Români staţi liniştiţi! Guvernul britanic nu îşi schimbă politica privind circulaţia

MAE român a primit asigurări că Guvernul britanic nu îşi va schimba politica privind libera circulaţie, dar şi că restricţiile pe piaţa muncii pentru români nu se vor prelungi după 1 ianuarie 2014, declaraţiile recente ale unor oficiali britanici pe această temă fiind “în cheie electorală”.
Afirmaţia aparţine secretarului de stat Ovidiu Dranga.El a arătat că trebuie făcută o delimitare între politica Guvernului de la Londra şi declaraţiile politice sau cele electorale care se fac din când în când, oficialul MAE adăugând că are legătură cu apropierea Convenţiei Partidului Conservator afirmaţia ministrului de interne de la Londra, Theresa May, privind intenţia de a introduce controlul la graniţe pentru a bloca afluxul de imigranţi din unele state membre UE.

 
Nici oficialii români, nici cei de la Londra nu se aşteaptă la un masiv aflux de imigranţi români în Marea Britanie după 1 ianuarie 2014, când este termenul limită pentru ca toate statele membre UE să ridice restricţiile de acces pe piaţa muncă pentru cetăţenii provenind din România şi Bulgaria.
“Nu ne aşteptăm la un masiv aflux de imigranţi după 1 ianuarie 2014, nici noi, nici ei. O astfel de tendinţă nu are fundament economic”, a punctat Dranga.

 
Totodată, referitor la preocuparea exprimată luni de MAE român cu privire la “dificultăţile persistente şi din ce în ce mai numeroase întâmpinate de cetăţenii români în exercitarea libertăţii de circulaţie în Regatul Unit”, Dranga a precizat că vizează “anumite întârzieri” la eliberarea de către autorităţile britanice a permiselor de muncă sau certificatelor de înregistrare pentru studenţi care merg la universităţi britanice.
Guvernul Marii Britanii nu a făcut nicio solicitare Comisiei Europene pentru modificarea dreptului la libera circulaţiei a forţei de muncă în cadrul UE, a declarat luni Jonathan Todd, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru piaţa de muncă, afaceri sociale şi incluziune, Lazslo Andor.

 

Marius NICOLAE

marius.nicolae [@] informatiadecalarasi.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *