Câinii vagabonzi au devenit un fel de vedete şi pot fi adoptaţi

E de notorietate deja că pe străzile Călărașiului, câinii vagabonzi au devenit un fel de vedete. Problema gestionării acestor animale fără stăpân este una dificil de rezolvat, care implică alocarea de resurse deloc de neglijat. Motiv pentru care apelăm la spiritul civic al călărășenilor de a ne sprijini în demersul nostru de a diminua numărul de câini fără stăpân din oraș. Poate nu toată lumea are condiții pentru a adopta un câine, dar cu siguranță cei care locuiesc la curte ar putea să vină în ajutorul Serviciului Public pentru Gestionarea câinilor fără stăpân adoptând câte unul. Călărășenii sunt iubitori de animale, așa cum s-a constatat în ultimii ani. Cu toții am văzut persoane care hrăneau câinii de pe domeniul public, ceea ce nu înseamnă un comportament responsabil din punct de vedere civic. La fel cum lipsit de simț civic este și împiedicarea salariaților de la ecarisaj de a captura animalele, ascunzându-le. Nu așa vom putea rezolva această problemă care e supărătoare pentru toți. Am aprecia sprijinul cetățenilor în ceea ce privește capturarea câinilor. Ei sunt transportați la adăpostul canin unde, după o perioada de 14 zile în care pot fi revendicați sau adoptați, se procedează la deparazitarea, vaccinarea și castrarea lor. Multe din aceste animale suferă de boli grave care se pot cu ușurință transmite și oamenilor. Ca să nu mai menționăm problema paraziților, a puricilor și căpușelor și a bolilor pe care aceștia le pot transmite și de care ne îmbolnăvim, tot din cauza câinilor vagabonzi.

Am lăsat la urmă agresivitatea pe care unii din concetățenii noștri au simțit-o pe propria piele, nu pentru că ar fi lispsită de importanță, ci dimpotrivă. În ultimii ani, de când populația canină de pe străzi a depășit 6000 de exemplare, s-au înregistrat numeroase cazuri de persoane de toate vârstele care au fost mușcate de câini. Nu mai menționăm disconfortul, neplăcerea, durerea leziunilor și a procedurilor medicale obligatorii în astfel de cazuri, dar din ce în ce mai multe persoane merg prin oraș cu teama că vor simți colții animalelor.

Toate acestrea ni se par motive bine întemeiate pentru care concetățenii noștri ar trebui să dea dovadă de spirit civic și să dea o mână de ajutor la diminuarea populației de câini fără stăpân. Pentru adopții, doritorii se pot prezenta la sediul Adăpostului pentru câinii comunitari situat pe strada Varianta Nord, nr. 36 E, între orele 08.00 şi 16.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la telefoanele 0242.313.300 sau 0726.195.497, numere de telefon care pot fi utilizate de către iubitorii de animale şi pentru urgenţe privind câinii fără stăpân de pe domeniul public.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *