Discursul primarului Ștefan-Daniel Drăgulin cu ocazia sărbătoririi a 417 ani de atestare documentară a Municipiului Călărași

Onorată audiență,

Stimați invitați,

Dragi prieteni.

Dați-mi voie să vă urez un călduros bun venit în numele tuturor călărășenilor, al consiliului local și al meu personal și să vă asigur că ne bucurăm să vă avem alături în aceste zile de sărbătoare pentru municipiul nostru.

Ne aflăm astăzi aici pentru a sărbători împlinirea a 417 ani de la atestarea documentară a orașului nostru, însă pe actualul teritoriu al municipiului Călărași s-au descoperit vestigii ale așezărilor omenești datând de peste 7000 ani.

Mai apoi civilizațiile daco-geților și romanilor și-au pus amprenta asupra acestor locuri, iar  în documentele medievale, așezarea de la cotul Borcei apare mentionata pentru prima oara în timpul domniei lui Mihai Viteazu. După 1700 căpătând statutul de târg, cu port la Borcea și viață comercială, așezarea a devenit foarte atrăgătoare pentru negustori.

Tot în jurul anului 1700 au fost stabiliți aici călărașii ștafetari care se ocupau cu transportul corespondenței domnești spre Constantinopol, prin Silistra, ștafetari care au dat și numele așezării noastre.
La 24 septembrie 1852, domnitorul Barbu Știrbei aducea cu el hrisovul de emancipare a orașului, care a marcat o noua etapă de dezvoltare.

Situat la mijlocul distanței dintre capitala țării și principalul port maritim, orașul de pe malul Borcei a continuat să se dezvolte, ajungând ca în 1981 să fie reședința județului Călărași.

Astăzi, Municipiul Călărași numără 70.000 de locuitori în slujba cărora ne aflăm zi de zi și pentru care dorim – și putem – să transformăm orașul nostru într-un reper național și european.

În acest context, astăzi, la ceas aniversar, împreună cu reprezentanții autorităților locale din orașele înfrățite – Orașul Călărași, Republica Moldova, Orașul Bielsk Podlaski din Polonia și Raionul Svetlogorsk din Republica Belarus,  vom semna Actul Constitutiv al Asociației Internaționale a Orașelor Înfrățite, prin intermediul căreia comunitățile noastre să ajungă să se cunoască mai bine și să dezvolte împreună proiecte comune care să ducă la prosperitatea cetățenilor noștri.

De asemenea,  ne bucurăm că, alături de semnatarii acestui document,  avem oaspeți de seamă cărora le urăm bun venit:

– Excelența Sa Domnul Marek Szczygieł, Ambasadorul Poloniei la București,

– Domnul Dimitrian Rotăraş, prim secretar Ambasador al Republicii Moldova la București,

– Domnul Valerii Mrochek, însărcinatul cu probleme economice al Ambasadei Republicii Belarus la București.

–         Domnul Ilie Rău, Președintele Consiliului Raional Călărași și domnul Nicolae Melnic, Primarul Orașului Călărași din Republica Moldova,

–         Domnul Ivelin Lozev, Viceprimarul Municipiului Silistra, Bulgaria,

–         Domnul  Dencho Boyadzhiev Primarul  Municipiului Razgrad, Bulgaria,

–         Domnul Jan Radkiewicz , Viceprimarul  orașului Bielsk Podlaski, Polonia,

–         Domnul  Aliaksandr Kamandzirchik, Vicepreședinte al Consiliului Raional Svetlogorsk, Republica Belarus,

–         Domnul Tono Lamanice, Primarul orașului Raslaviče, Slovacia.

Ne sunt alături  domnul Răducu George Filipescu, Președintele Consiliului Județean, domnul George Iacob, Prefectul Județului Călărași, domnii Ion Ștefan și Bogdan Georgescu Vicepreședinți ai Consiliului Județean Călărași.

De asemenea, ne onorează cu prezența domnii Mirel Daniel Țuțuianu, și Dănuț Mâțu, foști primari ai municipiului Călărași, oameni care au condus destinele orașului nostru în anii anteriori.

Călărăşenii sunt recunoscători tuturor celor care,  de-a lungul anilor, au contribuit la dezvoltarea municipiului nostru şi au făcut ca vechiul târg din anii 1700 să devină în 2012 un oraş european în plină dezvoltare.

La mulți ani tuturor călărășenilor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *