Guvernul a adoptat în ședința de ieri hotărârea pentru prelungirea stării de alertă cu alte 30 de zile pe întreg teritoriul României, începând de astăzi, 17 iunie, dată de la care vor fi ridicate însă mai multe restricții. Astfel, va fi permisă oficierea slujbelor în interiorul bisericii, însă teatrele și restaurantele rămân închise.
Al treilea pachet de măsuri de relaxare
La finalul ședinței de Guvern, ministrul Sănătății a anunțat că Guvernul a decis prelungirea stării de alertă cu 30 de zile, în contextul pandemiei de coronavirus. Conform Hotărârii de Guvern care va intra în dezbaterea Parlamentului, se menține obligatorie purtarea măștilor în spațiile publice închise, în spații comerciale, la locul de muncă sau în mijloacele de transport în comun.
„După un număr de 166 de cazuri noi luni, marți am avut 250 de cazuri, 10 decese de ieri până astăzi. Avem peste 4.500 de cazuri active (…) şi tocmai în evoluţia focarelor care se află în diseminare, s-a decis prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă”, a declarat ieri ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.
El a spus că în aceste condiţii va fi gestionat şi cel de al treilea pachet de măsuri de relaxare.
Ce restricții se mențin și ce măsuri vor fi relaxate
Anunțul făcut de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, la finalul ședinței de guvern:
Grădinițele, creșele și after-scool-urile își reiau activitatea pe parcursul verii
Se reia activitatea în sălile de fitness, în condiții de distanțare și igienă
Se reia activitatea în mall-uri, ca spații de vânzare
Luăm aceste decizii în măsura în care putem avea și măsuri / precauții în acest sens
După multe discuții, se reiau slujbele în interiorul bisericii. Numărul persoanelor aflate în lăcașurile de cult se va stabili în funcție de suprafață. Se va ține cont de distanțarea fizică și se păstrează obligativitatea purtării măștilor tot ce înseamnă sport în aer liber – trebuie respectate regulile
Evenimentele private în interior pot fi organizate cu maxim 20 de persoane, întâlniri private afară – cu maxim 50 de persoane.
„Există semne că situaţia poate oricând să se deterioreze“
Prelungirea stării de alertă pe întreg teritoriul ţării pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 17 iunie, a fost făcută la propunerea ministrului Afacerilor Interne şi bineînţeles şi a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă
„Există motive. După o analiză foarte amănunţită a situaţiei actuale, în pofida faptului că avem o curbă descendentă, totuşi există semne că situaţia poate oricând să se deterioreze şi să avem cel puţin focare serioase sau să avem o situaţie mai grea în următoarea perioadă dacă nu respectăm măsurile compensatorii care au fost deja menţionate, şi anume purtatul măştii, distanţarea fizică, triajul la intrare în spaţii închise, purtatul măşti în transportul în comun.
Există o creştere faţă de cum a fost acum două săptămâni, acum câteva zile, la numărul pacienţilor în terapiile intensive, există focare care au apărut în instituţii medicale care necesită detaşare de personal, care necesită mişcare de personal pentru acoperirea nevoilor unităţilor sanitare unde personalul este în izolare sau este chiar bolnav şi internat în spital“, a explicat Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. Printre măsuri se numără și redeschiderea unor puncte de frontieră. În transportul aerian se va emite periodic lista țărilor unde urmează să fie reluate zborurile sau eventual să fie întrerupte. INSP va stabili săptămânal lista.
Ce se întâmplă dacă Parlamentul nu va decide prelungirea pentru 30 de zile?
„Există argumente, se poate explica de ce s-a propus prelungirea stării de alertă cu 30 de zile.
Pentru o coordonare unică națională. Noi nu ne întoarcem acum la o stare de normalitate.
Pentru a putea lua decizii rapid, la miez de noapte, decizii privind carantinarea unor locații sau zone.
Pentru a decide privind redistribuirea unor materiale La starea de urgență s-a putut detașa personal medical, acum se poate face cu condiția acceptului angajatorilor sau angajatului. În starea de normalitate putem face mult mai greu aceste lucruri“, a mai declarat Arafat.
Ministrul Nelu Tătaru a mai precizat că „nu vor mai putea fi făcute achiziții directe”.
Lasă un răspuns