Matematica va fi eliminată de la Bacalaureat în trei din cele patru tipuri de Bac, este propunerea Ecaterinei Andronescu în viitoarea lege a Educaţiei. În schimb, Bacalaureatul va avea o nouă probă: „creativitate, cunoştinţe, abilităţi, aptitudini şi atitudini”.
Patru tipuri de Bacalaureat au fost propuse de Ecaterina Andronescu pentru viitoarea lege pe care o pregăteşte. O variantă pentru filiera profesională, numită BAC T, din care lipsește Matematica, la fel ca la alte două variante – BAC A2 (socio-uman) şi BAV V (vocaţional). Matematica rămâne probă doar în versiunea BAC A1 (ştiinţe). Propunerile ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, pentru viitoarea lege a educaţiei au fost prezentate vineri, la împlinirea termenului anunţat pentru a veni cu un proiect al legii educaţiei.
Ministrul Educaţiei a anunţat şi noua schemă de materii pentru examenele naţionale de Bacalaureat. Bacalaureatul pentru studiile teoretice (ştiinţe), cel pentru studiile socio-umaniste şi cel pentru studii vocaţionale va conţine proba de „creativitate, cunoştinţe, abilităţi, aptitudini şi atitudini”, arată documentul oficial.
,,Nu cred că va fi foarte uşor de generat această materie, dar cred că va fi obligatorie, ea va avea caracter de interdisciplinaritate“, a declarat ministrul Educaţiei.
„Oricare dintre aceste formule de Bacalaureat poate fi aleasă. Cel care are un Bac vocaţional se duce să facă studii superioare în domeniul respectiv, de exemplu”, a mai spus ministrul.
Materiile care se vor da la BAC
Materiile care se vor da la BAC A1 Bacalaureat pentru studiile de ştiinţe, potrivit propunerii ministrului pentru viitoarea lege a educaţiei sunt:
Limba română
Limba străină
Matematică
Fizică/chimie/biologie
proba de creativitate, cunoştinţe, abilităţi, aptitudini şi atitudini
Materiile pentru BAC A2 Bacalaureatul pentru studiile socio-umaniste:
Limba română
Limbă străină
Istorie
Filosofie/logică/filosofie
proba de creativitate, cunoştinţe, abilităţi, aptitudini şi atitudini
Materiile pentru BAC V Bacalaureatul pentru studiile vocaţionale:
Limba română
Limbă străină
probă specifică
proba de creativitate, cunoştinţe, abilităţi, aptitudini şi atitudini
Materiile pentru noul BAC T Bacalaureatul profesional:
Limba română
Limba străină
Ştiinţe
Clasa pregătitoare devine clasa întâi
Şi structura sistemului de învăţământ va fi modificată, potrivit propunerii făcute vineri de ministrul Educaţiei, iar prima schimbare va fi redenumirea clasei pregătitoare. Aceasta se va numi „clasa întâi“.
„Clasa întâi este aici ceea ce este azi clasa pregătitoare. Asta pentru că în mentalul colectiv a intrat din păcate cu clasa zero. Ceea ce este total greşit, cum să fie un copil clasa zero?”, a motivat Andronescu propunerea de redenumire a clasei pregătitoare.
Schema prezentată ca propunere de ministrul Educaţiei arată că nu va mai exista o clasă pregătitoare, ci elevii intră direct, de la grădiniţă, în clasa întâi, la vârsta de 6 ani. Clasele din ciclul primar clasic vor fi I-III, urmând ca la clasa a IV-a elevii să aibă în continuare învăţător, dar şi profesori.
„La clasa a 5-a vom introduce şi profesori, la limbile străine. Vom avea şi o evaluare pentru că am stabilit nişte competenţe şi trebuie să le şi verificăm”, a declarat Ecaterina Andronescu. Evaluările Naţionale noi sunt propuse să aibă loc la clasa a III-a (actuala clasă a II-a) şi la clasa a VI-a (actuala clasă a V-a). În prezent Evaluările Naţionale au loc la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a.
Cine nu ia Evaluarea face un an suplimentar
Clasa a IX-a trece la gimnaziu, prin redenumirea claselor, iar o altă noutate ar fi apariţia unui consilier de carieră în schema de la clasele VII-IX. Evaluarea Naţională de la clasa a VIII-a va deveni Evaluarea Naţională de la clasa a IX-a.
„Cei care nu fac faţă la Evaluarea Naţională propunem să facă un an suplimentar. Nu înseamnă un an de repetenţie, neapărat, ci să nu lăsăm pe nimeni să treacă mai departe de acest nivel fără compeţentele necesare“, explică Ecaterina Andronescu.
Lasă un răspuns