Pachetul de modificări prezentat miercuri de ministrul Justiției se referă la trei legi: Legea privind statutul judecătorilor și procurorilor (nr. 303/2004), Legea privind organizarea judiciară (nr. 304/2004), Legea privind Consiliul Superior al Magistraturii (nr. 317/2004)
Preşedintele României îşi va pierde prerogativa de a numi şefii DNA, DIICOT şi Parchetului General, potrivit unei propuneri făcute publice de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. Toader a spus că viitori procurori-şefi vor fi numiţi de Secţia de Procurori a CSM, la propunerea ministrului Justiţiei. El a motivat modificarea radicală printr-o cerere a Comisiei Europene, prin MCV. Tudorel Toader a mai spus că preşedintele Înaltei Curţi va rămîne numit de preşedintele României, la propunerea Secţiei de Judecători a CSM (în locul plenului CSM, că în prezent).
Inspecția Judiciară, subordonată Ministerului Justiției
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a mai anunţat miercuri în conferinţa de presă, că propune, printr-un pachet mai larg de modificări ale legilor Justiţiei, trecerea Inspecţiei Judiciare de la CSM la Ministerul Justiţiei. “Inspecţia judiciară trece la Ministerul Justiţiei. În multe ţări, Inspecţia judiciară este la Minister, respectând independenţa pe care o are. Să nu fie dependenţă de CSM”, şi-a motivat Toader propunerea. Inspecţia Judiciară este un instrument extrem de puternic în interiorul sistemului judiciar, putând influenţă decisiv carieră unui magistrat. Până acum, Inspecţia Judiciară a fost în subordinea CSM, care este garantul independenţei justiţie. Dacă va trece la Ministerul Justiţiei, Inspecţia Judiciară va fi în subordinea unui om politic.
Nu vor mai exista procurori şi judecători sub 30 de ani
Ministrul Justiției a anunțat și o schimbare radicală la intrarea în magistratură: nu vor mai exista procurori şi judecători sub 30 de ani. Tudorel Toader: Ţara nu are nevoie numai de procurori şi judecători, ci şi de consilieri juridici, notari, avocaţi, executori Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că a propus o modificare la legile justiţiei prin care un candidat nu va putea da examen la Institutul Naţional al Magistraturii dacă are sub 30 de ani. Practic, dacă proiectul său intră în vigoare, în magistratură nu va mai fi posibil să apară judecători şi procurori mai tineri de 30 de ani.
Magistrații pensionari nu vor mai fi reîncadrați
O altă modificare anunțată de ministrul Justiției îi privește pe magistrații pensionari care nu vor mai fi reîncadrați și nu vor mai putea rămîne în locuințele de serviciu După legea în vigoare, magistratul poate rămâne în locuința de serviciu după ieșirea la pensie, iar după deces, moștenitorii rămân beneficiari. MJ propune ca dreptul de a închiria o locuință de serviciu să înceteze în momentul încetării contractului de muncă. Cu alte cuvinte, la ieșirea la pensie, magistratul părăsește locuința de serviciu. De asemenea, MJ propune abrogarea textului de lege care permite reîncadrarea unui magistrat ieșit la pensie în funcția de judecător sau procuror, cu avizul CSM. „La 49 de ani se pensionează (…). Nu sunt de acord cu astfel de reîncadrări (…) Tânăr și util sistemului era și când s-a pensionat”, a declarat Toader.
Magistrații vor răspunde în solidar cu statul pentru erori
Tudorel Toader s-a referit și la mult discutata răspundere a magistraților. Potrivit șefului MJ, proiectul de lege menține prevederea constituțională potrivit căreia statul răspunde patrimonial pentru prejudiciile cauzate prin erori judiciare. De ce? „Puterea judecătoarescă se exercită în numele statului și atunci statul preia răspunderea”, a explicat Toader. În schimb, ca noutate, MJ propune solidaritatea în răspundere a celui care cauzează prejudiciul cu statul. Mai precis, după ce prejudiciul este acoperit de stat, în temeiul unei hotărâri irevocabile, „statul se îndreaptă cu acțiune împotriva judecătorului sau procurorului care a săvârșit eroarea cauzatoare de prejudiciu”. Cu alte cuvinte, statul va fi obligat să deschidă acțiunea în regres, nu va fi doar o posibilitate ca în prezent.
Direcție specială care să-i urmărească penal pe magistrați
Tudorel Toader a anunțat că propune înființarea unei direcții specializate, pe lângă DNA și DIICOT: o direcție care să aibă competența exclusivă de a urmări penal magistrații acuzați de comiterea unor infracțiuni. „Avem în vedere asigurarea unei protecții și autonomii față de magistrații bănuiți că ar fi comis infracțiuni”, a precizat șeful MJ. Potrivit lui Toader, la început vor fi 20 de procurori care vor ancheta reclamatele infracțuni comise de magistrați.
Lasă un răspuns