Va urma cea mai fierbinte vară din ultimii 37 de ani

Va urma cea mai fierbinte vară din ultimii 37 de ani

Vom avea cea mai fierbinte vară din ultimii 37 de ani, arată o prognoză îngrijorătoare a meteorologilor de la Centrul European pentru prognoze. Vestea le dă fiori mai ales fermierilor. Culturile agricole din sudul țării sînt deja afectate de secetă. Alimentele s-ar putea scumpi după ce prețurile cerealelor au început să crească accelerat în porturile de la Marea Neagră.

„Arșița va afecta în special sudul țării, unde sînt marile culturi de cereale și legume. Iar piața reacționează: prețul grîului crește deja în marile porturi de la Marea Neagră”, a spus Daniel Alexandru, șeful Laboratorului de Agrometeorlogie al ANM.

Și analiștii pieței agricole spun că întreaga regiune a Mării Negre suferă în acest moment din cauza secetei, dar situația nu este critică.
„Din păcate întreaga regiune a Mării Negre suferă în acest moment de secetă. Situația nu este critică în acest moment, însă vedem deja prognoze de recolte viitoare, calculate negativă față de ce se calcula în luna martie, aprilie”, a declarat la TVR Ganriel Razi, analist al pieței agricole.

Culturile mai pot fi salvate doar cu irigații.
Reprezentanții Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare au spus că vor subvenționa și anul acesta apa de principalele canale de irigații, însă fermierii au nevoie, în primul rînd, de sisteme de irigații, iar acestea înseamnă investiții peste puterea agricultorilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *