Senatorii au dat undă verde majorărilor salariale cu aproximativ 10%

Este vorba despre salariile parlamentarilor. Un proiect care vizează mărirea acestora cu aproximativ 10% a fost votat cu 91 de voturi pentru (PSD, PNL și UDMR) și 22 împotrivă (USR). Astfel, senatorii au dat undă verde majorărilor chiar în ziua în care Curtea Constituțional a declarat neconstituționale două proiecte de legi care aveau același scop, respectiv creșterea salariile bugetarilor și a aleșilor locali.

Mai precis, la propunerea senatorilor UDMR, Turos Lorand și Fejer Laszlo-Odon, prin legea de aprobare a OUG 115/2022 indemnizațiile lunare pentru cei care ocupă funcții de demnitate publică, alese și numite) vor crește de la 1 noiembrie 2022. Concret, cuantumul brut al indemnizațiilor va fi stabilit prin înmulțirea coeficientului prevăzut de Legea salarizării unitare cu salariul minim pe țară pentru anul 2021. Așadar, raportarea se va face la salariul minim de 2.300 de lei, nu la cel de 2.080, ca până acum.
În această categorie intră deputații, senatorii, președintele României, miniștrii, aleșii locali, secretarii și subsecretarii de stat, dar și șefii unor instituții, precum Curtea de Conturi, Autoritatea Electorală Permanentă Avocatul Poporului etc. Amintim că votul decisiv va fi dat de Camera Deputaților.

În urma deciziei, USR transmite că, după ce judecătorii CCR au admis sesizarea pe proiectele de lege privind majorările salariale din sistemul public, Coaliția PSD-PNL-UDMR apelează acum la un tertip: reintroduce majorarea printr-un amendament ce va fi votat în plenul Senatului.

„Prin decizia Curții Constituționale de astăzi (n.red. miercuri), USR a reușit să oprească creșteri salariale adoptate pe ascuns în beneficiul politicienilor, prin așa-zisa corectare a unei erori materiale. Majoritatea condusă de Ciolacu și Ciucă a amăgit din nou oamenii cu creșteri de câteva zeci de lei, dar au făcut legea neconstituțională.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *