Cărți de Identitate: Câte persoane se pot înregistra la o adresă, cu domiciliul sau reședința

Noi reguli la obținerea buletinelor din 10 iunie. Este vorba despre o lege recent oficializată care stabilește că la aceeași adresă nu se mai pot înregistra mai mult de 10 persoane, nici cu domiciliul, nici cu reședința. Documentul a fost publicat, miercuri, în monitorul oficial și intră în vigoare pe data de 10 iunie.

Mai exact, în ordonanță se introduce o prevedere complet nouă ce stabilește în mod expres că „Nu poate fi înscrisă în actul de identitate adresa de domiciliu dacă în RNEP (Registrul Național de Evidență a Persoanelor ) sunt înregistrate mai mult de 10 persoane la adresa respectivă”.

Prevederea nu se aplică și în cazul deținătorului imobilului de la adresa respectivă și membrilor familiei extinse. Prin familie extinsă se înțelege titularul dreptului locativ, soțul/soția acestuia, rudele (ale proprietarului sau ale soțului/soției) în linie dreaptă, precum și cele în linie colaterală până la gradul al patrulea (până la veri primari).

Totodată, apare și o prevedere nouă ce se referă la înscrierea adresei de reședință.
„Nu poate fi înscrisă în actul de identitate mențiunea privind reședința, dacă în RNEP sunt înregistrate mai mult de 10 persoane la adresa respectivă”. Excepțiile amintite mai sus se aplică și în acest caz.

Noua lege mai stabilește că persoana ce găzduiește o altă persoană care nu are înscrisă în actul de identitate adresa la care locuiește efectiv (timp de 15 zile) are obligația de a se prezenta împreună cu aceasta la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor, din raza imobilului, pentru a-și exprima consimțământul de primire în spațiu. Fac excepție de la noua regulă persoanele care locuiesc la o altă adresă decât cea de domiciliu în interes de serviciu sau în scop turistic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *