Campania electorală se încheie sâmbătă la ora 7:00.Vezi regulament

Campania electorală pentru alegerile locale se încheie sâmbătă, la ora 7.00, continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia, prin lansarea, afişarea sau distribuirea materialelor electorale de orice tip fiind sancţionată cu amendă contravenţională de la 1.400 la 2.000 de lei.

 

În ziua dinaintea votării, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare este obligat prin lege să dispună îndepărtarea materialelor de propagandă electorală de orice tip din şi de pe clădirea sediului secţiei de votare.

 

Potrivit Legii 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.400 la 2.000 de lei sfătuirea alegătorilor, în ziua votării, la sediul secţiilor de votare sau în perimetrul acestora să voteze sau să nu voteze anumite partide politice ori candidaţi, precum şi purtarea, pe durata votării, de către membrii biroului electoral al secţiei de votare sau de către persoanele acreditate de ecusoane, insigne sau alte însemne de propagandă electorală.

Promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat pentru funcţia de primar, consilier sau de preşedinte al consiliului judeţean, precum şi primirea acestora de către alegători constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

 

Deşi campania electorală se încheie cu 24 de ore înainte de ora la care începe votarea, posturilor publice şi private de radiodifuziune şi de televiziune le este interzis prin lege să prezinte, cu 48 de ore înainte de ziua votării, comentarii privind campania electorală, să invite sau să prezinte candidaţi în programe, cu excepţia situaţiilor în care li se acordă astfel dreptul la replică, şi să prezinte sondaje de opinie sau să difuzeze spoturi de publicitate electorală.

 

Legea electorală prevede că în ziua votării este interzisă prezentarea sondajelor realizate la ieşirea de la urne, înainte de închiderea votării. În aceste cazuri, faptele se constată şi sancţiunile se aplică de către Consiliul Naţional al Audiovizualului, care se autosesizează sau poate fi sesizat de către cei interesaţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *