Prognoza meteo pentru următoarele trei luni

Prognoza meteo pentru următoarele trei luni

Lunile de vară din acest an vor fi caracterizate printr-o vreme în general caldă, cu valori medii termice peste normele climatologice ale perioadei, dar și prin deficit de precipitații, mai ales în sud-estul țării, reiese din prognoza de specialitate, valabilă pentru intervalul iunie – august 2017, publicată de Administrația Națională de Meteorologie.

În iunie, temperaturile medii lunare se vor situa, în general, în apropierea mediei climatologice. Conform măsurătorilor de specialitate, media multianuală lunară pentru ultima lună de primăvară este de 18,3 grade Celsius, fiind luați în calcul parametrii monitorizați în intervalul 1981 – 2010. În ceea ce privește valorile termice medii, specialiștii ANM estimează, în perioada analizată, temperaturi medii de până la 22 de grade Celsius în Muntenia.

De asemenea, în prima lună de vară, cantitățile totale de precipitații vor fi, în general, deficitare. Cele mai mari cantități de precipitații sunt estimate în Muntenia (până la 111 l/mp).

Pentru luna iulie, meteorologii estimează că temperatura medie lunară a aerului va fi mai ridicată decât norma climatologică în sud-estul țării. Cantitățile totale de precipitații vor avea, în iulie, o tendință spre deficit în toată țara, însă zonele în care fenomenul va fi mai pronunțat sunt cele din sudul, sud-estul și estul teritoriului. Media normei de precipitații stabilită prin măsurătorile de specialitate este de 77,8 l/mp.

În august, temperaturile medii lunare se vor menține peste normele climatologice în sud-est fiind apropiate de normal în rest. Norma climatologică a lunii este de până la 23 de grade Celsius, în Muntenia.

Pe de altă parte, precipitațiile totale lunare vor fi deficitare în toată țara, iar cantitățile cele mai scăzute s-ar putea consemna în sud-est. Măsurătorile de specialitate au stabilit o normă medie lunară a precipitațiilor de 64,7 l/mp, conform ANM. În zona Munteniei, cantitățile medii de precipitații ar putea ajunge la 95 l/mp, iar la polul opus se vor înregistra între 28 și 40 l/mp, în Dobrogea.

Estimările sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, și au un grad de realizare de aproximativ 60%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *