Sacrificarea mieilor se va face în spaţii amenajate şi autorizate temporar

Sacrificarea mieilor se va face în spaţii amenajate şi autorizate temporar

În perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, sacrificarea mieilor se face în unităţi de abatorizare autorizate sanitar-veterinar unde sunt livrate animalele cu stare de sănătate certificată, identificate şi înregistrate, crescute în ferme, localităţi şi zone unde nu evoluează boli transmisibile.

Carcasele rezultate, expertizate sanitar-veterinar şi marcate cu marca de sănătate de formă ovală, se pot comercializa în magazine alimentare, măcelării, pieţe agroalimentare, supermarketuri, unităţi înregistrate sanitar-veterinar.

Până la data de 1 mai 2021 este permisă sacrificarea mieilor şi în spaţii amenajate şi autorizate temporar. Aceste spaţii, în care sunt respectate condiţiile prevăzute de legislaţie, se pot organiza de către autorităţile locale, asociaţiile de fermieri etc. Acestea sunt aprobate pentru funcţionare temporară de către Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Călăraşi, fiind asigurată supravegherea sanitară veterinară prin medicii veterinari oficiali.

Sacrificarea mieilor în spaţiile amenajate temporar se face la solicitarea consumatorului, iar carnea, expertizată sanitar-veterinar şi marcată cu marca de sănătate rotundă, este destinată strict consumatorului final şi nu poate fi comercializată în pieţe sau magazine.

Acolo unde nu există abatoare autorizate iar distanţa până la un astfel de abator este mare, pentru a veni în sprijinul fermierilor care doresc să-şi valorifice animalele, s-a creat posibilitatea amenajării unui spaţiu temporar de sacrificare la ferme.

Supraveghere sanitară DSVSA Călăraşi aprobă funcţionarea unui astfel de spaţiu dacă se pot respecta regulile de igienă, de bunăstare a animalelor şi de eliminare a subproduselor nedestinate consumului uman, rezultate în urmă sacrificării. De asemenea, trebuie asigurată supravegherea sanitară, prin medicii veterinari oficiali, pentru controlul animalelor şi al cărnii. Carnea obţinută în urmă sacrificării, expertizată sanitar-veterinar şi marcată cu marca de sănătate rotundă, este destinată strict consumatorului final şi nu poate fi comercializată în pieţe sau magazine. Carnea provenită de la mieii sacrificaţi în gospodărie se va folosi numai pentru consumul familial.

În această perioadă va fi asigurată permanentă la nivelul circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor  pe raza localităţilor  Călăraşi, Olteniţa, Lehliu Gară, Mânăstirea şi Borcea, inclusiv în zilele de sâmbată şi duminică. La sediul acestora vor fi afişate programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil şi numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nereguli în domeniul siguranţei alimentelor.

Este interzisă comercializarea produselor şi alimentelor de origine animală şi non-animală în spaţii improvizate, nesupuse controlului pentru siguranţă alimentelor şi neînregistrate, sau în sistem de vânzare stradal, în care nu sunt asigurate condiţii adecvate de igienă şi siguranţa alimentară. Pentru sesizarea unor aspecte neconforme, consumatorii pot sună la numărul de telefon al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Călăraşi 0242/313.676.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *