Certificatul RAR Auto-Pass, obligatoriu din februarie 2024 pentru vânzarea auto: Valabilitate și cum se obține

 Persoanele care vând un autoturism vor trebui să transmită cumpărătorilor certificatul RAR Auto-Pass, fără de care nu vor putea încheia tranzacția.

Certificatul RAR Auto-Pass este, de acum, un document esențial atunci când vindeți o mașină second-hand.

Documentul va conține mai multe detalii despre mașină, cum ar fi reparații, întreținere și inspecție a vehiculelor rutiere, extrase dintr-un registru electronic al istoricului vehiculelor rutiere înmatriculate în România.

Ce informții trebuie transmise către RAR

Începând cu 1 februarie se aplică ordinul 210/2014, care aduce lămuriri cu privire la informațiile care trebuie transmise către RAR pentru a putea fi înregistrate în Registrul electronic al istoricului vehiculelor rutiere înmatriculate sau înregistrate în România, precum și modul în care aceste informații vor fi transmise.

Ordinul mai aduce lămuriri cu privire la modelul certificatului RAR Auto-Pass, pe care RAR îl va furniza în format electronic la cerere, contra cost, exclusiv pentru autoturisme și autovehicule utilitare ușoare.

Cât este valabil documentul

Conform noi legi, de acum, cine vine o mașină second-hand are obligația de a furniza cumpărătorului un certificat RAR Auto-Pass, valid pentru vehiculul respectiv, care este valabil timp de 60 de zile de la data emiterii.

Cum se obține documentul

Solicitantul trebuie să depună o cerere către RAR, folosind un model publicat într-un format tehnic, ce permite descărcarea și editarea sa, cu scopul completării în format electronic.

Cererii i se atașează o o copie electronică a actului de identitate. De asemenea, solicitantul va trebui să precizeze numărul de identificare și seria cărții de identitate a vehiculului pentru care se solicită certificatul RAR Auto-Pass.

În cazul în care nu se găsesc informații referitoare la vehiculul respectiv, în locul certificatului RAR Auto-Pass, Registrul Auto Român va emite gratuit un document în format electronic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *