Modificări legislative. Înăsprirea pedepselor pentru infracţiuni grave

Guvernul va da o ordonanţă de urgenţă privind înăsprirea pedepselor pentru infracţiuni grave, proiectul propus de ministerul Justiţiei şi prezentat ieri de Ana Birchall prevazând majorarea pedepselor pentru lipsire de libertate, condiţii mai dure pentru liberarea condiţionată, precum şi alte reguli privind percheziţiile. „În ceea ce priveşte răpirea, propunem o incriminare mult mai aspră. Se propune incriminarea în mod distinct cu o pedeapsă de la 2 la 8 ani. În ceea ce priveşte liberarea condiţionată, propunem obligativitatea îndeplinirii cumulative pentru eliberarea condiţionată, creşterea limitei de vârstă de la 60 la 65 de ani. În ceea ce priveşte percheziţia, cererea prin care se solicită încuviinţarea efectuării percheziţiei domiciliare se soluţionează de îndată, în camera de consiliu, fără citarea părţilor. Participarea procurorului este obligatorie”, a explicat Birchall.

De asemenea, Ministerul Justiţiei rezolva şi problema de competenţă a DIICOT. Astfel, potrivit proiectului de ordonanţă, a fost extinsă competenţa DIICOT şi la variantele agravate ale infracţiunii de lipsire de libertate în mod ilegal (prin răpire), precum şi la infracţiunea de sclavie, având în vedere gravitatea şi complexitatea deosebită a acestor fapte, precum şi asemănările, în privinţa laturii obiective a conţinutului constitutiv al infracţiunii, cu unele dintre infracăiunile deja aflate în competenţa DIICOT (spre exemplu traficul de persoane). De asemenea, cauzele înregistrate la DIICOT, respectiv la parchete, anterior intrării în vigoare a prezentei legi, se soluţionează de către aceasta structură specializată, respectiv de către parchetele competente anterior. Toate actele procesuale sau procedurale, precum şi toate lucrările, inclusiv actele de sesizare a instanţelor de judecată efectuate până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă cu respectarea dispoziţiilor legale în vigoare la data îndeplinirii lor sunt şi rămân valabile, se mai arată în proiectul de ordonanţă. „Tragedia de la Caracal ne-a arătat că sunt şi lucruri de corectat. Nu vrem şi nu putem rămâne indiferenţi la tragediile care au cutremurat societatea românească în ultima perioadă. Scopul nostru este că autorităţile să poata acţiona şi au nevoie de instrumente potrivite. În urma analizei, am constatat deficienţe. Beneficiul liberării condiţionate se acordă mult prea uşor”, a declarat Birchall, ieri, într-o conferinţă de presă la sediul ministerului.

Instanţa poate dispune eliberarea condiţionată doar dacă sunt îndeplinite cumulativ anumite condiţii. Până acum, nu era nevoie de cumularea condiţiilor.
A crescut de la 60 la 65 de ani vârsta de la care instanţa poate dispune eliberarea condiţionată.
Pentru a fi eliberat condiţionat, condamnţii pe viaţă trebuie să fi executat minim 25 de ani, faţă de 20 ani regula veche.

Se majorează cu o treime limitele speciale ale pedepsei dacă lipsirea de libertate în mod ilegal vizează o persoană aflată în imposibilitatea de a se apara sau de a-şi exprima voinţa.
Se consideră lipsire de libertate şi fapta comisă asupra unui copil cu vârsta de până la doi ani.
Percheziţia poate fi efectuata oricând, şi în intervalul 20.00 – 6.00 în cazul infracţiunii flagrante sau când percheziţia se face într-un local deschis publicului la acea oră.
În cadrul constatării infracţiunii flagrante se poate pătrunde într-o locuinţă sau în orice spaţiu delimitat în orice mod ce aparţine ori este folosit de o persoană fizică sau juridică, pentru prinderea făptuitorului ori pentru a pune capăt activităţii infracţionale, precum şi pentru înlăturarea unei primejdii privind viaţa, integritatea fizică sau bunurile unei persoane.
DIICOT a primit competenţe pentru a ancheta infracţiunile împotriva persoanei, care erau până acum la Parchetele de pe lângă tribunale.

Judecătorii sunt obligaţi să soluţioneze „deîndată”, şi nu în 24 de ore ca acum, cererile procurorilor pentru percheziţii domiciliare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *