Unul din cinci români cu vârsta între 25 şi 39 de ani este plecat din ţară

Unul din cinci români cu vârsta între 25 şi 39 de ani este plecat din ţară

Unul din cinci români cu vîrste cuprinse între 25 şi 39 de ani este plecat din ţară pentru mai mult de un an, conform Monitorului Social, un proiect al Friedrich-Ebert-Stiftung România, informează Agerpres. „Emigraţia de lungă durată este măsurată ca diferenţa între populaţia cu domiciliul şi cea cu reşedinţa în România.

Mai mult de 2,5 milioane din cetăţenii români cu domiciliul permanent în România sînt plecaţi din ţară pentru mai mult de un an. Numărul lor a crescut constant, îndeosebi după 2007. Dacă la nivel naţional fenomenul reprezintă „numai“ 12% din populaţie, la grupele de vîrstă 25 – 39 de ani (perioada cea mai activă, atît din punctul de vedere al forţei de muncă, cît şi al fertilităţii) incidenţa este dublă: unul din cinci cetăţeni de această vîrstă este plecat din ţară pentru mai mult de un an“, se arată într-un comunicat.

Conform datelor furnizate de Monitorul Social, ponderea persoanelor plecate din ţară, pe regiuni, în 2017, a fost următoarea: 17,7% – Regiunea Nord-Est, 14,4% – Regiunea Sud-Est, 11,4% – Regiunea Centru, 10,9% – Regiunea Vest, 10% – Regiunea Sud- Vest Oltenia, 9,4% – Regiunea Nord – Vest, 8,9% – Regiunea Bucureşti-Ilfov, 7,4% – Regiunea Sud-Muntenia. În ceea ce priveşte ponderea persoanelor plecate din ţară, pe medii rezidenţiale, din mediul urban au plecat 15,9% dintre români, iar din mediul rural 6,1%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *