România: În anul 2017 au plecat 300 de tineri pe zi

România: În anul 2017 au plecat 300 de tineri pe zi

Condiţiile pe piaţa muncii continuă să se tensioneze, arată Raportul asupra inflaţiei realizat de Banca Naţională. Potrivit documentului trimestrial, prezentat de guvernatorul Mugur Isărescu, tensiunea de pe piaţa muncii este în continuă creştere şi din cauza migraţiei – nu mai puţin de 108 mii de tineri cu vîrste între 15 şi 34 de ani au plecat din ţară în 2017, potrivit INS. Din cei 219.327 de români care au emigrat anul trecut, 108.261 erau tineri între 15 şi 34 de ani. Asta înseamnă aproape jumătate din numărul total al emigranţilor, potrivit Institutului Naţional de Statistică. Viteza de depopulare a României de persoane tinere, apte de muncă, este de 296 de cetăţeni pe zi sau 12 tineri pe oră.

„La penuria ofertei de forţă de muncă contribuie şi emigraţia masivă în rîndul persoanelor în vîrstă de muncă, mai ales tineri – în anul 2017, circa jumătate din numărul emigranţilor era reprezentată de persoane cu vîrsta cuprinsă între 15 şi 34 de ani, conform datelor INS. Prin urmare, condiţiile pe piaţa muncii continuă să se tensioneze“, scriu autorii Raportului BNR. Tensionarea pieţei muncii are loc şi din cauza faptului că firmele găsesc tot mai greu angajaţi, rata locurilor de muncă a stagnat în trimestrul al III-lea al anului şi somajul este la cel mai mic nivel înregistrat din 2000 încoace (4,3%), arată BNR. „De altfel, procesul de creare a locurilor de muncă a fost guvernat, în medie, în perioada 2000-2016, de firmele tinere şi de dimensiuni reduse, acestea fiind totodată şi cele mai volatile, avînd contribuţia dominantă la distrugerea locurilor de muncă din economie“, potrivit Raportului.

Piaţa muncii este o preocupare pentru noi şi este o preocupare pentru toată lumea, spune Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Specialiştii BNR remarcă şi că viziunile asupra situaţiei de pe piaţa muncii sînt diferite de la un studiu la altul. De exemplu, în privinţa evoluţiei numărului de salariaţi din economie în ultimul trimestru din 2018, părerile sînt divergente. „Pe de-o parte, Sondajul DG ECFIN sugerează stabilitatea ritmului recrutărilor în industrie, servicii de piaţă şi construcţii, în timp ce în comerţ aşteptările privind noile angajări s-au îmbunătăţit. Pe de altă parte, studiul Manpower indică cel mai puternic climat de angajare din ultimii 10 ani, cu o îmbunătăţire considerabilă atît în construcţii, cît şi în comerţ, iar în industrie este preconizată stabilitatea numărului de angajaţi”, potrivit Raportului citat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *