
Plenul Curţii Constituţionale a României a decis, în şedinţa de marţi, că a treia lege din pachetul de legi ale Justiţiei, privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii, este doar parţial constituţională. Cu alte cuvinte, conţine prevederi care încalcă Legea fundamentală. În cazul primelor două – Statutul magistraţilor şi Legea privind organizarea judiciară – judecătorii Curţii au decis, de asemenea, că includ prevederi neconstituţionale, drept pentru care se întorc în Parlament după ce CCR va publica motvarea deciziilor.
„Soluţia este de admitere, cu unanimitate, a unor texte care vizează diverse puncte din Legea de organizare şi funcţionare a CSM. Vreo cinci la număr“, a declarat preşedintele CCR, Valer Dorneanu. Au fost acceptate, în mare, excepţiile de neconstituţionalitate ridicate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Una dintre ele se referă la alegerea preşedintelui şi a vicepreşedintelui CSM, în sensul ca primul să fie ales de Secţia de judecători, al doilea de Secţia de procurori. Preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, a arătat că judecătorii şi procurorii au un vot egal în ceea ce priveşte alegerea conducerii CSM. „Actualul text ocolea practic textul constituţional, care spune că aceştia se numesc în urma alegerii de către plenul CSM”, a precizat Dorneanu. Admisă a fost şi excepţia privind posibilitatea ca datele declarate de magistraţi (cu privire la statutul de fost sau actual colaborator al serviciilor) să fie verificate de parlamentarii din Comisiile de control SRI şi SIE. Judecătorii CCR au decis că s-ar încălca principiul separaţiei puterilor.
Lasă un răspuns