Minivacanță pentru români, spre sfârșitul anului

Ministrul Muncii, Marius Budăi a declarat că ”Guvernul a stabilit ca vineri, 2 decembrie 2022, să fie zi liberă pentru salariații din instituţiile şi autorităţile publice, având în vedere că aceasta se situează între zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează, conform Codului Muncii, și zile de repaus săptămânal ”. Scopul este de a face punte între zilele libere de miercuri 30 noiembrie (Sfântul Andrei) , joi, 1 decembrie ( Ziua Națională a României) și weekend.

Este vorba de o zi de vineri care se situează între o zi de sărbătoare legală şi o zi de repaus săptămânal (sâmbătă). „Avem o prevedere în Codul Muncii care ne spune clar că, pentru predictibilitate pe parcursul anului, în luna ianuarie să aprobăm o astfel de hotărâre de guvern. Practic nu am făcut astăzi decât să respectăm Codul Muncii”, a precizat ministrul, la o conferinţă de presă la Palatul Victoria, potrivit Agerpres. Budăi a estimat că, în afară de aceasta, nu vor fi declarat alte “punţi” în acest an, care să lege zile libere. El a apreciat că declararea unei zile libere trebuie analizată atât din perspectiva angajaţilor, cât şi a patronatelor.
Prevederile actului normativ nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza procesului de producţie sau specificului activităţii și nici magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în ziua de 2 decembrie sau participanţilor în aceste procese.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *