Aproape 1,2 milioane de angajaţi, pe statele de plată ale statului

Aproape 1,2 milioane de angajaţi, pe statele de plată ale statuluiGuvernul a aprobat strategia pentru dezvoltarea funcţiei publice, vicepremierul Vasile Dîncu admiţînd că statul a devenit obez şi este nevoie de accelerarea procesului de modernizare, deoarece democraţia este pusă în pericol, în condiţiile în care românii nu mai au încredere în instituţii. „Am pornit de la faptul că statul român trece continuu prin crize; ba sînt crize în educaţie, ba în sănătate, ba crize care sînt legate direct cu cetăţeanul. Va trebui să accelerăm această modernizare a statului. Această strategie nu începe cu noi, la strategia pentru dezvoltarea funcţiilor publice s-a lucrat din anii trecuţi“, a declarat vicepremierul.

Dîncu: „Statul a devenit obez“

Statul are în prezent pe listele de salarii 1.189.800 angajaţi, adică aproape un sfert din salariaţii din economie. În 2009, la debutul crizei, numărul lor era de 1,38 milioane, scăzînd în vremea crizei. În ultima vreme însă, numărul lor a reînceput să crească. De pildă, de anul trecut pînă acum numărul lor a crescut cu aproximativ 10.000. Dintre angajaţii statului 506.839 lucrează în administraţia centrală şi 682.961 în administraţia locală. De asemenea, volumul salariilor a depăşit din nou pragul de 7% din PIB. În primele şase luni din an volumul salariilor plătite la stat a crescut cu 10,7%, pînă la 27,8 miliarde de lei. „Statul a devenit obez. Avem în acest moment foarte multe reglementări, dar în acelaşi timp prea multe instituţii, prea multe unităţi care se transformă pînă la urmă din furnizori de servicii în creatori de reguli, iar regula cere alte reguli şi aşa mai departe. Birocraţia face statul destul de ineficient“, a afirmat Dîncu.

Set de măsuri, cu termene-ţintă

Strategia aprobată de Guvern include un set de măsuri, cu termene-ţintă, pentru îmbunătăţirea performanţei profesionale, transparenţa, prevenirea corupţiei, integritatea şi independenţa politică în administraţia publică. Un element important al strategiei aprobate de Guvern vizează clarificarea rolului şi mandatului Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici (ANFP), precum şi consolidarea capacităţii sale administrative. „Pînă în 2020, diferenţa procentuală între salarii în plată pentru funcţii similare va fi de cel mult 30%, urmînd să fie stabilită mai clar o relaţie directă între venit şi performanţa individuală şi cea organizaţională şi să fie eliminate sistemele specifice anumitor sectoare. Acest lucru implică elaborarea şi implementarea cadrului metodologic pentru transparenţa, monitorizarea şi controlul salarizării, sporurilor şi a altor drepturi salariale în domeniul funcţiei publice, corelate cu revizuirea Legii cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice“, anunţă guvernul. Pînă la sfîrşitul anului 2018 sistemul de formare şi perfecţionare profesională a funcţionarilor din administraţie va fi restructurat şi va fi reînfiinţat Institutul Naţional pentru Administraţie (INA).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *