURESTI
Politehnica Timișoara
Clubul Sportiv Afumati
AFC Bucuresti

*

Liga Profesionistă de Fotbal a lansat pe site-ul oficial Buletinul Informativ LPF care conține un program orientativ al partidelor rămase de disputat din play-off-ul și play-out-ul Ligii 1, precum și al celor din ultimele faze ale Cupei României. Astfel, competiția Ligii 1 s-ar relua în 6 iunie și până la 26 iulie ar trebui să se dispute cele 8 etape rămase din play-off și 12 din play-out. Acesta ar fi scenariul ideal ce ține cont de reglementările în vigoare privind situația generată de pandemia COVID-19 și respectarea lor pentru protecția tuturor celor implicați.
În ceea ce privește Cupa României, semifinalele în care s-au calificat FCSB, Dinamo, Politehnica Iași și Sepsi OSK Sf. Gheorghe ar trebui să se dispute în dublă manșă în 25-25 iunie, respectiv 15-16 iulie, iar finala este programată în 29 iulie.

METEO

În judetul Calarasi si regiunea Muntenia, vremea se va menține insorită. Temperatura maxima nu depășește valoarea de 17 grd C. Vântul va avea câteva intensificari dar moderate. Ușor incepe să se incălzească treptat iar valorile maxime ajung la 20 grd C. Vineri, vor fi câtiva nori sporadici iar în weekend maxima va fi de 19 grd C. Minimele nopților se vor situa între 4-7 grd C, mai ridicate în nopțile de sâmbătă și duminică, intre 7-9 grd C.
Astfel, Miercuri, maxima va fi de 15 grd C iar Joi cerul va fi variabil cu o maximă de 16 grd C. Nu va ploua iar vântul va sufla slab.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *