România, pe ultimele locuri în UE la contracte de muncă temporare şi part-time

România, pe ultimele locuri în UE la contracte de muncă temporare şi part-time

Cel mai scăzut procent de angajaţi cu contract temporar de muncă în UE se înregistra anul trecut în România (1%), Lituania (2%), Estonia şi Letonia (ambele cu 3%), iar cel mai ridicat în Polonia şi Spania (ambele cu 26%), Portugalia (22%) şi Croaţia (20%), arată datele unui studiu dedicat pieţei forţei de muncă din UE, publicat de Eurostat.

Posibilitatea găsirii unui loc de muncă permanent a scăzut uşor în perioada 2002 – 2017, iar procentul angajaţilor cu contract temporar de muncă din UE a crescut de la 11% în 2002 la 13% în 2017.

Ponderea femeilor din UE care lucrau anul trecut cu contract temporar de muncă (14%) era aproape similară cu cea a bărbaţilor (13%). Creşterea numărului de angajaţi care lucrează în regim part-time reprezintă o altă schimbare semnificativă a condiţiilor de muncă.

Procentul persoanelor din UE care lucrează în regim part-time a urcat de la 15% în 2002 la 19% în 2017. Ponderea femeilor din UE care lucrau anul trecut în regim part-time (31%) era era mult mai ridicată decît cea a bărbaţilor (8%).

Cel mai scăzut procent de angajaţi care lucrează în regim part-time în UE se înregistra anul trecut în Bulgaria (2%), Ungaria (4%) şi Croaţia (5%), iar cel mai ridicat în Olanda (47%), Austria (28%), Germania (27%), Belgia şi Marea Britanie (ambele cu 24%).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *