UPDATE O barjă cu gazolină, în pericol să se răstoarne

O barjă a vasului Attila, încărcată cu gazolină, a fost împinsă de gheaţă în mal. Din acest motiv, vasul nu a putut să tragă barja în apă şi a ajuns într-o poziţie foarte delicată, existând riscul să se răstoarne. Mai periculos este faptul că gazolina este un produs obținut prin lichefierea gazelor de sondă, asemănător benzinei, care poate polua Dunărea, în cazul în care ajunge în apă. Mai grav este că situaţie se schimbă de la o oră la alta, iar barja a început în această dimineaţă să ia apă. Pentru a scoate apa, au fost solicitate motopompe aparţinând ISU Călăraşi, însă, se pare că acestea nu fac faţă.

Autorităţile, în alertă

Prefectul judeţului, Emil Muşat, a fost astăzi, în jurul orei 05.00, la faţa locului şi a dispus măsuri pentru evitarea unor tragedii. “Căutăm variante să rezolvăm această problemă fără consecinţe. Se caută un vas care să preia încărcătura barjei, care este înclinată periculos, existând riscul să se răstoarne. Am dat dispoziţie la Apele Române să trimită un baraj care să absoarbă combustibiliul în cazul în care vor exista scurgeri pentru a nu fi poluată Dunărea”, ne-a declarat prefectul Emil Muşat. La faţa locului, prim-comisarul Gărzii de Mediu Călăraşi, Rareş Ionescu, supraveghează operaţiunea de extragere a combustibilului şi a navei.

UPDATE ORA 10.15

Încercări eşuate de a transborda gazolina

Prezent la faţa locului, Rareş Ionescu, comisar şef al Gărzii de Mediu Călăraşi ne-a declarat că au existat încercări nereuşite de a trage barja. “Am încercat prima oară să tragem barja cu ajutorul împingătorului de mare putere Mercur. Nu am reuşit. Apoi, cu ajutorul tancului de transport motorină Ladjar, am vrut să transferăm combustibilul dar şi această încercare a fost lipsită de succes, deoarece ventilele rezervoarelor sunt în apă. Aşteptăm să vină scafandrii pentru a le deschide”, ne-a declarat Rareş Ionescu.

Alertă! Încă o barjă în pericol!
De parcă nu erau suficiente probleme, o altă barjă se află şi ea în pericol de a se răsturna. “Mai e o altă barjă care e puţin eşuată, dar ar putea fi scoasă mai uşor”, a mai spus Ionescu.

 

Monica Măgureanu
monica.magureanu@informatiadecalarasi.ro

2 thoughts on “UPDATE O barjă cu gazolină, în pericol să se răstoarne

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *