CSM analizează miercuri proiectele privind graţierea şi modificările codurilor penale, pentru avizul cerut de Ministerul Justiţiei

CSM analizează miercuri proiectele privind graţierea şi modificările codurilor penale, pentru avizul cerut de Ministerul Justiţiei
CSM analizează miercuri proiectele privind graţierea şi modificările codurilor penale, pentru avizul cerut de Ministerul Justiţiei

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) analizează miercuri, în şedinţa plenului,proiectele de ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi modificările codurilor penale, trimise de Ministerul Justiţiei pentru avizare.

“În şedinţa din data de 25 ianuarie 2017, ora 15.00, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii va analiza solicitarea Ministerului Justiţiei privind avizarea Proiectului de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală şi a Proiectului de Ordonanţă de Urgenţă pentru graţierea unor pedepse”, a anunţat, luni, CSM.

Proiectele de OUG privind graţierea şi modificările codurilor penale au fost transmise de Ministerul Justiţiei pe 19 ianuarie la Consiliul Superior al Magistraturii, pentru avizare.

CSM le-a comunicat pentru analiză şi consultare tuturor instanţelor şi parchetelor din România, precum şi asociaţiilor profesionale ale magistraţilor, punctele de vedere ale acestora urmând să fie transmise Consiliului până în 25 ianuarie.

Proiectele de acte normative au fost supuse, în 18 ianuarie, analizei direcţiei de specialitate, sub coordonarea Comisiei nr. 1 “Legislaţie şi cooperare interinstituţională“ din cadrul CSM.

Răspunsurile de la instanţe, parchete şi asociaţiile magistraţilor şi punctul de vedere al Direcţiei Legislaţie, Documentare şi Contencios din CSM vor fi analizate în cadrul unei şedinţe a Comisiei nr. 1 “Legislaţie şi cooperare interinstituţională”, anterior dezbaterii Plenului Consiliului.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă promovat de Ministerul Justiţiei prevede graţierea integrală a pedepselor de până la 5 ani precum şi jumătate din pedeapsa femeilor gravide, a celor care au în întreţinere copii sub cinci ani, a celor cu vârste de peste 60 de ani şi a celor cu boli incurabile în faze terminale. Prevederile nu se aplică recidivistilor, nici celor care s-au sustras executării pedepsei şi nici celor care comit infracţiuni după dată de 18 ianuarie 2017. Proiectul prevede că OUG intră în vigoare în 18 februarie 2017.

Proiectul de OUG care modifică prevederi din Codul Penal şi din Codul de Procedura Penală ia în calcul pagubele materiale mai mari de 200.000 de lei în cazul abuzului în serviciu, reducând de la 7 la 3 ani de detenţie nivelul maxim al pedepsei şi eliminând sancţiunea cu interdicţia privind ocuparea unei funcţii publice. În ceea ce priveşte conflictul de interese, printre cei menţionaţi că beneficiari ai folosului patrimonial de pe urmă faptei comise de funcţionarul public nu se vor mai regăsi şi cei cu care acesta a avut raporturi de muncă în ultimii cinci ani. Denunţurile vor fi valabile doar dacă sunt făcute în termen de şase luni de la dată comiterii faptei reclamate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *