Codul rutier: Cresc din nou amenzile

Peste aproximativ o lună şi jumătate, de la 1 iulie,şoferii vor plăti amenzi mai mari pentru încălcarea regulilor de circulaţie.

 
Amenzile de circulaţie sunt calculate în funcţie de salariul minim brut pe economie, adică un punct de amendă reprezintă 10% din salariul minim. Conform cu HG nr. 23/2013, începând de la 1 iulie, valoarea salariului minim brut pe economie va creşte de la 750 la 800 de lei, ceea ce înseamnă că şi punctul de amendă va creşte de la 75 la 80 de lei.

 
Iată câteva din clasele de sancţiuni şi noile valori ale amenzilor:
l clasa I are 2 sau 3 puncte – amendă: de la 160 la 240 de lei;
l clasa a II-a are 4 sau 5 puncte – amendă: de la 320 la 400 de lei;
l clasa a III-a are de la 6 la 8 puncte – amendă: de la 480 la 640 de lei;
l clasa a IV-a are de la 9 la 20 puncte – amendă: de la 720 la 1.600 de lei;
l clasa a V-a are de la 21 la 100 puncte – amendă: de la 1.680 la 8.000 de lei.

 
Cele mai mari amenzi pentru persoane fizice sunt cele din clasa IV-a, ceea ce înseamnă între 9 şi 20 puncte – amendă. Vor plăti aceste amenzi şoferii care comit următoarele abateri: circulă cu un autoturism a cărui inspecţie tehnică periodică (ITP) este expirată, transportă copii pe locul din dreapta şoferului, folosesc în trafic dispozitive anti-radar, refuză să le fie imobilizat vehiculul sau să-i fie verificat tehnic de autorităţi, nu au montate plăcuţele de înmatriculare sau depăşesc cu 41-50 km/oră viteza maximă admisă.

 
Dacă amenda este achitată în primele 48 de ore lucrătoare de la data primirii procesului verbal de constatare, se plăteşte jumătate din minimul amenzii prevăzute de lege. Amenzile de circulaţie se pot plăti la casieriile autorităţilor locale, indiferent de localitatea pe a cărei rază funcţionează, de cetăţenia sau domiciliul contravenientului ori de locul săvârşirii ilegalităţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *