Proiectul de prelungire a termenului de valabilitate a polițelor EUROINS publicat spre dezbatere publică

UPDATE: Termenul de intrare în vigoare a contractelor RCA, dublat! Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial!

Norma Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a fost publicată luni, 21 august 2023, în Monitorul Oficial al României.

______________

Proiectul Ordonanței de Urgență elaborat la propunerea Autorității de Supraveghere Financiară a fost publicat, spre dezbatere publică, de Ministerul Finanțelor.

Se propune prelungirea cu 90 de zile a termenului de valabilitate a polițelor EUROINS, ceea ce înseamnă că asigurările vor mai fi valabile până pe 8 decembrie 2023, cu excepți celor de garanții, ce vor rămâne active până pe 7 februarie 2024.

Termenul oficial actual este de 8 septembrie pentru politele RCA, Casco, facultative de locuinte, sanatate etc, si de 7 noiembrie pentru asigurarile de garantii. Noul termen urmeaza sa fie aprobat de Guvern prin Ordonanta de Urgenta.

Proiectul OUG are un articol unic: ”Pentru poliţele de asigurare/reasigurare, încheiate de societățile de asigurare/reasigurare aflate în procedură de insolvență în derulare la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, termenele de încetare de drept de 90 de zile, respectiv de 150 de 3/3 zile, prevăzute la art. 262 alin. (32) din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 466 din 25 iunie 2014, cu modificările şi completările ulterioare, se prelungesc cu 90 de zile”.

Proiectul Ordonanței de Urgență subliniază, totodată că, ”neadoptarea prezentei ordonanţe de urgenţă a Guvernului ar avea consecinţe negative asupra unui număr însemnat de asigurați RCA, asupra gradului de cuprindere în asigurarea obligatorie RCA a parcului național auto, cu încălcarea obligațiilor ce îi revin României din aplicarea legislației europene, și asupra altor ramuri ale economiei naţionale”.

Același documentul subliniază că, la elaborarea OUG s-a ținut cont, printre altele, inclusiv de contextul economic actual, ”caracterizat de inflație încă ridicată care generează dificultăți financiare atât populației, cât și operatorilor economici care au obligația de a încheia asigurarea RCA, situație care are potențialul să favorizeze o tendință de amânare a deciziei de încheiere de noi contracte RCA cu alte societăți de asigurare care își desfășoară activitatea în România”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *