A avut loc întâlnirea conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean Călăraşi cu directorii unităţilor de învăţământ din judeţul Călăraşi

În data de 26 aprilie 2012,prefectul judeţului Călăraşi,Emil MUŞAT, a participat la întâlnirea conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean Călăraşi cu directorii unităţilor de învăţământ din judeţul Călăraşi.

„Ştiu că această întâlnire a fost organizată pentru a se discuta despre câteva elemente introduse prin noua lege a învăţământului, precum finalizarea înscrierilor la clasa pregătitoare, evaluările de la nivelul claselor a doua, a patra şi a şasea, organizarea definitivatului de către Inspectoratul Şcolar Judeţean, precum şi despre înscrierea elevilor din clasa a I a în format electronic şi repartizarea aleatorie a acestora pe clase.
Eu am participat la această întâlnire pentru a aborda 5 teme:

1. Implicarea instituţiilor şcolare în activităţile din ziua de 12 mai, ziua naţională de curăţenie generală organizată în cadrul proiectului Let’s do it România! Am solicitat ca în această zi, în funcţie de numărul de elevilor voluntari, cadrele didactice să asigure supravegherea şi coordonarea activităţilor de curăţenie, atât din localităţi cât şi din afara acestora.

2. Participarea în mod organizat a elevilor la manifestările organizate cu ocazia unor zile de importanţă naţională sau care marchează momente deosebite ale istoriei poporului român. În acest sens am solicitat Inspectoratului Şcolar ca prin intermediul Comitetelor Şcolare ale Elevilor şi Comitetului Judeţean al Elevilor să asigure participarea elevilor din fiecare şcoală la manifestările organizate cu ocazia sărbătoririi Zile Naţionale a României, a Zilei Eroilor, a Zilei Armatei Române, a Zilei Imnului, a Drapelului sau a Veteranilor de Război. Este o datorie a noastră, a prezentului, faţă de generaţiile trecute şi faţă de generaţiile viitoare.

3. Participarea la organizarea în bune condiţiuni a alegerilor locale din 10 iunie 2012. Având în vedere că majoritatea secţiilor de votare sunt organizate în locaţii aparţinând unităţilor de învăţământ, este necesară implicarea deosebită atât a conducerii Inspectoratului Şcolar, cât şi a conducerii şcolilor şi grădiniţelor în asigurarea spaţiilor corespunzătoare în condiţiile în care nu toţi elevii vor lua vacanţă şi va trebui asigurată şi desfăşurarea activităţii de învăţământ. De asemenea, am solicitat doamnelor şi domnilor directori ca, indiferent de preferinţa sau simpatia politică avută, să evite în perioada alegerilor să facă aprecieri sau recomandări politice în şcoală, fie în mod direct fie în mod indirect prin atitudine. Solicit acest lucru pentru a elimina orice suspiciune referitoare la corecta organizare a acestor alegeri.

4.  Siguranţa elevilor, atât în perimetrul şcolilor, cât şi pe drumul de acasă până la şcoală. În ultimul timp s-au înmulţit sesizările telefonice primite referitoare la faptul că în special în municipiile Călăraşi şi Olteniţa sunt situaţii în care elevii sunt victime ale unor hoţi de buzunare sau ale unor alţi tineri care îi determină să le dea banii de buzunar, pachetele cu mâncare sau diverse rechizite şcolare. Am solicitat şi directorilor de şcoli să-şi sporească atenţia faţă de astfel de probleme şi orice situaţie de acest gen să o comunice urgent atât poliţiei, cât şi Inspectoratului Şcolar Judeţean. De asemenea, fac un apel şi la părinţi să nu tolereze nici o situaţie în care copiii le sunt agresaţi pe stradă sau la şcoală şi să anunţe urgent atât poliţia, cât şi, dacă consideră necesar, chiar prefectul.

5. Am mai abordat şi problematica modului în care elevii şi cadrele didactice ştiu să reacţioneze în cazul producerii unor situaţii de urgenţă, respectiv incendiu şi cutremur. În acest sens, în perioada următoare până la vacanţa de vară, împreună cu reprezentanţi ai I.S.U. Călăraşi voi merge personal la câteva şcoli din judeţ, pentru a verifica dacă elevii ştiu ca în caz de alarmă, să părăsească în ordine sala de clasă şi localul şcolii, să se strângă în mod organizat într-un loc înainte stabilit, iar cadrele didactice să coordoneze această activitate. De asemenea, vreau să verific dacă elevii sunt periodic instruiţi despre modul în care să reacţioneze în caz de cutremur, pentru că de multe ori, ne-au demonstrat-o realităţile din alte ţări, diferenţa dintre a scăpa teafăr şi a fi accidentat într-un cutremur o face modul în care copiii ştiu să reacţioneze.

Totodată prefectul judeţului Călăraşi,Emil MUŞAT,i-a mulţumit Inspectorului General Şcolar, Tudor CONSTANTIN pentru oportunitatea oferită de a se adresa doamnelor şi domnilor directori, în vederea transmiterii doleanţelor pentru o mai coerentă comunicare şi colaborare pentru viitor.

 

Simona TOMIŢĂ

simona.tomita [@] informatiadecalarasi.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *