Impozite pentru 600.000 de agricultori care nu declară venituri

Statul vrea să schimbe modalitatea de impozitare pentru agricultorii persoane fizice, de la o taxă pe venitul declarat, în prezent, la impozit pe suprafaţă sau număr de animale, şi să taxeze peste 600.000 de agricultori care primesc anual subvenţii, dar nu declară profit şi nu plătesc impozit.
80% din terenurile agricole sunt în proprietatea persoanelor fizice. Un hectar, sau 100 de hectare, nu are nici o importanţă. Plătesc impozit doar cei care declară că au vândut. Concluzia clară: ai acel teren, acele animale, plăteşti un impozit mic.
Ideea este un impozit mai mic de la toată lumea, decât un impozit foarte mare de la puţini.670.000 de agricultori persoane fizice care primesc subvenţii de la stat, doar 10% sunt plătitori de impozite, potrivit datelor furnizate patronatelor de Ministerul Agriculturii.

 
Cei 670.000 de agricultori “participă la piaţă” şi nu fac afaceri doar pentru a trăi ei şi familiile lor, ci fac bani, şi din moment ce aceştia primesc subvenţii pentru teren sau animale, este normal să plătească şi impozite.
Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a declarat că proiectul de schimbare a modului de impozitare este o măsură simplificată de declarare şi de plată a taxelor de către peste 670.000 de agricultori, care vor deveni contribuabili la fondul naţional de asigurări de sănatate şi vor putea beneficia de servicii de sanătate ca contributori.
El a adăugat că evaziunea şi frauda fiscală vor fi reduse.

 
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a afirmat la rândul său că noile reglementări extind baza de impozitare a persoanelor fizice.
“Au fost impozitaţi şi până acum, dar nu s-au coectat suficient la bugetul de stat”, a spus el.
Potrivit unui proiect de modificare a Codului Fiscal, agricultorii care obţin venituri din creşterea animalelor vor plăti impozit de 16% aplicat la venitul net anual, impozitarea fiind extinsă şi pentru veniturile din silvicultură şi piscicultură.

 
Agricultorii care au maxim 10 ovine şi caprine, până la 3 vaci, 6 porci, 100 de păsări sau 100 familii de albine nu vor plăti impozit. Totodată, sunt exceptate de la impozitare veniturile din cereale, dacă suprafaţa cultivată este de maxim 2 hectare, ca şi în cazul plantelor oleaginoase, cartofilor, sfeclei de zahăr, hameiului şi leguminoaselor pentru boabe. Limite maxime mai sunt stabilite pentru pomi – 1,5 hectare, tutun, viţă de vie – un hectar şi legume cultivate în câmp şi spaţii protejate, flori şi plante ornamentale – jumătate de hectar.
În urma modificărilor legislative, venitul anual pentru câştigurile din activităţi agricole va fi determinat numai pe baza normelor anuale de venit, care sunt stabilite în proiectul de ordonanţă pentru perioada impozabilă din acest an fiscal cuprinsă între 1 februarie şi finalul anului 2013.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *