Rugby: România, descalificată de la Cupa Mondială

Rugby: România, descalificată de la Cupa Mondială

Preşedintele FRR, Alin Petrache, a declarat că rugbiul românesc „nu trebuie să se lase doborît’’, după decizia definitivă privind descalificarea României de la Cupa Mondială din 2019 din Japonia
Preşedintele FRR, Alin Petrache, a declarat că rugbiul românesc „nu trebuie să se lase doborît“, iar sportul cu balonul oval din ţara noastră va găsi resorturile necesare pentru a se ridica după decizia definitivă privind descalificarea României de la Cupa Mondială din 2019 din Japonia. „Nu reuşesc să găsesc cuvintele potrivite pentru a exprima toate emoţiile care însoţesc această decizie, emoţii ale tuturor celor care au pus suflet în acest sport în general, dar mai ales în această perioadă. Rugbiul românesc nu trebuie să se lase doborît. Pierdem acum o bună parte din ceea ce am reuşit să construim cu muncă multă, pe teren şi în afara lui. Pierdem pentru că sînt ignorate toate demersurile pe care le-am întreprins oficial, în conformitate cu regulamentele în vigoare. Nu sîntem privaţi doar de participarea la Cupa Mondială, participare pe care Stejarii o meritau, ne pierdem încrederea că se face o diferenţă între cei care respectă regulile şi cei cărora nu le pasă de ele, între cei corecţi, de bună-credinţă şi cei care încearcă să găsească scuze şi portiţe, ne pierdem încrederea că împărtăşim aceleaşi valori fundamentale, noi, toţi cei implicaţi în acest sport“, a declarat Alin Petrache într-un comunicat postat pe site-ului FRR.

A existat o mică speranţă
FRR menţionează că a luat act cu surprindere de decizia pronunţată în 5 iunie 2018 de Comisia de Apel desemnată de World Rugby, prin care, în majoritate de voturi, României i-a fost menţinută sancţiunea depunctării cu 5 puncte pentru toate meciurile din preliminarii în care l-a folosit pe jucătorul Sione Faka’osilea. Conform deciziei, în opinie separată, un judecător ar fi optat pentru suspendarea pe jumătate a sancţiunii depunctării, ceea ce ar fi dus la calificarea selecţionatei României la barajul de participare pentru CM.

România, penalizată cu 30 de puncte
Pe 15 mai, România a fost penalizată cu retragerea a 30 de puncte în clasamentul zonei Europa pentru folosirea unui jucător neeligibil, Sione Faka’osilea, care evoluase pentru reprezentativa de rugby în VII a statului Tonga. După această sancţiune, „stejarii“ au pierdut primul loc, care-i ducea în Japonia, în favoarea Rusiei. Spania a contestat şi ea retragerea a 40 de puncte pentru utilizarea a doi jucători neeligibili. Spania a pierdut locul 2, care o ducea la baraj, această poziţie revenind acum Germaniei. Spania a contestat şi decizia nerejucării meciului său cu Belgia, de pe 18 martie. Ibericii aveau nevoie de victorie pentru a termina în faţa României şi a se califica la Mondial, dar au fost învinşi (10-18), partida fiind arbitrată de un român, Vlad Iordăchescu. Federaţia spaniolă susţinea că desfăşurarea meciului a fost afectată de mai multe decizii ale arbitrului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *