Carduri de energie 2023: Vor fi acordate vouchere de energie pentru 350.000 de gospodării

Guvernul a hotărât că vor fi acordate mai multe carduri de energie, de care vor beneficia încă 350.000 de români. Până la momentul actual, 1.7 milioane de gospodării au primit deja acest sprijin. 

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a declarat că după ce au fost verificate declarațiile pe proprie răspundere depuse de români, în vederea clarificări situația locului de consum, au fost descoperite încă 350.738 de noi gospodării care vor putea beneficia de sprijinul pentru plata facturilor. 

Românii care fac parte din această categorie urmează să primească voucherele de energie pe parcursul următoarelor zile. Până în acest punct alte 1,7 milioane de români au primit cardul de energie.

Totodată, Poșta Română a emis în această perioadă aproximativ 590.087 de înștiințări care atestau neeligibilitatea (303.678 înștiințări pentru persoanele cu venit peste 2.000 lei și 286.409 înștiințări în cazul în care venitul mediu pe loc de consum este mai mare de 2.000 lei). Acestea vor fi distribuite în toată țara până la 7 martie.

Vouchere de energie. Recomandări utile:

Dacă la un loc de consum sunt luate în calcul veniturile unei persoane care nu mai locuiește acolo, se recomandă:

  • reglementarea juridică a situației reale;
  • solicitarea unei anchete sociale la primărie, care să stabilească numărul și persoanele care locuiesc în fapt la locul de consum. Rezultatul se transmite la Poștă, iar ulterior se actualizează lista.

„Odată cu transmiterea înștiințărilor pentru cei care nu sunt eligibili, marcăm o altă etapă importantă în procesul de operaționalizare a măsurii prin care ajutăm românii vulnerabili să achite facturile la utilități. În tot acest timp în care Poșta a emis și distribuit cardurile de energie, au fost colectate peste 450.000 de declarații pe propria răspundere, în baza cărora s-au descoperit alți 350.000 de beneficiari eligibili.

Poșta le va emite și distribui cardul, pentru ca și ei să intre în posesia ajutorului. De asemenea, dacă printre cei 590.000 de oameni care primesc înștiințare sunt locuințe unde figurează locatari care de fapt nu stau acolo, dar venitul le este luat în calcul, trebuie să știe că pot solicita anchetă socială și li se va clarifica situația. Numărul de call center 0319966 este disponibil și pot solicita acolo mai multe detalii.

Începând cu data de 20 februarie, data de la care se pot utiliza cardurile de energie, s-au efectuat 225.000 plăți, cu o valoare totală de peste 71.000.000 lei. Valoarea medie a unei plăți este de 313 lei.

Cei care beneficiază de un card de energie se pot folosi de acest ajutor pentru plata facturilor prin următoarele modalități:

  • Direct la poștaș. Luna aceasta, cel puțin 9.000 de poștași vor avea în posesie cititoare optice pentru ca beneficiarii să poată efectua plata direct de la domiciliu;
  • La orice oficiu poștal din mediul urban sau la oficiul poștal în raza căruia își are domiciliul beneficiarul, în mediul rural;
  • Online

Sprijinul este acordat în două tranșe, a câte 700 lei fiecare și poate fi utilizat pentru plata următoarelor servicii/produse: electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *