Plăți de peste un miliard de lei pentru susținerea reproducției porcilor iar banii s-au dus la doar 28 de „crescători”

Guvernul a alocat anul trecut de la bugetul de stat suma de 1,07 miliarde de lei (peste 200 de milioane de euro) pentru ”Programul de susţinere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție”, de care au beneficiat exact 28 de ferme, arată o analiză a publicației specializate Lanțul Alimentar.

Pe lângă acești bani, crescătorii de porci au mai beneficiat de un ajutor ”excepțional” de 71 de milioane de lei și de o altă subvenție de 167 milioane de lei pentru refacerea post-pandemie.

Datele oficiale ale Comisiei Europene arată că miliardul de lei acordat de la bugetul de stat (deci nu din fonduri europene) nu a condus la o relansare a sectorului creșterii suinelor din România, afectat puternic de epidemia de Pestă Porcină Africană. Dimpotrivă, efectivele de porci din fermele românești au scăzut semnificativ, dar au crescut masiv importurile.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, aflat la Călărași și-a reafirmat susținerea sectorului de creștere a animalelor unde a avut o întâlnire cu primarii județului Călărași și marii producători de cereale. Unii agricultori afirmă că invitațiile au fost politizate, întâlnirea desfășurându-se pe teren și in sala de conferințe a Consiliului Județean Călărași al cărui președinte este și președintele Partidului Social Democrat Călărași, Vasile Iliuță.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *