Cod Rutier 2023: Conducerea auto fără ITP valabil, amenzi de până la 5.800 de lei

Autovehiculele fără ITP valabilă vor fi suspendate din circulaţie

Noile modificări ale Codului Rutier au stabilit amenzi uriașe pentru șoferii care circulă, având ITP-ul expirat. Obligația de a efectua inspecția tehnică periodică revine persoanei care deține certificatul de înmatriculare sau de înregistrare al mașinii.

De fapt, poliţiştii rutieri aplică două amenzi. Avand în vedere că înmatricularea autovehiculului este suspendată automat în momentul în care se constată că ITP-ul nu este valabil, agentul rutier va aplica două contravenţii: una pentru că se circulă fără ITP valabil şi încă una pentru că se suspendă înmatricularea. Conform Codului Rutier în vigoare, cele două amenzi cumulate pot avea valori cuprinse între 2.610 de lei şi 5.800 de lei.

Potrivit legislației, maşinile deţinute de persoane fizice sunt obligate să obţină un ITP valabil la fiecare doi ani. Autovehiculele care au o vechime de 12 ani sau mai mult trebuie să treacă pe la verificare în fiecare an. În schimb, proprietarii de autoturisme noi trebuie să meargă la ITP o dată la trei ani.

De asemenea, autoturismele care sunt destinate transportului de persoane care au mai mult de opt locuri pe scaune (în afară de cel al şoferului), cele folosite pentru taximetrie sau pentru închiriere, precum și cele pentru școala auto care au, în afara locului şoferului, mai mult de 8 locuri trebuie să facă ITP-ul la fiecare şase luni (prima inspecţie se face după doar un an de zile, dar numai în cazul în care au fost noi la data primei înmatriculări în România).

Conducerea unei maşinii cu ITP-ul ieșit din termen reprezintă contravenţie, astfel că se sancționează cu o amendă între 9 şi 20 puncte. Cum punctul de amendă este de 145 lei, amenzile pentru un ITP care a expirat sunt cuprinse între 1.305 şi 2.900 lei. Cum expirarea ITP-ul duce automat la suspendarea înmatriculării, amenda crește cu încă 2.900 de lei, atât cât reprezintă sancțiunea pentru circularea cu o mașină a cărei înmatriculare este suspendată.

Conform Registrului Auto Român, problemele care pot apărea în urma inspecţiei tehnice periodice vor fi clasificate în trei categorii în funcţie de gravitatea problemei astfel: minore, majore şi periculoase. Vor putea trece de examenul ITP doar cele care au probleme minore.

În categoria problemelor minore se pot număra deficienţe care nu influenţează decisiv siguranţa autoturismului, şi automat a şoferului şi a pasagerilor.

Deficienţele majore sunt acele probleme care au o probabilitate ridicată de a diminua coeficientul de siguranţă al vehicolului, care au un impact direct asupra mediului şi prezintă un pericol pentru ceilalţi participanţi la trafic. Problemele periculoase sunt acelea care prezinta un risc ridicat asupra siguranţei rutiere şi care sunt dăunătoare pentru mediul înconjurător.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *